Orzechy – jakie mają właściwości zdrowotne? Eksperci przekonują, że są niezbędne w diecie i nie tuczą

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Orzechy należą do najzdrowszych produktów spożywczych. Są źródłem niezbędnych składników, których najczęściej brakuje we współczesnej diecie. Jedzone regularnie pomagają chronić się przed rozwojem chorób cywilizacyjnych – w tym otyłości, bo jako element zbilansowanej diety nie tylko nie tuczą, ale wręcz wspomagają utratę zbędnych kilogramów.

Wiele osób nie sięga na co dzień po orzechy z powodu ich wysokiej kaloryczności. Jako suche owoce drzew (a także podobne im smakiem czy składem nasiona m.in. roślin strączkowych, takie jak fistaszki) zawierają mało wody, a do tego są bogatym źródłem wszystkich związków odżywczych: cennego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Dodatkowo zapewniają sporo błonnika, składników mineralnych, witamin, antyoksydantów i innych fitozwiązków odpowiedzialnych za prozdrowotne działanie.

Przeczytaj również poradniki:

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia