Koktajle ze zmiksowanych owoców, czyli popularne smoothie, to coś więcej niż słodkie napoje. Choć można przygotować je z samych składników bogatych w cukry, dodając nie pozbawionego ich mleka, najzdrowsze koktajle mają w sobie również warzywa, bazują na samych produktach roślinnych, a nierzadko zawierają też prozdrowotne dodatki.
Wartościowe smoothie będzie zawierać składniki takie jak szpinak, seler naciowy, jarmuż, papryka, burak, a nawet sałata. A także przyprawy takie jak imbir i zioła. Dodane w odpowiedniej ilości sprawią, że napój nie będzie za słodki, a zyska interesujące nuty smakowe. A na dodatek zapewni co najmniej jedną porcję z zalecanych 5 porcji warzyw i owoców dziennie!
W przeciwieństwie do soków, koktajle zawierają całość obecnego w surowcach błonnika, tak istotnego dla sprawnego trawienia, usuwania z organizmu toksyn i wolniejszego wchłaniania owocowych cukrów. Dostarczają też więcej antyoksydantów, z których znaczna część jest zawarta właśnie w miąższu, skórkach i innych błonnikowych strukturach owoców i warzyw.
Jak więc przygotować koktajl, by był naprawdę smaczny i zdrowy, a nawet zastąpił lekki posiłek? Sprawdź nasze przepisy na 10 pysznych smoothie!