Czym jest dieta ciężkostrawna i jakie są jej skutki?
Dieta ciężkostrawna, to jadłospis obfitujący w produkty długo zalegające w żołądku. Szacuje się, że od momentu zjedzenia produktu do jego wydalenia mija średnio 15-30 godzin. Niestety niektóre posiłki w znacznie większym stopniu obciążają układ trawienny, co bezpośrednio wpływa na pojawienie się dolegliwości żołądkowych.
Jakie objawy mogą towarzyszyć zaleganiu produktów w żołądku? Wśród najpopularniejszych symptomów niestrawności można wymienić:
- uczucie pełności w brzuchu,
- ból brzucha,
- skurcze jelit,
- wzdęcia,
- nudności,
- wymioty,
- kwaśne odbijanie i zgagę,
- biegunkę.
Jak sobie poradzić z objawami przejedzenia i niestrawności? Przede wszystkim warto ograniczyć spożywanie produktów, które są ciężkostrawne i wywołują nieprzyjemne dolegliwości trawienne. Dobrym sposobem może okazać się również pójście na spacer, ponieważ ruch pobudza pracę jelit, dzięki czemu pokarm zostanie szybciej strawiony. Pomocne w walce z objawami niestrawności będą także napary z mięty, imbiru oraz kopru włoskiego.
Te produkty są ciężkostrawne i najdłużej zalegają w żołądku!