Spis treści
Dodajesz to mleko do kawy? Możesz nabawić się cukrzycy, otyłości i miażdżycy
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Kawa pobudza i dodaje energii, poprawia nastrój, usprawnia pamięć i koncentrację. Niektórzy piją czarną, inni dodają do niej mleko, cukier czy przyprawy. Dodatkiem do kawy są też różne produkty określane jako mleko, nie tylko krowie o różnej zawartości tłuszczu, ale też roślinne czy skondensowane.
Mleko skondensowane, inaczej zagęszczone, to mleko krowie, z którego odparowuje się ok. 60 proc. wody. Surowe mleko jest klarowane i podgrzewane do ok. 90 st. C przez kilka sekund, dzięki czemu niszczone są niektóre mikroorganizmy, zmniejsza się oddzielanie tłuszczu i hamuje utlenianie. Ten proces sprawia też, że mleko staje się gęste, kremowe i ma ciemniejszy karmelowy kolor.
W sprzedaży można dostać mleko skondensowane słodzone i niesłodzone, jednak zwykle termin ten stosuje się odnośnie mleka słodzonego. Dodatek cukru służy nie tylko nadaniu smaku, ale zakonserwowaniu mleka, dzięki czemu słodka, gęsta masa szczelnie zamknięta w pojemniku bez chłodzenia, może nadawać się do spożycia nawet po kilku latach przechowywania. Jest to szczególnie korzystne w miejscach, gdzie dostęp do świeżego mleka jest utrudniony. Do niesłodzonego mleka skondensowanego można wtedy dodać wody i w ten sposób odtworzyć pierwotny produkt.
Mleko skondensowane najczęściej jest wykorzystywane jako dodatek do deserów, masa lub krem do ciast, tortów, muffinek, babeczek czy wafli. Niektórzy jednak używają go także do zabielania i słodzenia kawy. W ten sposób powstaje np. kawa po wietnamsku, gdzie na dno szklanki wlewa się warstwę mleka zagęszczonego, a na wierzch espresso. Jeśli lubisz eksperymentować z nowymi smakami kawy możesz wypróbować również taki rodzaj kawy. Nie pij jej jednak na co dzień, bo grozi ci otyłość, cukrzyca i problemy z sercem.
„To najgorsze mleko”. Dietetyczka radzi, żeby go unikać
Ze względu np. na alergie czy nietolerancje laktozy nie pijesz mleka krowiego, a zastępujesz je napojem roślinnym? Możesz zaszkodzić swojemu zdrowiu. Dietetyczka na TikToku ostrzega przed jednym rodza...
Dlaczego mleko skondensowane to najgorsze mleko do kawy?
Jeśli do kawy dodajesz słodzone mleko skondensowane to pamiętaj, że oprócz odparowanego mleka krowiego i zawartej w nim naturalnie laktozy, czyli cukru mlecznego zawiera ono również cukier dodany oraz dużą ilość tłuszczu i kalorii w małej objętości.
Jedna łyżka stołowa mleka skondensowanego to ok. 40-60 kalorii i 6-7 gramów cukru, podczas gdy taka sama ilość mleka niesłodzonego zawiera ok. 1,5 grama cukru. Oznacza to, że słodzone mleko ma ok. 5 razy więcej cukru niż mleko skondensowane niesłodzone.
Mleko skondensowane słodzone to głównie cukier, ale przez to, że powstaje z mleka krowiego zawiera także trochę białka i tłuszczu oraz szereg witamin i minerałów. Tak więc 2 łyżki tego mleka to ok. 90 kalorii. W podanej ilości znajduje się także 15,2 g węglowodanów, 2,4 g tłuszczu, 2,2 g białka oraz wapń, fosfor, selen, potas, witamina, A, witaminy z grupy B (B2, B4, B12).
Ze względu na wysoką zawartość kalorii, cukru i tłuszczu mleko skondensowane to dobry wybór dla osób, które chcą przytyć np. w czasie rekonwalescencji po chorobie. Jednak w każdym innym przypadku częste spożywanie mleka skondensowanego może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych oraz rozwoju chorób takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby serca, miażdżyca, próchnica.
Przewaga cukru niweluje także korzystne działanie na organizm witamin i składników mineralnych zawartych w tym mleku. Cukier natomiast podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi, nasila stan zapalny oraz powoduje wzrost masy ciała.
Mleko skondensowane słodzone zawiera też duże ilości cholesterolu, co sprawia, że podwyższa się poziom tego składnika w organizmie i może prowadzić do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Cukier niszczy też zęby i prowadzi do rozwoju próchnicy. Odżywia też szkodliwe bakterie, które przyczyniają się do zaburzeń mikroflory jelitowej i chorób jelit oraz obniżenia odporności organizmu na infekcje.
Te produkty najlepiej obniżają poziom cholesterolu. Wśród nich znajdziesz czekoladę
Owiany złą sławą cholesterol jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a w szczególności mózgu, układu hormonalnego i pokarmowego. Jednak nadmiar cholesterolu LDL je...
Kto nie powinien spożywać mleka skondensowanego?
Po mleko skondensowane szczególnie słodzone nie powinny sięgać osoby z insulinoopornością i cukrzycą, z podwyższonym poziomem cholesterolu czy miażdżycą, a także z chorobami serca, układu naczyniowego oraz problemami stomatologicznymi. Nie jest ono też wskazane jeśli chorujesz na otyłość lub masz nadwagę i chcesz schudnąć. Nie podawaj go też dzieciom, ponieważ ze względu na wysoką zawartość cukru można je zaliczyć do słodyczy. Z tego powodu także u dzieci przyczynia się ono do zwiększenia masy ciała, próchnicy, a nawet rozwoju cukrzycy.
Pamiętaj także, że mleko skondensowane wytwarzane jest z mleka krowiego, a więc zawiera białka mleka oraz laktozę. Nie mogą go więc spożywać osoby z alergią na mleko lub nietolerancją laktozy. Nie stosuj go także przy problemach z mikroflorą jelitową, w zespole jelita drażliwego i chorobach z przewlekłym stanem zapalnym.
5 najgorszych dodatków do kawy – tego lepiej z nią nie łącz, aby cieszyć się zdrowiem
Uwielbiasz kawę i pijesz ją kilka razy dziennie? Naukowcy udowodnili, że napój ten jest zdrowy i pozytywnie wpływa m.in. na trawienie, ciśnienie krwi czy koncentrację. Jednak te zdrowotne właściwości ...