Spis treści
GIS: w konserwie mięsnej stwierdzono niedeklarowany alergenu
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu ze sprzedaży konserwy mięsnej. Powodem decyzji jest stwierdzenie w produkcie niedeklarowanego alergenu.

– W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego – czytamy w komunikacie GIS.
Osoby, które mają alergię na białka soi, po spożyciu tej konserwy mogą mieć reakcję alergiczną.
Objawy alergii na soję mogą być różne. Są to m.in.:
zespół alergii jamy ustnej,
nudności,
wymioty,
bóle brzucha,
przewlekłe zapalenie jelit.
Wycofana konserwa mięsna. Szczegóły dotyczące produktu
Wycofana konserwa mięsna to Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana, Sokołów, 300 g. Numer partii objętej wycofaniem to 03.03.2026 416A.E, a data minimalnej trwałości to 03.03.2026.
Szczegóły dotyczące wycofanej konserwy mięsnej:
Produkt: Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana, Sokołów, 300 g
Numer partii: 03.03.2026 416A.E
Data minimalnej trwałości: 03.03.2026
Producent: Sokołów S.A., Al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE
– Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu. W chwili obecnej przeprowadzana jest dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalanie działań naprawczych – podaje GIS. – Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.
Źródło:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w konserwie mięsnej Główny Inspektorat Sanitarny