Spis treści
Ile powinno się jeść owoców i warzyw dziennie?
Aktualne zalecenia mówią, że powinno się jeść przynajmniej 3 porcje różnych warzyw dziennie oraz 2 porcje różnych owoców, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, a w przypadku dzieci – rozwijać się.
Szczególnie ważne jest, aby nawyk sięgania po owoce i warzywa wyrabiać od najmłodszych lat. Wspólne zakupy, gotowanie i dawanie dobrego przykładu dziecku ma ogromny wpływ na jego nawyki żywieniowe w dorosłym życiu.
Czytaj także: Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Te warzywa są toksyczne
Powinno się więc spożywać każdego dnia co najmniej 400 g owoców i warzyw, podzielonych na 5 porcji. Warzywa i owoce można jeść jako dodatek do dania głównego, osobną przekąskę, ale także jako składnik zup czy kanapek.
Ile powinna wynosić jedna porcja warzyw lub owoców?
Przyjmuje się, że każda porcja warzyw i owoców powinna swoim rozmiarem odpowiadać garści osoby, która będzie ją jadła. Jedna porcja powinna zawierać około 80-100 gramów warzyw lub owoców (ważonych bez skórek, pestek czy ogryzków). W przypadku soku jest to 200 ml soku owocowego lub ok. 150 ml soku warzywnego.
Ile warzyw to 1 porcja?
Dla ułatwienia podpowiadamy, ile wynosi jednak porcja konkretnych warzyw. Porcja warzyw to np.:
- pół szklanki gotowanych lub grillowanych warzyw np. brokułów lub fasolki szparagowej,
- 1 szklanka warzyw liściastych,
- 1 sztuka warzywa np. pomidora, ogórka czy marchewki,
- 2-3 sztuki mniejszych warzyw np. rzodkiewek czy pomidorków koktajlowych,
- pół dużego warzywa np. papryki czy ogórka szklarniowego,
- pół szklanki surówki,
- porcja sałatki zawierającej minimum 100 g warzyw lub owoców,
- talerz zupy,
- ¾ szklanki soku warzywnego.
Te warzywa mają mało kalorii, a można się nimi najeść. Są dobre na surowo i na grilla
Wiosna to idealny czas na przejście na dietę – odchudzającą lub oczyszczającą. Na straganach pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców, co daje większe możliwości kulinarne. Po co najlepiej si...
Ile owoców to 1 porcja?
Jedna porcja owoców to np.:
- 1 średniej wielkości gruszka,
- pół szklanki drobnych owoców np. jagód, porzeczek czy malin,
- ok. 7 truskawek,
- 2-3 średniej wielkości owoce np. śliwki czy morele,
- pół dużego owocu np. jabłka, pomarańczy czy brzoskwini,
- ćwierć szklanki suszonych owoców,
- szklanka soku.