To Najbardziej Trująca Roślina roku 2025. Smaczna i niebezpieczna! Kupisz ją niemal w każdym polskim sklepie spożywczym

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Po raz kolejny Ogród Botaniczny w Hamburgu ogłosił zwycięzcę konkursu na Najbardziej Trującą Roślinę. W roku 2025 na pierwszym miejscu znalazły się orzechy dostępne w niemal każdym polskim sklepie spożywczym. Sięgamy po nie bardzo często. Jednak niewłaściwie przygotowane mogą być bardzo niebezpieczne. Sprawdź, czy je kupujesz.

Spis treści

Wybrano Najbardziej Trującą Roślinę roku 2025

Ogród Botaniczny w Hamburgu, czyli Botanische Sondergarten Wandsbek, od ponad dwudziestu lat organizuje konkurs, w którym wybierana jest najbardziej trująca roślina roku. Celem wydarzenia jest szerzenie świadomości na temat otaczających nas roślin uprawianych w domach, ogrodach i przestrzeni miejskiej. Choć często są one piękne, pożyteczne, a także smaczne lub przynoszą korzyści zdrowotne, wiele z nich ma także niebezpieczne właściwości, których nie znamy.

Za najbardziej trującą roślinę w 2025 r. uznano orzechy nerkowca, które jadamy na co dzień.
Za najbardziej trującą roślinę w 2025 r. uznano orzechy nerkowca, które jadamy na co dzień.
amanda vivan/gettyimages.com

Co roku tworzona jest lista roślin o toksycznym działaniu. Następnie poprzez głosowanie wyłania zwycięzcę. Zgodnie z regulaminem konkursu, nominacja danej rośliny może pojawić się tylko raz na pięć lat. Zwycięzca nie może być ponownie nominowany w kolejnych edycjach.

W poprzednich latach za najbardziej trującą roślinę uznana była już pietruszka, a konkretnie jej nasiona, a także ziemniak, którego zielone części, owoce i kiełkujące bulwy są silnie toksyczne oraz ozdobna wisteria, której wszystkie części są trujące.

W roku 2025 wyłoniono następujących zwycięzców:

  • 1 miejsce: drzewo nerkowca (Anacardium),

  • 2 miejsce: piwonia (Paeonia),

  • 3 miejsce: kalina koralowa (Viburnum opulus),

  • 4 miejsce: kurzyślad polny(Anagallis arvensis),

  • 5 miejsce: drzewo kauczukowe (Ficus Elastica).

Wybrano Najbardziej Trującą Roślinę 2024. Czy rośnie w twoim ogrodzie lub okolicy?

Wybrano Najbardziej Trującą Roślinę 2024. Czy rośnie w twoim ogrodzie lub okolicy?

Po raz kolejny wybrano najbardziej Trującą Roślinę Roku. W 2024 r. nie jest to jednak warzywo ani owoc, ale popularna roślina, którą często sadzimy w naszych ogrodach i miejskich parkach. Zachwyca atr...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Dlaczego orzechy nerkowca zwyciężyły w konkursie na Trującą Roślinę Roku?

Trującą Rośliną Roku 2025 zostały orzechy nerkowca znane nam głównie jako smaczna przekąska, którą można kupić w sklepie. Pozyskiwane są one z drzewa nerkowca, właściwie nanercz zachodni (Anacardium occidentale), które pochodzi z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej, a jego ojczyzną jest północno-wschodnia Brazylia. Jest uprawiane w większości krajów obszaru tropikalnego.

Jego owoc jest dwuczęściowy i składa się z tzw. jabłka nanerczowego, które jest zgrubiałą częścią łodygi oraz owocu właściwego, czyli właśnie orzecha nerkowca, nazywanego też orzechem nanerczowym lub nerkowcem. Owoc znajduje się w twardej łupinie.

Okazuje się, że trujące są nasiona nerkowca w stanie surowym, a także łuska orzechów. Surowe nasiona nerkowca zawierają olej kardolowy (ciemno-ostry olej), który jest toksyczny i atakuje błony śluzowe. Spożycie surowych orzechów nerkowca może prowadzić do wystąpienia ostrych i gwałtownych bólów brzucha. Natomiast już samo dotknięcie surowych owoców może skutkować wystąpieniem silnych reakcji alergicznych na skórze, które przypominają oparzenia drugiego stopnia.

Chcesz mieć lepszy nastrój i uchronić się przed depresją? Jedz te owoce

Chcesz mieć lepszy nastrój i uchronić się przed depresją? Jedz te owoce

Dieta ma duży wpływ na nastrój, chociaż niewiele osób to sobie uświadamia. Naukowcy z Wielkiej Brytanii udowodnili, że jedzenie niewielkiej ilości orzechów dziennie zmniejsza ryzyko depresji o 17 proc...

Monika Góralska
Monika Góralska

Czy orzechy nerkowca kupione w sklepie są niebezpieczne?

Kupione w sklepie orzechy nerkowca są zupełnie nieszkodliwe i można je jeść bez obaw. Są one pozbawione łupin, które zawierają najwięcej trującej substancji, a same nasiona są pieczone lub gotowane na parze. Dzięki temu kardol przestaje być toksyczny.

Dodatkowo orzechy nerkowca posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są bowiem bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, błonnik, witaminy szczególnie z grupy B oraz składniki mineralne takie jak magnez, miedź i cynk.

Źródło: Giftpflanze des Jahres 2025 Hamburg.de

Jak uprażyć orzechy, by były smaczne i zdrowe? Zobacz najbardziej polecaną metodę

Jak uprażyć orzechy, by były smaczne i zdrowe? Zobacz najbardziej polecaną metodę

Orzechy należą do najzdrowszych produktów na świecie, a podpieczone na patelni czy w piekarniku stają się rumiane i chrupiące, a przy tym bardziej aromatyczne, słodsze i jeszcze lepsze w smaku. Tracą ...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia