Spis treści
Mąka wycofana ze sklepów. „Może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów”
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sklepów mąki żytniej. Wykryto w niej niebezpieczną dla zdrowia toksynę. Wycofany produkt to:
Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg
Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1
Data minimalnej trwałości: 21/12/2024
Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin
Na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów – czytamy w komunikacie GIS.
Zobacz też: Nie jedz tej wędliny, bo się rozchorujesz. GIS wycofuje partię produktu. Wykryto w nim groźne bakterie
Producent niezwłocznie podjął się wycofania z obrotu podanej wyżej partii produktu. Jeśli masz ją w domu, nie używaj.
Niebezpieczne toksyny w mące. Czym jest ochratoksyna?
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w powyższej partii mąki żytniej.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka – informuje GIS.
Ochratoksyna A jest mykotoksyną mogącą znajdować się w niewłaściwie przechowywanych produktach takich jak zboża, nasiona soi, ciecierzycy, fasoli, ziarna surowej kawy, kakao, przyprawy, suszone owoce, wino czy piwo. Badania udowodniły, że ochratoksyna A wykazuje działanie mutagenne i rakotwórcze, przyczyniając się szczególnie do rozwoju raka wątroby.
Wykazuje też toksyczne działanie na mózg i nerki. Może się więc przyczyniać do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych np. choroby Parkinsona czy choroby Alzheimera.
Źródło: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720 Główny Inspektorat Sanitarny