Przyprawa kochanków o działaniu halucynogennym. Gałka muszkatołowa nie tylko do sosu. Wykorzystaj cenne właściwości tej niezwykłej przyprawy

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Gałka muszkatołowa to nie tylko aromatyczna przyprawa do dań mięsnych, sosów czy deserów, ale też afrodyzjak, środek wspomagający trawienie oraz silnie działająca substancja halucynogenna. Jednak w niewielkich dawkach jest ona bezpieczna do stosowania oraz posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Łagodzi stres, bezsenność i niestrawność oraz ból stawów i głowy. Poznaj zastosowanie tej niezwykłej przyprawy.

Spis treści

Czym jest gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to przyprawa pozyskiwana z suszonych nasion muszkatołowca korzennego (Myristica fragrans). Drzewo to rośnie w południowo-wschodniej Azji i dorasta do 20 m wysokości. Jego owoc jest pokryty żółtą lub pomarańczową skórką. Gdy dojrzewa skórka pęka, a w jej wnętrzu znajduje się pestka pokryta czerwoną osnówką. Muszkatołowiec to jedyne na świecie drzewo, z którego pozyskuje się aż dwie przyprawy: gałkę muszkatołową i buzdygan, nazywany także „kwiatem gałki muszkatołowej” pochodzący ze sproszkowanej osnówki.

Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa ma wiele cennych dla zdrowia właściwości, ale w nadmiernych ilościach jest toksyczna. oksix/gettyimages.com

Gałka muszkatołowa zawiera olejek eteryczny, w którego skład wchodzą monoterpeny (w tym alkohole monoterpenowe), a także tłuszcze (głównie trójglicerydy kwasy mirystynowego), neolignany, sterole, skrobia, cukier, białka, pektyny, barwniki (proantocyjanidyny), kwas oleanolowy, saponozydy triterpenowe, katechiny, lipazy, kwasy tłuszczowe. Olejek muszkatołowy zawiera α-pinen, kamfen, p-cymen, limonen, linalol, geraniol, borneol. Przyprawa zawiera także witaminy A, C i z grupy B oraz składniki mineralne takie jak wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo i cynk.

Czytaj także: Owoc o 5 smakach na stres, koncentrację i libido. Wydłuża życie, uspokaja i pobudza do działania

Właściwości gałki muszkatołowej:

  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwalergiczne,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwgrzybicze.
Pumpkin spice latte w wersji light. Jak przygotować ten rozgrzewający napój?

Pumpkin spice latte w wersji light. Jak przygotować ten rozgrzewający napój?

Pumpkin spice latte to aromatyczna kawa dyniowa, która zyskuje coraz większą popularność. Dodatek przypraw korzennych sprawia, że wykazuje właściwości prozdrowotne i działa antyoksydacyjnie, przeciwza...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Gałka muszkatołowa na trawienie i potencję

Ta aromatyczna przyprawa korzenna pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Poprawia trawienie, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia wypróżnianie. Zawartość błonnika sprawia, że gałka muszkatołowa zmniejsza apetyt i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu zapobiega podjadaniu między posiłkami. Poleca się ją stosować przy biegunce, skurczach żołądka, nieżycie żołądka, wzdęciach.

Gałka uznawana jest za afrodyzjak, ponieważ wpływa na funkcjonowanie układu krążenia i zwiększa przepływ krwi w naczyniach oraz narządach płciowych. Dzięki temu stosowana jest przez mężczyzn jako środek na potencję i zaburzenia seksualne, ale podwyższa libido także u kobiet.

Grzane wino na długie jesienne wieczory. Wypróbuj przepis na pysznego grzańca

Grzane wino na długie jesienne wieczory. Wypróbuj przepis na pysznego grzańca

Grzane wino pijemy w niemal niezmienionej postaci od starożytności. Aromatyczne korzenne przyprawy i dodatek słodkiego miodu, sprawiają, że grzaniec nie tylko wyśmienicie smakuje i pachnie, ale może p...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Przyprawa uspokaja i pomaga zasnąć

Gałka muszkatołowa dodana do ciepłego mleka i wypita przed snem ułatwia zasypianie. Sprawia także, że sen jest lepszej jakości, a fazy snu głębokiego trwają dłużej.

Zobacz także: Rozgrzewająca nalewka z gałki muszkatołowej na przeziębienie, ból stawów i bezsenność

Gałka działa także psychoaktywnie, zwiększa wydzielanie serotoniny i dopaminy, dzięki czemu łagodzi stres i poprawia nastrój. Właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że przyprawa zwalcza także stres oksydacyjny wywoływany przez aktywność wolnych rodników. Dzięki temu wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci oraz opóźnia procesy starzenia. Badania wykazały, że może ona zapobiegać także rozwojowi oraz wspomóc leczenie alzheimera czy parkinsona.

Olejek muszkatołowy wcierany w skórę działa rozgrzewająco, odkażająco i przeciwreumatycznie, wykazuje aktywność przeciwbólową silniejszą niż diklofenak czy ketoprofen.

Aromatyczna korzenna nalewka na odporność i migreny. Wypróbuj ten przepis

Aromatyczna korzenna nalewka na odporność i migreny. Wypróbuj ten przepis

Przyprawy korzenne to bogate źródło cennych składników pozytywnie wpływających na kondycję niemal całego organizmu. Nalewka korzenna przyrządzona na ich bazie może wspierać leczenie m.in. infekcji, ni...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Gałka muszkatołowa w kuchni

Gałka muszkatołowa ma lekko ostry i słodki smak oraz korzenny zapach. Jednak jej aromat szybko wietrzeje, dlatego najlepiej kupować ją w postaci orzechów i ścierać bezpośrednio przed podaniem dania. Stosuje się ją zarówno do potraw mięsnych i warzywnych, jak i słodkich dań i wypieków. Najbardziej znana jest jako składnik sosu beszamelowego, ale dodaje się ją także do kotletów mielonych, zup, pasztetów, bigosu, serów, dań z pomidorów, ziemniaków, szpinaku czy brokułów. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do budyniów, kremów, ciast, pierników, napojów mlecznych, win i grzańców.

Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 dodatków o niezwykłych właściwościach

Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 dodatków o niezwykłych właściwościach

Przyprawy korzenne nie tylko poprawiają smak i aromat dań, ale także ich wartość odżywczą i prozdrowotną. Stanowią bowiem skoncentrowane źródło składników biologicznie czynnych, które wspierają różne ...

Czy gałka muszkatołowa to narkotyk?

Ze względu na zawartość mirystycyny gałka muszkatołowa w nadmiernych ilościach ma działanie psychoaktywne. Spożyta w ilości od 6 do 30 gramów działa toksycznie i halucynogennie. Duże dawki mogą wywołać niebezpieczne objawy takie jak konwulsje, palpitacje, nudności, w niektórych przypadkach odwodnienie i ból. Pojawiają się również halucynacje i stany lękowe oraz uczucie oszołomienia.

Ciężkie zatrucie spowodowane przyjęciem dawki ok. 60 g (12 łyżeczek) sproszkowanej gałki muszkatołowej powoduje wysuszenie jamy ustnej, tachykardię, zaczerwienienie twarzy, bóle głowy, pocenie się, apatię.

Na wzmocnienie i niestrawność – nalewka benedyktyńska. Wpróbuj bardzo prosty przepis

Na wzmocnienie i niestrawność – nalewka benedyktyńska. Wpróbuj bardzo prosty przepis

Bogactwo ziołowego smaku to nie jedyna zaleta nalewki benedyktyńskiej. Dzięki unikalnej recepturze wzmacnia organizm i wspiera proces trawienia. Benedyktynka to likier, który od ponad 500 lat jest pro...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Przeciwwskazania do spożycia gałki muszkatołowej

Gałka w dużych dawkach, zbliżonych do śmiertelnych, wykorzystywana była głównie w XIX wieku jako środek poronny na wczesnym etapie ciąży. Z tego względu kobiety w ciąży powinny stosować ją ostrożnie.

Przyprawa może także wywoływać alergię, szczególnie u osób uczulonych na pyłki roślin zielnych. Nadmierne spożycie może także doprowadzić do zapalenia jelita cienkiego.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia