Spis treści
Przepis na aromatyczną nalewkę goździkową
Goździki to tak naprawdę nierozkwitnięte pączki kwiatowe goździkowca korzennego (Eugenia caryophyllata) tropikalnego drzewa, które powszechnie występuje na terenie Półwyspu Malajskiego, Zazinbaru i Madagaskaru. Goździki to ceniona korzenna przyprawa, która stanowi nieodłączny element słodkich ciast i deserów, a także tradycyjnego wigilijnego kompotu z suszu. Z tej przyprawy można również przygotować nalewkę o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku produktów, grubą gazę lub gęste sito i duży słoik.
Zobacz także: Świąteczna herbatka na trawienie, zgagę, ból zęba i libido. Wypróbuj smaczny napar z goździków
Składniki na goździkówkę:
- 50 goździków suszonych,
- 700 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 400 ml spirytusu rektyfikowanego o 95-96 proc. zaw. alk.,
- 400 g cukru,
- 200 ml wody.
Jak przygotować nalewkę goździkową?
- Przygotować syrop cukrowy – zagotować cukier z wodą i mieszać do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji.
- Goździki wsypać wyparzonego wcześniej słoika, zalać syropem cukrowym, dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
- Odstawić na 3 miesiące w zaciemnione i chłodne miejsce, pamiętając, aby przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem.
- Po tym czasie miksturę przefiltrować przez grubą gazę złożoną w kilka warstw lub gęste sito.
- Miksturę przelać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić na kolejne 4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
- Po tym czasie lecznicza nalewka goździkowa jest gotowa do spożycia.
Właściwości nalewki z goździków. Co zawiera ten leczniczy trunek?
Nalewka z goździków to tradycyjny środek stosowany przy wielu dolegliwościach zdrowotnych. Jak podaje doktor Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta i zielarz, ta lecznicza mikstura stanowi źródło olejku eterycznego, w którym dominuje eugoneol. Dodatkowo zawiera garbniki, witaminy A, C i K, a także znaczne ilości manganu i antyoksydantów.
Przeciwutleniacze, w tym witaminy A i C chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, łagodzą stan zapalny, a także spowalniają proces starzenia się komórek. Garbniki natomiast działają obkurczająco na naczynia krwionośne, dlatego ta lecznicza mikstura może wspierać leczenie zakażeń układu pokarmowego, przebiegających z biegunką.
Jednak najważniejszym składnikiem nalewki jest eugenol, czyli związku o silnych właściwościach przeciwzapalnym, ściągających i przeciwbólowych. Dlatego dawki lecznicze mogą wspierać leczenie drobnych zmian w jamie ustnej, a wcieranie kilku kropel nalewki w dziąsła może zmniejszyć ból, obrzęk i stan zapalny. Eugenol działa również przeciwpasożytniczo, dlatego goździki często stanowią element kuracji odrobaczającej organizm.
Jakie jeszcze właściwości wykazuje nalewka z goździków? Eksperci medycyny naturalnej zaznaczają, że działa ona:
- przeciwzapalnie,
- antyoksydacyjnie,
- bakteriobójczo,
- wirusobójczo,
- pobudzająco na wydzielanie śliny i soków trawiennych,
- wiatropędnie,
- moczopędnie,
- łagodnie hipotensyjnie, czyli obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- rozkurczowo,
- łagodnie przeciwbólowo,
- wzmacniająco.
W licznych badaniach wykazano, że goździki hamują chęć sięgnięcia po papierosa, dlatego stosowanie nalewki korzennej w dawkach leczniczych nalewki może wspierać rzucenie palenia.
W jakich jeszcze dolegliwościach pomaga? Stosowanie dawki leczniczej może wspierać leczenie:
- zakażeń i stanów zapalnych jamy ustnej,
- kataru,
- chrypki,
- gorączki,
- infekcji bakteryjnych,
- zatruć pokarmowych,
- pasożytów układu pokarmowego, szczególnie owsików i glisty ludzkiej,
- kandydozy, czyli zakażenia grzybami z rodzaju Candida,
- niestrawności,
- wzdęć,
- nudności,
- bólu brzucha.
Sprawdź też: Przepis na korzenną nalewkę. Pomaga przy dolegliwościach trawiennych i osłabieniu odporności
Jak stosować nalewkę z goździków?
Nalewka z goździków to lecznicza mikstura, dlatego powinna być stosowana tylko w momencie pojawienia się dolegliwości, a nie jako stały element profilaktyki chorobowej. Dawka lecznicza tego korzennego trunku wynosi maksymalnie 30 ml dziennie.
Natomiast w przypadku osób z cukrzycą, insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym lub dną moczanową ta dawka jest mniejsza i wynosi maksymalnie 20 ml dziennie.
Przeciwwskazania do nalewki goździkowej
Ze względu na zawartość alkoholu nalewki nie powinny pić kobiety ciężarne i karmiące piersią, a także osoby poniżej 18. roku życia. Dodatkowo wśród innych przeciwwskazań można wymienić:
- alergię lub nietolerancję alkoholu,
- alergię na goździki,
- przyjmowanie tamoksyfenu, czyli leku stosowanego w terapii raka sutka,
- ostry nieżyt żołądka i jelit,
- chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- niewydolność nerek,
- stany zapalne jelit,
- chorobę Leśniowskiego-Crohna,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Źródła: Flos Caryophylli – kwiat goździkowca, goździki Medycyna Dawna i Współczesna