https://stronazdrowia.pl
reklama

Na popołudniowe zmęczenie zajadam wzmacniającą pastę z pestek słonecznika. Robię ją w 10 minut

Anna Daniluk
Prosta pasta z pestek słonecznika to bomba witamin, które pomagają usunąć zmęczenie.
Prosta pasta z pestek słonecznika to bomba witamin, które pomagają usunąć zmęczenie. fot. FoodieMedia/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Czujesz powracające zmęczenie, po południu brakuje ci energii i szukasz sposobu, aby szybko, smacznie i zdrowo wesprzeć swój organizm? Zamiast kawy na lepsze samopoczucie sięgnij po pestki słonecznika. Postanowiłam podzielić się z tobą przepisem, który jest prosty, szybki w wykonaniu i, co najważniejsze, dostarcza składników wspierających układ nerwowy.

Spis treści

Pestki słonecznika są świetną odpowiedzią na popołudniowy spadek sił. Pestki słonecznika to prawdziwa skarbnica magnezu, który jest kluczowy w redukcji uczucia zmęczenia i znużenia oraz prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Są też bogate w witaminę E (silny antyoksydant), witaminy z grupy B (wspierające metabolizm) oraz zdrowe tłuszcze i białko, które zapewniają uczucie sytości i stabilny poziom cukru we krwi. Zamiast sięgać po szybkie węglowodany, postaw na ten naturalny zastrzyk mocy.

Wzmacniająca pasta z pestek słonecznika – przepis na zmęczenie

Liczba porcji: 3–4 (w zależności od grubości smarowania).

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka (około 150 g) surowych, nieprażonych pestek słonecznika,

  • 3 łyżki soku z cytryny,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego dla zwiększenia zawartości Omega-3,

  • 1 mały ząbek czosnku,

  • 3–5 łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Jak zrobić pastę z pestek słonecznika?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku pestki słonecznika opłucz pod bieżącą wodą.  Jeśli masz więcej czasu (minimum 4 godziny), namocz pestki w wodzie.

  2. Ułatwi to blendowanie i zwiększy przyswajalność składników odżywczych. Po namoczeniu odcedź je i jeszcze raz opłucz.

  3. Następnie weź się za blendowanie. Umieść pestki słonecznika, sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek (jeśli używasz), sól i pieprz w blenderze kielichowym lub malakserze.

  4. Zacznij blendować. Masa na początku będzie zbita. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj wodę, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji, przypominającej hummus.

  5. Regularnie zatrzymuj blender i zgarniaj masę ze ścianek.

  6. W międzyczasie próbuj smak pasty. W razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny, aby wzmocnić smak.

  7. Gotową pastę z pestek słonecznika przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do trzech dni.

  8. Podawaj na pełnoziarnistym pieczywie, posypane świeżymi kiełkami lub pokrojonymi warzywami (np. świeżym lub kiszonym ogórkiem).

Zrobienie tej pasty i włączenie jej do twojego menu to nie tylko szybki posiłek, to inwestycja w lepsze samopoczucie. Pestki są bogate w białko i tłuszcze, co zapobiega gwałtownym skokom cukru i zapewnia ci długotrwałe poczucie sytości i dawkę energii. Wysoka zawartość magnezu i witamin z grupy B to naturalne wsparcie dla układu nerwowego. Pomagają w okresach zwiększonego stresu i redukują uczucie zmęczenia. A do tego prowadzasz do diety naturalne źródło błonnika, witamin i minerałów.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia smarowidła wspierającego regenerację organizmu i poprawę samopoczucia przy regularnym jedzeniu pestek słonecznika. Smacznego!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia