Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?
Na co są dobre jajka?
Jajka mają wiele zalet. Stanowią bogate źródło witamin: A, E, D, K, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Ponadto, zawierają dużo łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka.
Zalety jedzenia jajek:
- zawierają luteinę, która wpływa korzystnie na wzrok
- wzmacniają kości i zęby dzięki witaminie D, niezbędnej do prawidłowego przyswajania wapnia
- ze względu na dużą zawartość żelaza zapobiegają anemii
- spora dawka witamin A, B12 i selenu wzmacnia system odpornościowy
- dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć i koncentrację
Ile jajek tygodniowo może zjeść człowiek?
Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zdrowa osoba może spokojnie zjeść 10 jajek w ciągu jednego tygodnia. Należy jednak wliczyć w to jajka zawarte w ciastach, makaronach itp.
Z kolei ci, którzy zmagają się z różnymi chorobami czy nietolerancjami, powinni skonsultować indywidualnie kwestię spożycia jajek ze swoim lekarzem.
Przy zakupie jajek, warto też zwracać uwagę na oznaczenia na skorupce, informujące o sposobie chowu kur:
- 0 - chów ekologiczny,
- 1 - chów z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu,
- 2 - chów ściółkowy,
- 3 - chów klatkowy.
Kto nie powinien jeść jajek?
Pomimo wielu korzyści wypływających z jedzenia jajek, pewne osoby nie powinny po nie sięgać. Komu dokładnie ich spożywanie nie służy? Mamy listę - szczegóły poznasz w poniższej galerii.