Spis treści
Ostrzeżenie dla kawoszy. Ta bakteria kocha kawę. Jak wpływa na jelita?
Naukowcy z Uniwersytetu w Trydencie (Włochy) wraz z ekspertami ds. zdrowia w ZOE odkryli, że konkretna bakteria jest miłośnikiem kawy i rozkwita w jelitach osób, które regularnie piją filiżankę kawy.
Opublikowane na łamach w prestiżowego czasopisma „Nature Microbiology” badanie przeprowadzono na 22 tys. uczestników, u których sprawdzano profile mikrobiomu jelitowego. Okazało się, że bakteria Lawsonibacter asaccharolyticus jest znacznie bardziej rozpowszechnia w jelitach osób pijących zarówno klasyczną kawę z kofeiną, jak i bezkofeinową. W jelitach osób pijących 3 filiżanki kawy dziennie znaleziono aż 8 razy wyższe stężenie bakterii Lawsonibacter asaccharolyticus niż u osób, które piły kawę mniej niż 3 razy w miesiącu.
– To ogromne badanie pokazuje, jak wybredne potrafią być nasze mikroby – bakteria Lawsonibacter krąży w zawieszeniu, czekając tylko na filiżankę kawy, aby móc się rozwijać – powiedział profesor Tim Spector, współzałożyciel ZOE i jeden z autorów badania.
Flora bakteryjna jelit bierze udział w procesie trawienia, wspomaga wchłanianie składników odżywczych do organizmu, wspiera także odporność i wspomaga zdrowie psychiczne. Zdrowie człowieka zależy w dużej mierze od składu mikrobioty. Znajdują się w niej także patogeny, ale powinno ich być znacznie mniej niż korzystnych bakterii i to zachowanie równowagi jest tu najważniejsze. Odżywianie dobrych bakterii wpływa na ich rozmnażanie się i zasiedlanie przewodu pokarmowego. Okazuje się więc, że kawa odżywiając zdrowe bakterie wpływa korzystnie na działanie całego organizmu.
Odżywiaj nie tylko siebie, ale też mikrobiotę, a będziesz zdrowszy
To spojrzenie z innej perspektywy daje nam nowe możliwości, aby żyć zdrowiej. Okazuje się bowiem, że aby być zdrowszym powinniśmy odżywiać naszą florę jelitową produktami, których bakterie potrzebują.
– To daje nam nowe spojrzenie na to, jak potrzebujemy dużej różnorodności produktów roślinnych, aby odpowiednio odżywiać wszystkie nasze mikroby jelitowe i czerpać korzyści zdrowotne. To wierzchołek góry lodowej, który pokazuje, jak możemy odblokować więcej połączeń między mikrobami jelitowymi a żywnością, aby jeść zdrowiej – dodaje prof. Spector.
Naukowcy zastanawiają się także czy wpływ kawy na dane bakterie sprawia, że kawa jest tak zdrowa. Możliwe, że to właśnie dzięki bakteriom, które przekształcają jej składniki w korzystne dla naszego organizmu związki, ale nie ma co do tego pewności.
– Jako miłośnik kawy, szczególnie interesujące było zbadanie jej powiązań z mikrobiomem jelitowym. W przyszłości wszystko to daje nam pewność, że będziemy w stanie odkryć wiele dodatkowych bezpośrednich powiązań między żywnością a mikrobami, a tym samym będziemy mogli w przyszłości lepiej informować o zaleceniach żywieniowych – dodaje profesor Nicola Segata, kierownik badania.
Źródło: Coffee consumption is associated with intestinal Lawsonibacter asaccharolyticus abundance and prevalence across multiple cohorts Nature Microbiology