Spis treści
Goździki to aromatyczna przyprawa. Czego dostarczają organizmowi?
Goździki to ususzone, nierozwinięte pąki kwiatów goździkowca korzennego – drzewa uprawianego w krajach klimatu równikowego. To wyjątkowo aromatyczna przyprawa, która obecna jest w naszej kuchni od wieków.
Najczęściej sięgamy po nią jesienią i zimą, żeby nadać potrawom niepowtarzalnego zapachu. Idealnie pasuje do rozgrzewających herbat i przetworów, ale także do mięs. Jej właściwości zdrowotne zaskakują!
Goździki są bogate w błonnik, witaminy m.in. A, C i K oraz minerały. Doceniane są także, jako wartościowe źródło antyoksydantów, w tym zawartego w olejku goździkowym euganolu. Nie brak w nich także manganu, niezbędnego do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu, sprawności seksualnej i mocnych kości.
Dowiedz się więcej:
Właściwości zdrowotne goździków i ich wykorzystanie w medycynie naturalnej
Goździki oprócz walorów smakowych, mają wiele właściwości zdrowotnych. Zawarte w nich substancje znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. W zależności od potrzeby i upodobania można stosować je w formie naparu, sypkiej przyprawy lub olejku goździkowego. Goździki można stosować na:
- ból zęba i dziąseł – ze względu na właściwości przeciwbólowe i odkażające, goździki mogą pomóc w zabijaniu szkodliwych bakterii gromadzących się w jamie ustnej,
- wzmocnienie odporności – dzięki właściwościom przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym oraz przeciwbólowym, goździki to doskonałe uzupełnienie diety w walce z przeziębieniem,
- problemy trawienne – goździki wykazują cechy usprawniające trawienie, dzięki czemu mogą być pomocne osobom ze skłonnościami do wzdęć,
- nieświeży oddech – goździki są szczególnie przydatne, dla osób borykających się z przykrym zapachem z ust, mogą stanowić naturalną alternatywę dla gumy do żucia;
- chorobę lokomocyjną – wywar przygotowany z 1 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczki zmielonych goździków, wypity na pół godziny przed planowaną podróżą, może złagodzić mdłości związane z jazdą samochodem.
Jak stosować goździki?
Garść goździków waży 5 g i ma 16 kcal, możemy więc bez obawy włączyć je do swojej codziennej diety. Przyprawa może być dodawana do potraw i napojów w całości lub w formie rozkruszonej. Najlepiej stosować goździki świeżo utarte w moździerzu. Można je także rzuć, jeśli zależy nam na odświeżeniu oddechu.
Częstą i lubianą formą serwowania tej przyprawy jest dodawanie jej do zimowych herbat, grzańców i różnych naparów. Znajduje swoje zastosowanie także w przetworach i sosach oraz jako dodatek do mięs. Nie należy z nią jednak przesadzać, bo intensywny aromat goździków może przyćmić danie.
Sprawdź też: Aromatyczna nalewka goździkowa, pomocna przy niestrawności
Olejek goździkowy, pozyskiwany z drzewa goździkowego, najlepiej kupić w aptece i w kwestii jego przyjmowania poprosić o poradę farmaceutę. Można stosować go zewnętrznie i wewnętrznie po rozcieńczeniu. Jest przydatny zarówno w bólu zęba, jak i głowy czy mięśni. Nie należy używać go w nadmiarze, bo może to prowadzić do zatrucia organizmu. W szczególności powinny na niego uważać kobiety w ciąży i małe dzieci.