Smoothie TOP 10 – przepisy na kolorowe koktajle z owoców i warzyw

Anna Rokicka-Żuk
Co pić, by zdrowo się ochłodzić? Postaw na smoothie – pyszny koktajl zastąpi nawet posiłek. Dlaczego warto go przygotować? Zdrowa dieta to taka, która zawiera 0,5-1 kg warzyw i owoców dziennie, a przy tym jak najwięcej produktów roślinnych w postaci surowej. To wcale nie takie łatwe w praktyce – chyba, że regularnie sięga się po świeżo zmiksowane koktajle. Najlepiej takie, które nie są za słodkie, bo zawierają też dodatek bogatych odżywczo warzyw, które podkręcają ich smak. Wypróbuj przepisy na smoothie w kolorach tęczy z popularnych warzyw i owoców! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Co pić, by zdrowo się ochłodzić? Postaw na smoothie – pyszny koktajl zastąpi nawet posiłek. Dlaczego warto go przygotować? Zdrowa dieta to taka, która zawiera 0,5-1 kg warzyw i owoców dziennie, a przy tym jak najwięcej produktów roślinnych w postaci surowej. To wcale nie takie łatwe w praktyce – chyba, że regularnie sięga się po świeżo zmiksowane koktajle. Najlepiej takie, które nie są za słodkie, bo zawierają też dodatek bogatych odżywczo warzyw, które podkręcają ich smak. Wypróbuj przepisy na smoothie w kolorach tęczy z popularnych warzyw i owoców! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. summer78/123RF
Pij owoce i warzywa w postaci smoothie! Wzbogacisz swoją dietę w witaminy i inne cenne związki, zyskując tak potrzebne doładowanie energii. Polecamy przepisy na pyszne i lekkie koktajle bez mleka i wysokokalorycznych dodatków – dzięki nim przygotujesz smoothie w różnych kolorach tęczy!

Koktajle ze zmiksowanych owoców, czyli popularne smoothie, to coś więcej niż słodkie napoje. Choć można przygotować je z samych składników bogatych w cukry, dodając nie pozbawionego ich mleka, najzdrowsze koktajle mają w sobie również warzywa, bazują na samych produktach roślinnych, a nierzadko zawierają też prozdrowotne dodatki.

Wartościowe smoothie będzie zawierać składniki takie jak szpinak, seler naciowy, jarmuż, papryka, burak, a nawet sałata. A także przyprawy takie jak imbir i zioła. Dodane w odpowiedniej ilości sprawią, że napój nie będzie za słodki, a zyska interesujące nuty smakowe. A na dodatek zapewni co najmniej jedną porcję z zalecanych 5 porcji warzyw i owoców dziennie!

W przeciwieństwie do soków, koktajle zawierają całość obecnego w surowcach błonnika, tak istotnego dla sprawnego trawienia, usuwania z organizmu toksyn i wolniejszego wchłaniania owocowych cukrów. Dostarczają też więcej antyoksydantów, z których znaczna część jest zawarta właśnie w miąższu, skórkach i innych błonnikowych strukturach owoców i warzyw.

Jak więc przygotować koktajl, by był naprawdę smaczny i zdrowy, a nawet zastąpił lekki posiłek? Sprawdź nasze przepisy na 10 pysznych smoothie!

Wiosna to czas na zdrowe koktaile

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Testy krwi prognozują ryzyko zawału serca

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia