Spis treści
Co zawiera sok pomidorowy?
Sok pomidorowy ma specyficzny smak, bo w przeciwieństwie do soków owocowych jest słony, a nie słodki. Dlatego nie każdy lubi go pić. Jednak szczególnie zimą, gdy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, powinniśmy po niego sięgać jak najczęściej. Sok pomidorowy dostępny jest na sklepowych półkach w czystej postaci, ale jest też składnikiem soków wielowarzywnych, a także owocowych. Dodawany jest również do gotowych musów czy koktajli. Warto więc wybierać przetwory z jego zawartością lub zrobić go samodzielnie latem, gdy pomidory mają najwięcej wartości odżywczych.
Sok pomidorowy zawdzięcza swoje cenne właściwości głównie zawartości likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że chroni on komórki organizmu przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, zapobiegając występowaniu stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych. Wolne rodniki uszkadzają komórki i przyspieszają procesy starzenia się organizmu, a także przyczyniają się do rozwoju m.in. chorób serca i nowotworów.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
Ważna informacja jest taka, że sok pomidorowy zawiera więcej likopenu niż świeży, surowy pomidor. Jest to spowodowane tym, że w przetworach jest on bardziej skoncentrowany, ponieważ zawierają one mniej wody niż świeże warzywa. Dodatkowo obróbka termiczna nie tylko nie zmniejsza jego ilości, ale sprawia, że likopen jest łatwiej przyswajalny przez organizm.
Oprócz tego sok pomidorowy bogaty jest w polifenole i flawonoidy, błonnik pokarmowy oraz witaminy i składniki mineralne takie jak: witaminy z grupy B (w tym B1, B3, B6, B9), witaminę C, A (w tym beta-karoten), E i K, magnez, potas, miedź, mangan, żelazo, wapń, fosfor, cynk.
Wypicie jednej szklanki (240 ml) soku pomidorowego pokrywa prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (74 proc.) oraz prawie 1/4 zapotrzebowania na witaminę A (22 proc.).
Dlaczego warto pić sok pomidorowy?
Wybierając gotowy sok pomidorowy w sklepie, należy sprawdzić jego skład na etykiecie. Najlepiej wybierać czysty sok 100 proc. bez dodatków takich jak sól, cukier czy substancje konserwujące. Obecność sodu i cukrów w tabeli wartości odżywczych soku związana jest z naturalną zawartością tych składników w produkcie.
Na sok pomidorowy powinny uważać natomiast osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym, ponieważ może on pogorszyć objawy choroby. Większość osób może jednak śmiało zastąpić inne napoje, a szczególnie takie jak kolorowe napoje gazowane czy napoje dla sportowców sokiem pomidorowym.
Dlaczego warto pić sok pomidorowy? Korzyści jest wiele. Sprawdź w galerii