Pozwala zachować młodość, odchudza i wspiera odporność. Poczujesz się jak na egzotycznej wyspie. Używaj zamiast mleka

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Egzotyczne i wegańskie mleko kokosowe to obecnie modny produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Jest smaczne, nie zawiera laktozy, można nim zastąpić wiele produktów odzwierzęcych. Mleczko kokosowe wspomaga odchudzanie i spalanie tkanki tłuszczowej, spowalnia starzenie się organizmu i obniża poziom cukru we krwi. Zobacz, czym różni się mleko kokosowe od mleczka kokosowego i zrób samodzielnie w domu taki napój.

Spis treści

Jaka jest różnica między mlekiem kokosowym a mleczkiem kokosowym?

Panuje przekonanie, że mleko kokosowe to to samo co mleczko kokosowe. Jednak producenci zwracają uwagę, że są to dwa produkty różniące się zawartością ekstraktu z miąższu kokosa oraz tłuszczu. W mleczku kokosowym jest wyższa jego zawartość, czyli zwykle ok. 85 proc., dzięki czemu jest ono gęstsze i bardziej tłuste od mleka. Natomiast mleko kokosowe określane także jako napój kokosowy zawiera ok. 15-25 proc. ekstraktu z miąższu kokosa, jest więc bardziej wodniste i mniej zwarte niż mleczko. W sklepach można także kupić śmietankę kokosową, która ma najwyższą zawartość tłuszczu powyżej 20 proc. i stosuje się ją zwykle jako zamiennik śmietany z mleka krowiego.

Mleko kokosowe różni się od mleczka kokosowego zawartością ekstraktu z miąższu kokosa. Bardziej rozcieńczone wodą mleko kokosowe zawiera równocześnie mniej tłuszczu niż mleczko.
Mleko kokosowe różni się od mleczka kokosowego zawartością ekstraktu z miąższu kokosa. Bardziej rozcieńczone wodą mleko kokosowe zawiera równocześnie mniej tłuszczu niż mleczko. Racool studio/freepik.com

Często produkty te są także mylone z wodą kokosową. Jednak w tym przypadku różnica widoczna jest gołym okiem. Mleczko i mleko kokosowe powstają z białego miąższu dojrzałego, brązowego kokosa i mają mlecznobiały kolor. Natomiast woda kokosowa to płynne, niemal przezroczyste jak właśnie woda wnętrze młodych, jeszcze zielonych kokosów.

Czy mleko kokosowe jest zdrowe?

Mleko kokosowe jest zdrowe, ponieważ zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Przy zakupie zwróć uwagę na listę składników, która powinna zawierać tylko ekstrakt z miąższu kokosa i wodę, bez dodatku konserwantów, zagęszczaczy, barwników czy aromatów. Napoje kokosowe mogą być również wzbogacane o witaminy i składniki mineralne.

Zwykle zawierają one witaminę A, E, C, D i witaminy z grupy B, kwas foliowy i pantotenowy oraz wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, sód, cynk, miedź, selen.

Mleko czy mleczko kokosowe może mieć różną ilość tłuszczu. 100 g mleczka kokosowego w puszce o zawartości tłuszczu 22 proc. ma 209 kcal oraz 3,3 g węglowodanów (w tym 1,9 g cukrów), 1,9 g białka i 0,03 g soli.

Mleko kokosowe na odchudzanie, odporność i zachowanie młodości

Mleko kokosowe może wspomagać utratę wagi, zdrowie serca i odporność. Składa się ono głównie z tłuszczu i węglowodanów, więc wydawać by się mogło, że jednak nie jest to najzdrowszy produkt. Jednak zawiera ono specjalny rodzaj tłuszczu tzw. trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Badania wykazały, że ten typ tłuszczu jest źródłem energii podobnie jak glukoza. Organizm dostaje więc dodatkowy zastrzyk energii, która jest spożytkowywana w procesie termogenezy, czyli regulacji ciepła. Dzięki temu tłuszcz nie odkłada się w organizmie, ale jest od razu spalany.

Należy jednak podkreślić, że mleko kokosowe jest mniej sycące niż mleko krowie, bo nie zawiera białka, więc może wzmagać uczucie głodu i sprzyjać podjadaniu. Aby temu zapobiec najlepiej połączyć je z dietą wysokobiałkową. To pomoże zmniejszyć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Zapobiegnie też dalszemu przyrostowi masy ciała i obniży poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Kokos zawiera fenole, które są przeciwutleniaczami. Dzięki temu zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Chroni też przed rozwojem raka i chorób serca.

Niektóre dowody sugerują, że kwas laurynowy, przeciwutleniacz obecny w mleku kokosowym, może pomóc w zapobieganiu udarowi i chorobom serca. Jednak mleko to zawiera głównie kwasy tłuszczowe nienasycone, co sugeruje, że może ono jednak podwyższać poziom cholesterolu, dlatego potrzebne są dalsze badania w tym kierunku.

Niezaprzeczalnie jednak kwas laurynowy działa przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie, dzięki czemu wspiera odporność. Dodatkowo wyniki badań wskazują, że składnik ten powoduje apoptozę, czyli śmierć komórek nowotworowych w przebiegu raka piersi i endometrium, co sugeruje, że może hamować wzrost komórek nowotworowych. Jednak jego stężenie w mleku kokosowym jest dość niskie i trzeba by było wypić bardzo duże ilości, aby odczuć działanie przeciwnowotworowe mleczka kokosowego.

Właściwości mleka kokosowego:

  • działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo,

  • wspomaga odporność,

  • działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu odmładza spowalniając starzenie się organizmu,

  • wspomaga odchudzanie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej,

  • zwiększa wrażliwość na insulinę, co może sprzyjać utracie wagi,

  • reguluje poziom cukru we krwi zapobiegając jego wahaniom,

  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Jak spożywać mleko kokosowe i jak zrobić je samemu w domu?

Mleko kokosowe jest odpowiednie dla wegan. Stosowane jest często jako zamiennik śmietany czy mleka krowiego, więc można go używać w taki sam sposób. Natomiast w przeciwieństwie do produktów odzwierzęcych nie zawiera ono laktozy, mogą je więc spożywać osoby z nietolerancją tego cukru.

Mleko kokosowe obecnie jest powszechnie dostępne i można je kupić w sklepach spożywczych, ze zdrową żywnością, supermarketach, a nawet drogeriach zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Dostępne jest mleko kokosowe w postaci napoju w kartonie, gęstsze mleczko kokosowe zwykle w puszce, ale też w kartonie, a także śmietanka kokosowa, a nawet mleko kokosowe w proszku.

Mleko kokosowe w postaci napoju można pić samo zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gęstsze mleczko kokosowe lepiej natomiast sprawdzi się jako dodatek do deserów, ciast, lodów, kawy, smoothie, koktajli mlecznych, drinków, sosów, zup, szczególnie do dań kuchni azjatyckiej.

Mleko kokosowe można zrobić samodzielnie w domu w prosty sposób. Wystarczy zalać wodą wiórki kokosowe i zostawić na 12-24 godziny. Następnie zmiksować całość w blenderze i odcedzić płyn przez gazę.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia