Kolejna mąka wycofana ze sklepów. Została skażona niebezpieczną toksyną. Nie kupuj i nie używaj

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu kolejnej partii mąki skażonej toksynami. W produkcie wykryto przekroczenie poziomu niebezpiecznej dla zdrowia substancji wytwarzanej przez grzyby. Nie kupuj tej serii mąki żytniej, a jeśli masz ją w domu, nie używaj!

Spis treści

Mąka wycofana ze sklepów. „Może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów”

To już kolejna mąka wycofana przez Główny Inspektorat Sanitarny w ciągu tygodnia. Sprawdź, o który produkt i serię chodzi.
To już kolejna mąka wycofana przez Główny Inspektorat Sanitarny w ciągu tygodnia. Sprawdź, o który produkt i serię chodzi. freepik.com, Główny Inspektorat Sanitarny

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sklepów mąki żytniej. Wykryto w niej niebezpieczną dla zdrowia toksynę. Wycofany produkt to:

  • Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg

  • Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1

  • Data minimalnej trwałości: 21/12/2024

  • Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin

Na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów – czytamy w komunikacie GIS.

Producent niezwłocznie podjął się wycofania z obrotu podanej wyżej partii produktu. Jeśli masz ją w domu, nie używaj.

Niebezpieczne toksyny w mące. Czym jest ochratoksyna?

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w powyższej partii mąki żytniej.

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka – informuje GIS.

Ochratoksyna A jest mykotoksyną mogącą znajdować się w niewłaściwie przechowywanych produktach takich jak zboża, nasiona soi, ciecierzycy, fasoli, ziarna surowej kawy, kakao, przyprawy, suszone owoce, wino czy piwo. Badania udowodniły, że ochratoksyna A wykazuje działanie mutagenne i rakotwórcze, przyczyniając się szczególnie do rozwoju raka wątroby.

Wykazuje też toksyczne działanie na mózg i nerki. Może się więc przyczyniać do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych np. choroby Parkinsona czy choroby Alzheimera.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
To Ja
mam już dość ukraińskich zbóż technicznych, to wina PiSu, bo ich wpuścił do Unii
C
Curtis
Jak dużo toksycznego jedzenia jest w Polsce w ostatnich 2 latach. Dużo więcej niż wcześniej. Podobnie wzrosła ilość brutalnych napadów, gwałtów, wypadków po pijanemu. Lekarze notują olbrzymi wzrost zachorowań na AIDS.

Powrócił krztusiec, czerwonka, problem wszy w przedszkolach i tym podobne atrakcje.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia