Spis treści
Co to jest czarny czosnek? Jak smakuje?
Czarny czosnek powstaje w wyniku procesu fermentacji i starzenia. Główki surowego, białego czosnku są przechowywane w temperaturze od 60 do 87 st. Celsjusza przy wysokiej wilgotności przez kilka tygodni (od 30 do 90 dni). Podczas tego procesu ząbki czosnku zmieniają kolor na czarny. Zmieniają się też tekstura i smak – czarny czosnek jest bardziej miękki, żujący i słodki niż zwykły surowy czosnek.
Choć dokładne pochodzenie czarnego czosnku jest nieznane, to wiadomo, że od wieków jest spożywany w Korei Południowej, Japonii i Tajlandii. W ostatnich latach wielu szefów kuchni zaczęło używać go do przyprawiania kurczaka, ryb, zup czy risotto.
Czarny czosnek można dodawać do wielu potraw jako dodatek, przyprawę, marynatę, dodatek do zup, sosów i sałatek. Może być jedzony jako przekąska, np. rozsmarowywany na pieczywie. Niektórzy używają go jako dodatek do herbaty lub do znanego nam ze zwykłym czosnkiem mleka z miodem.
Właściwości odżywcze czarnego czosnku
Czarny czosnek to nie tylko niecodzienny kolor i niezwykły smak. 15 gramów obranego czarnego czosnku zawiera ok. 20 kalorii. Znajduje się w nim:
- 0,5 g białka,
- 1 g tłuszczu,
- 2 g węglowodanów,
- 0,5 g błonnika,
- 4 g cukru.
Czarny czosnek zawiera też:
- witaminę C,
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6),
- kwas foliowy,
- wapń,
- mangan,
- magnez,
- fosfor,
- cynk,
- żelazo.
Mimo że zawiera mniejszą ilość allicyny niż zwykły czosnek – związku, który nadaje mu niektóre z jego zdrowotnych właściwości – to jest bogaty w aminokwasy, fitoskładniki i przeciwutleniacze. Przez proces fermentacji zmienia jednak ich stężenie.
Co ważne, czarny czosnek zawiera więcej przeciwutleniaczy niż zwykły czosnek. Znajdziemy w nim też więcej S-allilocysteiny (SAC), która pomaga organizmowi wchłaniać allicynę. Jej większe stężenie w czarnym czosnku może powodować, że jest on bardziej skuteczny w pomaganiu organizmowi w uzyskaniu korzyści, jakie zapewnia allicyna.
Na co jest dobry czarny czosnek? Korzyści zdrowotne czarnego czosnku
Czarny czosnek, mimo że zawiera mniej allicyny niż jego świeży surowy odpowiednik, ma wyższe stężenie wielu składników odżywczych, przeciwutleniaczy i innych korzystnych związków. To właśnie dzięki tym wyższym stężeniom czarny czosnek wykazuje wiele prozdrowotnych korzyści.
Zobacz, dlaczego warto sięgać po czarny czosnek:
Kto nie powinien jeść czarnego czosnku? Przeciwwskazania
Czarny czosnek wykazuje wiele korzystnych właściwości i jest uznawany jako bezpieczny dla zdrowia. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania i niektóre osoby nie powinny go spożywać.
Osoby, które nie powinny jeść czarnego czosnku, to:
- kobiety w ciąży,
- kobiety karmiące,
- osoby uczulone na czosnek.
Osoby z chorobami nerek, wątroby czy dolegliwościami żołądkowymi, a także osoby przyjmujące leki na stałe przed zjedzeniem czarnego czosnku powinny się skonsultować ze swoim lekarzem.
Jak zrobić czarny czosnek w domu? Cena czarnego czosnku
Czarny czosnek nie jest tak powszechny jak świeży surowy czosnek, to można go dostać w niektórych sklepach (np. ze zdrową żywnością) lub kupić online. Cena za jedną główkę wynosi średnio ok. 15-20 zł.
Czarny czosnek można też przygotować w domu, używając piekarnika, suszarki lub wolnowaru. Proces ten zajmuje kilka tygodni, podczas których urządzenia muszą pozostać włączone, przez co może być kosztowny i nieopłacalny. Warto więc przemyśleć, czy warto i czy lepszym rozwiązaniem jest zakup gotowego produktu.
Źródła:
- 4 Health Benefits of Black Garlic Cleveland Clinic
- Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application Journal of Food and Drug Analysis
- Physicochemical Properties, Biological Activity, Health Benefits, and General Limitations of Aged Black Garlic: A Review Molecules