Wiele osób nie sięga na co dzień po orzechy z powodu ich wysokiej kaloryczności. Jako suche owoce drzew (a także podobne im smakiem czy składem nasiona m.in. roślin strączkowych, takie jak fistaszki) zawierają mało wody, a do tego są bogatym źródłem wszystkich związków odżywczych: cennego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Dodatkowo zapewniają sporo błonnika, składników mineralnych, witamin, antyoksydantów i innych fitozwiązków odpowiedzialnych za prozdrowotne działanie.
Orzechy – jakie mają właściwości zdrowotne? Eksperci przekonują, że są niezbędne w diecie i nie tuczą

Orzechy należą do najzdrowszych produktów spożywczych. Są źródłem niezbędnych składników, których najczęściej brakuje we współczesnej diecie. Jedzone regularnie pomagają chronić się przed rozwojem chorób cywilizacyjnych – w tym otyłości, bo jako element zbilansowanej diety nie tylko nie tuczą, ale wręcz wspomagają utratę zbędnych kilogramów.
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.
Podaj powód zgłoszenia
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.