Te osoby nie powinny jeść jajek - mamy listę takich osób. Sprawdź, czy do nich należysz

Weronika Błaszczyk
Pomimo wielu korzyści wypływających z jedzenia jajek, pewne osoby nie powinny po nie sięgać. Komu dokładnie ich spożywanie nie służy? Mamy listę! Dowiedz się tego, sprawdzając naszą galerię!Sprawdź wszystkie osoby, które nie powinny jeść jajek ---->
Pomimo wielu korzyści wypływających z jedzenia jajek, pewne osoby nie powinny po nie sięgać. Komu dokładnie ich spożywanie nie służy? Mamy listę! Dowiedz się tego, sprawdzając naszą galerię!Sprawdź wszystkie osoby, które nie powinny jeść jajek ---->pixabay.com/materiał ilustracyjny
Korzystnie wpływają na wzrok, poprawiają prace mózgu, stanowią źródło witamin i minerałów. Jajka mają naprawdę wiele zalet, a co więcej, można przygotować je na różne sposoby, przez co każdy jest w stanie wybrać takie, które zasmakują mu najbardziej. Pomimo licznych wartości odżywczych, nie wszyscy powinni jeść jajka. Kto do nich należy? Sprawdź naszą galerię!

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

od 16 lat

Na co są dobre jajka?

Jajka mają wiele zalet. Stanowią bogate źródło witamin: A, E, D, K, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Ponadto, zawierają dużo łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka.

Zalety jedzenia jajek:

  • zawierają luteinę, która wpływa korzystnie na wzrok
  • wzmacniają kości i zęby dzięki witaminie D, niezbędnej do prawidłowego przyswajania wapnia
  • ze względu na dużą zawartość żelaza zapobiegają anemii
  • spora dawka witamin A, B12 i selenu wzmacnia system odpornościowy
  • dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć i koncentrację

Ile jajek tygodniowo może zjeść człowiek?

Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zdrowa osoba może spokojnie zjeść 10 jajek w ciągu jednego tygodnia. Należy jednak wliczyć w to jajka zawarte w ciastach, makaronach itp.

Z kolei ci, którzy zmagają się z różnymi chorobami czy nietolerancjami, powinni skonsultować indywidualnie kwestię spożycia jajek ze swoim lekarzem.

Przy zakupie jajek, warto też zwracać uwagę na oznaczenia na skorupce, informujące o sposobie chowu kur:

  • 0 - chów ekologiczny,
  • 1 - chów z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu,
  • 2 - chów ściółkowy,
  • 3 - chów klatkowy.

Kto nie powinien jeść jajek?

Pomimo wielu korzyści wypływających z jedzenia jajek, pewne osoby nie powinny po nie sięgać. Komu dokładnie ich spożywanie nie służy? Mamy listę - szczegóły poznasz w poniższej galerii.

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia