Spis treści
Dieta ketogeniczna – co to jest i jakie są jej zasady?
Dieta ketogeniczna (nazywana ketonową, ketogenną lub keto) to dieta niskowęglowodanowa, w której organizm czerpie energię głównie z produktów przemiany tłuszczów, czyli ketonów.
Taki sposób żywienia wprowadza w stan ketozy, czyli stanu metabolicznego, w którym dochodzi do zwiększenia stężenia ketonów we krwi, przy jednoczesnej stabilizacji glukozy i insuliny. Ketoza jest naturalnym stanem w przypadku głodzenia lub niedoboru insuliny u osób z cukrzycą typu 1.
Sprawdź, co jest faktem, a co mitem na temat diety ketogenicznej
Zasady tej diety opierają się na dostarczaniu określonej ilości białek, węglowodanów i tłuszczów. W podstawowej wersji diety keto tłuszcz stanowi nawet 70-90 proc. energetyczności diety, natomiast pozostałe 10-30 proc. – białko i węglowodany.
Dieta ketogeniczna nie powinna zawierać zbyt dużej ilości białka, ponieważ może to osłabić jej działanie oraz obciążyć wątrobę i nerki produktami przemiany aminokwasów.
Sprawdź też: Ta dieta wspomaga leczenie raka trzustki
Nieprawidłowo prowadzona dieta ketonowa zwiększa ryzyko rozwoju niebezpiecznej kwasicy ketonowej, której objawami są:
- mdłości,
- wymioty,
- ból brzucha,
- zapach acetonu z ust,
- wzmożone oddawanie moczu,
- uczucie pragnienia,
- kołatanie serca i niepokój.
Co jeść na diecie ketonowej?
W diecie keto należy zwracać szczególną uwagę na jakość produktów, które są spożywane. Powinno unikać się żywności przetworzonej, z dodatkiem ulepszaczy i konserwantów.
Źródłem tłuszczy w diecie mogą być:
- masło,
- smalec,
- oliwa z oliwek,
- oleje roślinne,
- awokado,
- orzechy.
Dodatkowo w jadłospisie mogą znaleźć się:
- jarmuż, szpinak, cykoria, sałata i kapusta,
- warzywa o niskiej zawartości skrobi – brokuł, kalafior, brukselka, szparagi, cebula, czosnek, pomidory i ogórki, cukinia, papryka.
- czerwone mięso, bekon, boczek, salceson,
- śledź, makrela, łosoś, sardynki, szproty,
- jaja, najlepiej żółtka,
- pełnotłusty nabiał.
Zobacz też: Pożegnaj cukrzycę typu 2. Ta dieta pomoże ci skutecznie obniżyć poziom cukru. Zobacz, jak ją wprowadzić
Produkty bogate w węglowodany powinny być natomiast znacznie ograniczone. Nie należy zatem spożywać nasion zbóż, mąk pełnoziarnistych, roślin strączkowych, produktów słodzonych cukrem, warzyw korzeniowych oraz bogatych w skrobię, czyli np. ziemniaków i kukurydzy.
Przed wprowadzeniem jakiejkolwiek diety warto skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub dietetykiem.
Sprawdź, co jest faktem, a co mitem na temat diety ketogenicznej
- Kwasy tłuszczowe izomerii trans w diecie człowieka Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
- Zastosowanie diety ketogennej we wspomaganiu leczenia epilepsji Roczniki PZH
Sprawdź, na czym najlepiej smażyć potrawy