Smoothie TOP 10 – przepisy na kolorowe koktajle z owoców i warzyw

Anna Rokicka-Żuk
Co pić, by zdrowo się ochłodzić? Postaw na smoothie – pyszny koktajl zastąpi nawet posiłek. Dlaczego warto go przygotować? Zdrowa dieta to taka, która zawiera 0,5-1 kg warzyw i owoców dziennie, a przy tym jak najwięcej produktów roślinnych w postaci surowej. To wcale nie takie łatwe w praktyce – chyba, że regularnie sięga się po świeżo zmiksowane koktajle. Najlepiej takie, które nie są za słodkie, bo zawierają też dodatek bogatych odżywczo warzyw, które podkręcają ich smak. Wypróbuj przepisy na smoothie w kolorach tęczy z popularnych warzyw i owoców! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Co pić, by zdrowo się ochłodzić? Postaw na smoothie – pyszny koktajl zastąpi nawet posiłek. Dlaczego warto go przygotować? Zdrowa dieta to taka, która zawiera 0,5-1 kg warzyw i owoców dziennie, a przy tym jak najwięcej produktów roślinnych w postaci surowej. To wcale nie takie łatwe w praktyce – chyba, że regularnie sięga się po świeżo zmiksowane koktajle. Najlepiej takie, które nie są za słodkie, bo zawierają też dodatek bogatych odżywczo warzyw, które podkręcają ich smak. Wypróbuj przepisy na smoothie w kolorach tęczy z popularnych warzyw i owoców! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. summer78/123RF
Pij owoce i warzywa w postaci smoothie! Wzbogacisz swoją dietę w witaminy i inne cenne związki, zyskując tak potrzebne doładowanie energii. Polecamy przepisy na pyszne i lekkie koktajle bez mleka i wysokokalorycznych dodatków – dzięki nim przygotujesz smoothie w różnych kolorach tęczy!

Koktajle ze zmiksowanych owoców, czyli popularne smoothie, to coś więcej niż słodkie napoje. Choć można przygotować je z samych składników bogatych w cukry, dodając nie pozbawionego ich mleka, najzdrowsze koktajle mają w sobie również warzywa, bazują na samych produktach roślinnych, a nierzadko zawierają też prozdrowotne dodatki.

Wartościowe smoothie będzie zawierać składniki takie jak szpinak, seler naciowy, jarmuż, papryka, burak, a nawet sałata. A także przyprawy takie jak imbir i zioła. Dodane w odpowiedniej ilości sprawią, że napój nie będzie za słodki, a zyska interesujące nuty smakowe. A na dodatek zapewni co najmniej jedną porcję z zalecanych 5 porcji warzyw i owoców dziennie!

W przeciwieństwie do soków, koktajle zawierają całość obecnego w surowcach błonnika, tak istotnego dla sprawnego trawienia, usuwania z organizmu toksyn i wolniejszego wchłaniania owocowych cukrów. Dostarczają też więcej antyoksydantów, z których znaczna część jest zawarta właśnie w miąższu, skórkach i innych błonnikowych strukturach owoców i warzyw.

Jak więc przygotować koktajl, by był naprawdę smaczny i zdrowy, a nawet zastąpił lekki posiłek? Sprawdź nasze przepisy na 10 pysznych smoothie!

Wiosna to czas na zdrowe koktaile

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

U
Ula

Koktajle i soki najlepiej robić w wyciskarce wolnoobrotowej wówczas zachowamy cenne witaminy i enzymy. Tak przynajmniej piszą na terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Mi picie soków dało zdrowie i energię i przy okazji schudłam. Poza tym dużo ćwiczę, bo bez tego sama dieta to za mało.

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia