To najgorsze produkty dla wątroby. Zobacz, co odradza hepatolog. Zobacz zalecany jadłospis diety wątrobowej na regenerację tego narządu

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Które produkty najbardziej szkodzą wątrobie? Zobacz, czego unikać w diecie lub ograniczyć w diecie, by wspomóc ten narząd. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Które produkty najbardziej szkodzą wątrobie? Zobacz, czego unikać w diecie lub ograniczyć w diecie, by wspomóc ten narząd. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. freepik
Wątroba ma coraz trudniejsze zadanie, oczyszczając krew z wszechobecnych szkodliwych związków. Nasze nawyki jej tego nie ułatwiają, a skutkiem jest nadmierne obciążenie, uciążliwe objawy i zagrożenie chorobami tego narządu. Od niego zależy jednak nasz poziom energii, samopoczucie czy waga, dlatego warto unikać produktów, które szkodzą jej najbardziej. Zobacz, czego nie lubi wątroba i sprawdź, jaką dietę wątrobową zaleca hepatolog, by wspomóc jej funkcjonowanie.

Spis treści

Choroby wątroby a dieta

Wątroba to największy organ wewnętrzny i jedyny, który może się w pełni zregenerować. A przy tym superważny – nie tylko przetwarza wszystko, co trafia do organizmu, ale też produkuje niezbędne do życia związki. Problem w tym, że współczesna dieta, styl życia i stosowane leki wcale jej tego nie ułatwiają, a wiele codziennych nawyków prowadzi z biegiem lat do rozwoju chorób wątroby.

Czytaj także: Niepokojące wyniki akcji badań wątroby u Polaków. Stłuszczenie wątroby może być częstsze, niż zakładano – pokazuje raport z tzw. wątrobusów

Eksperci są dziś zgodni, że w kwestii utrzymania zdrowia wątroby nie ma naprawdę skutecznego sposobu leczenia poza dietą (choć wyjątkiem są choroby autoimmunologiczne i niektóre infekcje wirusowe tego narządu). Główna zasada brzmi: przede wszystkim nie szkodzić, bo narząd ten ma niezwykłą moc samoleczenia. Warto zatem ograniczyć obciążające ją produkty i składniki, a także środki farmaceutyczne wydawane bez recepty.

Zobacz w naszej galerii, czego wątroba nie lubi najbardziej.

Dieta wątrobowa. Co jeść na regenerację wątroby?

Wątroba nie lubi przede wszystkim przesady, a więc nienaturalnych proporcji składników nie tylko w nowoczesnej żywności, ale też całym jadłospisie. Jak podaje światowej sławy specjalista zdrowia wątroby, prof. Gabriel Perlmuter, dieta dla zdrowej wątroby to nic skomplikowanego – jego lista codziennych zakupów, którą podaje w swojej nowej książce „Nie wątp w wątrobę” (Amber) obejmuje następujące produkty:

Warzywa (w nieograniczonej ilości):

  • wszystkie, świeże lub mrożone,
  • surowa marchewka.

Świeże owoce (2-4 szt. dziennie):

  • wszystkie, surowe lub gotowane bez cukru,
  • migdały (garść od czasu do czasu).

Pieczywo (do 150 g dziennie, maks. 50 g w posiłku):

  • chleb żytni,
  • chleb pełnoziarnisty,
  • pieczywo z otrębami (graham).

Inne produkty skrobiowe (najlepiej pełnoziarniste, bez łączenia różnych rodzajów w posiłku):

  • płatki owsiane,
  • ziemniaki (do 100 g dziennie),
  • ryż, makaron, tapioka, pszenica (do 150 g po ugotowaniu dziennie),
  • kukurydza, zielony groszek, polenta (do 150 g dziennie).

Nasiona roślin strączkowych (150 g po ugotowaniu dziennie):

  • soczewica,
  • fasola,
  • ciecierzyca,
  • groch,
  • bób.

Produkty mleczne:

  • mleko półtłuste,
  • ser biały lub naturalny serek homogenizowany (do 20 proc. tłuszczu),
  • jogurt naturalny,
  • sery do 45 proc. tłuszczu (porcja dziennie, dla osób z nadwagą – 3 porcje tygodniowo).

Mięso (ale nie codziennie), m.in.:

  • chuda wołowina (rumsztyk, filet, łopatka, polędwica itp.)
  • cielęcina,
  • chuda wieprzowina (filet, polędwica),
  • drób (m.in. kurczak, indyk).

Wędliny:

  • szynka surowa lub gotowana, chuda,
  • filet z bekonu.

Ryby i skorupiaki:

  • wszystkie, najlepiej świeże lub mrożone.

Zobacz także: Ten ból oznacza problem z wątrobą. Jeśli się pojawi, nie czekaj. Zregeneruj wątrobę w prosty sposób

Jajka:

  • 2-3 szt. na tydzień.

Tłuszcze (najlepiej na surowo):

  • masło,
  • margaryna miękka,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • śmietana do 15 proc. tłuszczu.

Cukier, słodycze i słodziki:

Napoje:

  • woda gazowana i niegazowana,
  • kawa,
  • herbata,
  • herbatki ziołowe.

Dowiedz się więcej na temat:

Autorem zaleceń jest francuski hepatolog prof. Gabriel Perlmuter, ordynator oddziału hepato-gastroenterologii i żywienia w szpitalu uniwersyteckim Antoine-Béclère, kierownik zespołu badawczego Inserm (Narodowy Instytut Zdrowia i Badań Medycznych), członek m.in. Krajowej Akademii Medycznej. W swojej publikacji w niezwykle przystępny sposób objaśnia, na czym polega praca wątroby, i jak jej nie zakłócać, tylko wspomagać, by oprócz lepszego zdrowia uzyskać też niższą masę ciała.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia