Spis treści
Mąka wycofana ze sklepów. „Może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów”

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sklepów mąki żytniej. Wykryto w niej niebezpieczną dla zdrowia toksynę. Wycofany produkt to:
Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg
Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1
Data minimalnej trwałości: 21/12/2024
Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin
Na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów – czytamy w komunikacie GIS.
Producent niezwłocznie podjął się wycofania z obrotu podanej wyżej partii produktu. Jeśli masz ją w domu, nie używaj.

Aż 20 wycofanych serii! GIS ostrzega przed syropem. Masz go w apteczce?
Ten syrop hamuje nieproduktywny, suchy kaszel i można podawać go już od 2. roku życia. W przypadku wskazanych serii lepiej jednak zrezygnować z tego produktu. Wykryto bowiem niezgodności i wycofano z ...
Niebezpieczne toksyny w mące. Czym jest ochratoksyna?
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w powyższej partii mąki żytniej.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka – informuje GIS.
Ochratoksyna A jest mykotoksyną mogącą znajdować się w niewłaściwie przechowywanych produktach takich jak zboża, nasiona soi, ciecierzycy, fasoli, ziarna surowej kawy, kakao, przyprawy, suszone owoce, wino czy piwo. Badania udowodniły, że ochratoksyna A wykazuje działanie mutagenne i rakotwórcze, przyczyniając się szczególnie do rozwoju raka wątroby.
Wykazuje też toksyczne działanie na mózg i nerki. Może się więc przyczyniać do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych np. choroby Parkinsona czy choroby Alzheimera.
Źródło: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720 Główny Inspektorat Sanitarny

Uwaga - wycofana mąka! GIS wydał pilny komunikat. Jest skażona groźną toksyną
Kolejna partia mąki żytniej zostaje wycofana ze sprzedaży. Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie o wycofaniu produktu, w którym stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratok...