Odkrycie witaminy B1
Tiamina odkryta została w 1897 roku przez holenderskiego lekarza Christiaana Eijkmana w 1897 roku. Pracując nad metodami leczenia beri-beri, Ejkman stwierdził, że w ryżowych otrębach występuje związek, którego niedostarczenie do organizmu powoduje rozwój tej choroby. Lekarz w 1929 roku otrzymał za swoje odkrycie Nagrodę Nobla. Dalsze odkrycia poczynił polski biochemik Kazimierz Funk. W 1911 roku udało mu się wyizolować witaminę B1 z otrębów ryżowych. Funk zaproponował, aby związki o budowie amin nazywać witaminami. Ostateczny wzór chemiczny witaminy B1 i metodę jej syntezy opracował w latach 1933-1936 Robert Runnels Williams.
Czytaj też: Miała chronić mózg, a może sprzyjać demencji. Zobacz graniczną dawkę tiaminy
W XIX wieku choroba beri-beri była szeroko rozpowszechniona wśród najbiedniejszych mieszkańców krajów Azjatyckich. Po wynalezieniu metod oczyszczania ziaren ryżowych z otrębów podstawą ich żywienia był łuskany ryż. Jak się okazało pozbawienie ryżu cennej osłonki (otrąb), zasobnej w tiaminę, spowodowało niedobór witaminy B1 w diecie biednych i wywołało plagę zachorowań na chorobę beri-beri. W obecnych czasach objawy beri-beri są dość rzadkie, ponieważ większość ludzi ma dostęp do urozmaiconego pożywienia. W razie potrzeby można sięgnąć po suplementy diety zawierające tiaminę.
Czym jest witamina B1 i jakie pełni funkcje w organizmie?
Witamina B1 jest rozpuszczalną w wodzie substancją, która w organizmie występuje w postaci monofosforanu, difosforanu albo trifosforanu tiaminy (TTP). Diforsoran jest koenzymem wielu enzymów, które biorą udział w przemianach węglowodanów i nukleotydów (cząsteczki budujące materiał genetyczny DNA). Trifosforan tiaminy to forma, która pełni role w procesach neurofizjologicznych, a także wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych.
Tiamina jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, szczególnie przemian węglowodanów i aminokwasów rozgałęzionych: waliny, leucyny i izoleucyny. Witaminę B1 wykorzystują komórki wielu narządów, ponieważ jest niezbędna w procesie oddychania międzykomórkowego. Uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników (acetylocholiny) i przyspiesza gojenie się ran. Witamina B1 ma również właściwości antyoksydacyjne.
Witamina B1 bierze też udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz może mieć wpływ (trwają badania naukowe dotyczące tej kwestii) na funkcjonowania układu odpornościowego oraz pracę nerek, zwłaszcza u osób z cukrzycą typu 2. Naukowcy z Uniwersytetu Warwick w Wielkiej Brytanii wykazali, że wysokie dawki witaminy B1 sprawiają, że maleje ilość białka wydalanego z moczem (objaw uszkodzenia nerek).
Witamina B1: dawkowanie
Zapotrzebowanie dzienne na witaminę B1 jest różne w zależności od wieku, płci, a także stanu fizjologicznego. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia z 2017 roku wynosi:
- 0,3 mg dla niemowląt do 1. roku życia,
- 0,5 mg dla dzieci w wieku 1-3 lat,
- 0,6 mg dla dzieci w wieku 4-6 lat,
- 0,9 mg dla dzieci w wieku 7-9 lat,
- 1,0 mg dla chłopców i dziewcząt w wieku 10-12 lat,
- 1,2 mg dla chłopców w wieku 13-18 lat,
- 1,1 mg dla dziewcząt w wieku 13-18 lat, dla kobiet >19 roku życia i
- 1,3 mg dla mężczyzn >19 roku życia,
- 1,4 mg dla kobiet w ciąży,
- 1,5 mg dla kobiet w okresie laktacji.
Witamina B1: występowanie w pokarmach
Witamina B1 występuje powszechnie w żywności, dlatego o jej niedobór bardzo ciężko. Zawarta jest zarówno w pokarmach roślinnych jak i zwierzęcych. Najlepszym źródłem witaminy B1 są drożdże, różnorodne orzechy i nasiona roślin strączkowych, a także otręby.
Zasobne w tiaminę są (zawartość podana na 100 g produktu):
- drożdże piekarskie (suszone) 2,7-6,6 mg,
- otręby ryżowe 2,75 mg,
- zarodki pszenne 2,1 mg,
- nasiona słonecznika 1,3 mg,
- polędwica wieprzowa 1,1 mg,
- soczewica 0,87 mg,
- soja 0,85 mg,
- kasza jaglana 0,73 mg,
- fasola biała 0,6 mg
- mąka pszenna pełnoziarnista 0,55 mg,
- orzechy włoskie 0,39 mg,
- zielony groszek 0,32 mg,
- mąka żytnia razowa 0,3 mg,
- wątroba wołowa 0,3 mg.
- ryż brązowy 0,29 mg,
- pestki dyni 0,21 mg,
- łosoś 0,17 mg,
- chleb żytni razowy 0,14 mg,
- jajka 0,12 mg,
- kalafior 0,11 mg,
- pomarańcza 0,08 mg.
Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego warto jeść kiełki
Niedobór witaminy B1: przyczyny i skutki
Niedobór witaminy B1 spowodowany jest najczęściej przez nieodpowiednią dietą, albo wynika z przewlekle zażywanych leków. Na awitaminozę B1 narażone są więc osoby:
- chore na anoreksję, ponieważ ograniczają konsumpcję żywności,
- spożywające nadmierne ilości alkoholu (alkoholicy),
- osoby z cukrzycą,
- ludzie w podeszłym wieku,
- pacjenci po poważnych operacjach,
- kobiety w ciąży i w okresie laktacji,
- zażywające przewlekle leki moczopędne np. furosemid,
- palacze tytoniu,
- preferujące dietę wysokowęglowodanową, opartą o cukry proste.
Wysokie ryzyko niedoboru witaminy B1 mają osoby, których dieta oparta jest o pokarmy ubogie w witaminy i składniki mineralne. Do takich produktów należy żywność typu fast food, chleb tostowy, mrożona pizza i zapiekanki, słodkie i słone przekąski, dania na wynos, słodkie gazowane napoje. W codziennych posiłkach nie występują zatem świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, brakuje strączków oraz wysokiej jakości mięsa. Niedobór witaminy B1 może wynikać także z zaburzeń wchłaniania tiaminy. Mimo jej obfitości w spożywanej żywności dochodzi do stanu deficytu.
Niedobór witaminy B1 powoduje zahamowanie reakcji chemicznych, w których przebiegu tiamina pełni istotne funkcje, będąc aktywatorem enzymów. Pierwsze symptomy niewystarczającej podaży wraz z żywnością tiaminy, pojawiają się w obrębie układu nerwowego. Niedobór tiaminy zmniejsza ilość wytwarzanej acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika działającego w obrębie układu nerwowego. Acetylocholina odpowiada za procesy pamięciowe, funkcjonowanie mięśnia sercowego, mięśni szkieletowych i budujących przewód pokarmowy.
Przy awitaminozie witaminy B1 dochodzi do nagromadzenia w organizmie toksycznego mleczanu, który nie został przetworzony do pirogronianu, z powodu ograniczonej aktywności kompleksu dehydrogenazy pirogronianowej. Prowadzi to do zwiększonego napływu jonów sodu do komórek, a wraz z nimi również wody, co powoduje obrzęki.
Objawy niedoboru witaminy B1 wynikające z powyższych zaburzeń to:
- zmęczenie i osłabienie,
- zaburzenia koncentracji,
- utrata pamięci krótkotrwałej,
- zawroty głowy,
- oczopląs,
- obrzęki,
- brak równowagi emocjonalnej,
- przyspieszony rytm i powiększenie serca,
- arytmia, czyli zaburzenia rytmu serca,
- zaburzenia trawienia: nudności, wymioty, brak apetytu i biegunka,
- zapalenie wielonerwowe, czyli polineuropatia,
- atrofia (zanik) mięśni kończyn,
- drżenie mięśni.
Długotrwały niedobór witaminy B1 może spowodować chorobę beri-beri, która objawia się zaburzeniami pracy mięśni oraz niewydolnością układu krążenia i może prowadzić do śmierci. U osób, u których niedobór witaminy B1 jest skutkiem nadużywania alkoholu, może wystąpić encefalopatia Wernickiego i psychoza Korsakowa (syndrom Wernickiego-Korsakowa).
Tiamina to częsty składnik suplementów diety zawierających witaminy z grupy B oraz preparatów multiwitaminowych. W aptece można też kupić samą witaminę B1 w tabletkach (bez dodatku innych witamin). W suplementach diety witamina B1 najczęściej występuje w postaci monoazotanu albo chlorowodorku tiaminy. W leczeniu awitaminozy B1 (zwłaszcza objawów ze strony układu nerwowego) stosowana jest syntetyczna tiamina BTMP, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Jak wcześniej wspomniano, odżywiając się zdrowo, nie ma potrzeby suplementacji tiaminy.
Nadmiar witaminy B1: przyczyny i skutki
Tiamina jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego nadmiar witaminy B1 zostaje wydalony z organizmu wraz z moczem. Drugim mechanizmem ochronnym, gdy spożywana jest w ilości ponad 5 mg na dobę, jest ograniczenie wchłaniania jej w przewodzie pokarmowym. W związku z tym nie ma praktycznie możliwości przedawkowania witaminy B1. Ewentualna hiperwitaminoza (nadmiar) witaminy B1 może powodować zawroty głowy i reakcje alergiczne.
- Tylicki A., Siemieniuk M.: Tiamina i jej pochodne w regulacji metabolizmu komórek. Postepy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2011