Spis treści
Czym jest migrena i co ją wywołuje?
Migrena to poważna choroba neurologiczna, która charakteryzuje się silnym i nawracającym bólem głowy. Ból jest zwykle jednostronny, pulsujący, rozpierający i towarzyszą mu objawy takie jak nudności, wymioty, światłowstręt, nadwrażliwość na hałasy i zapachy. Migrenowy ból głowy nasila się pod wpływem ruchu, zwłaszcza schylania się i może trwać od kilku godzin nawet do kilku dni.
Czytaj też: Miała chronić mózg, a może sprzyjać demencji. Zobacz graniczną dawkę tiaminy
Napady migreny wyzwalają czynniki takie jak stres, zmiany hormonalne, zaburzenia snu i odżywiania, wysiłek fizyczny, zmiany pogody, a także produkty spożywcze takie jak mięso, sery czy wino. Okazuje się jednak, że niektóre z pokarmów mogą również zmniejszać ryzyko wystąpienia migrenowego bólu głowy. Najnowsze badanie opublikowane w „Headache: The Journal of Head and Face Pain” wskazuje na to, że spożycie witaminy B1 (tiaminy) może zapobiegać napadom migreny u niektórych osób.
Witamina B1 na migrenę – czy jest skuteczna w łagodzeniu bólu głowy?
Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od uczestników National Health and Nutrition Examination Survey (Amerykańskie Krajowe Badanie Zdrowia i Żywienia) w latach 1999–2004 w ramach badania przekrojowego. Badacze przeanalizowali ankiety od ponad 13 000 dorosłych Amerykanów, spośród których 2 745 doświadczyło silnego bólu głowy lub migreny w ciągu ostatnich trzech miesięcy. Naukowcy badali ich spożycie tiaminy (witamina B1) i ryboflawiny (witamina B2). W badaniu uwzględniono również kilka innych czynników takich jak wiek uczestników, styl życia, dane demograficzne i choroby współistniejące.
Badanie wykazało, że większe ilości witaminy B1 (tiaminy) w diecie wiązały się z mniejszym ryzykiem wystąpienia migreny, szczególnie u kobiet. Taka obserwacja natomiast nie dotyczyła spożycia witaminy B2 (ryboflawiny).
– Badanie to dostarcza ważnych danych potwierdzających, że czynniki żywieniowe mogą mieć wpływ na wywoływanie migrenowego bólu głowy. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że badanie to wykazało statystycznie istotną rolę tiaminy (witaminy B1) w łagodzeniu migreny. Wykazano, że tiamina jest szczególnie ważna w regulacji poziomu neuroprzekaźnika serotoniny w mózgu. Nieprawidłowości w funkcjonowaniu serotoniny są bezpośrednio związane z patofizjologią migreny – powiedział dr James Giordano, profesor neurologii i biochemii w Georgetown University Medical Center w Waszyngtonie, który nie był zaangażowany w badanie.
Witamina B1 w diecie – skąd ją czerpać i czy należy ją suplementować, aby zmniejszyć objawy migreny?
Witamina B1 (tiamina) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego, sercowo-naczyniowego i immunologicznego. Niedobór tej witaminy może powodować problemy z pamięcią i koncentracją, oczopląs, bolesne skurcze mięśni, uczucie ciągłego zmęczenia, przyspieszone bicie serce, zaburzenia trawienia takie jak nudności, wymioty, biegunki, brak apetytu, a w konsekwencji utrata masy ciała, spadek libido.
Witaminę B1 w naturalnej postaci znajdziemy głównie w produktach zbożowych i nasionach roślin strączkowych oraz mięsie. Spore jej ilości występują w wieprzowinie, podrobach, rybach, kaszach, soczewicy, nasionach słonecznika, zarodkach pszennych, drożdżach, a także w mniejszej ilości w warzywach, owocach, mleku, jogurtach. W celu zmniejszenia ryzyka migreny dobrze jest więc sięgać po produkty bogate w tę witaminę.
Czytaj również: Co wypłukuje witaminy z grupy B z organizmu? Zobacz, czego nie robić, żeby uniknąć ich niedoborów
Należy zauważyć, że badanie zwraca uwagę na związek witaminy B1 i migreny, ale nie może udowodnić, że brak tiaminy powoduje migrenę.
– Podsumowując, może być tak, że tiamina może stanowić przydatny suplement diety dla osób cierpiących na migrenę, które mogą mieć łagodny do umiarkowanego niedobór magnezu lub które mają zaburzenia metabolizmu wapnia i magnezu – podsumowuje dr James Giordano.
Zaznacza również, że należy przeprowadzić dodatkowe badania, aby określić dokładniej rolę witaminy B1, a także innych witamin w łagodzeniu migrenowych bólów głowy. Mogą one bowiem okazać się skuteczne w zapobieganiu lub zmniejszaniu migreny i zalecane chorym jako część ich terapii. Jednak na podstawie dotychczasowych badań suplementacja witaminy B1 w celu łagodzenia migrenowych bólów głowy nie jest uwzględniana w leczeniu migreny.
- Dietary intake of thiamine and riboflavin in relation to severe headache or migraine: A cross-sectional survey Headache: The Journal of Head and Face Pain
- Vitamin B1 may decrease the chances of migraine headaches Medical News Today