Spis treści
Czym jest gałka muszkatołowa?
Gałka muszkatołowa to przyprawa pozyskiwana z suszonych nasion muszkatołowca korzennego (Myristica fragrans). Drzewo to rośnie w południowo-wschodniej Azji i dorasta do 20 m wysokości. Jego owoc jest pokryty żółtą lub pomarańczową skórką. Gdy dojrzewa skórka pęka, a w jej wnętrzu znajduje się pestka pokryta czerwoną osnówką. Muszkatołowiec to jedyne na świecie drzewo, z którego pozyskuje się aż dwie przyprawy: gałkę muszkatołową i buzdygan, nazywany także „kwiatem gałki muszkatołowej” pochodzący ze sproszkowanej osnówki.
Gałka muszkatołowa zawiera olejek eteryczny, w którego skład wchodzą monoterpeny (w tym alkohole monoterpenowe), a także tłuszcze (głównie trójglicerydy kwasy mirystynowego), neolignany, sterole, skrobia, cukier, białka, pektyny, barwniki (proantocyjanidyny), kwas oleanolowy, saponozydy triterpenowe, katechiny, lipazy, kwasy tłuszczowe. Olejek muszkatołowy zawiera α-pinen, kamfen, p-cymen, limonen, linalol, geraniol, borneol. Przyprawa zawiera także witaminy A, C i z grupy B oraz składniki mineralne takie jak wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo i cynk.
Czytaj także: Owoc o 5 smakach na stres, koncentrację i libido. Wydłuża życie, uspokaja i pobudza do działania
Właściwości gałki muszkatołowej:
- antyoksydacyjne,
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgorączkowe,
- przeciwalergiczne,
- przeciwbólowe,
- przeciwgrzybicze.
Gałka muszkatołowa na trawienie i potencję
Ta aromatyczna przyprawa korzenna pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Poprawia trawienie, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia wypróżnianie. Zawartość błonnika sprawia, że gałka muszkatołowa zmniejsza apetyt i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu zapobiega podjadaniu między posiłkami. Poleca się ją stosować przy biegunce, skurczach żołądka, nieżycie żołądka, wzdęciach.
Gałka uznawana jest za afrodyzjak, ponieważ wpływa na funkcjonowanie układu krążenia i zwiększa przepływ krwi w naczyniach oraz narządach płciowych. Dzięki temu stosowana jest przez mężczyzn jako środek na potencję i zaburzenia seksualne, ale podwyższa libido także u kobiet.
Przyprawa uspokaja i pomaga zasnąć
Gałka muszkatołowa dodana do ciepłego mleka i wypita przed snem ułatwia zasypianie. Sprawia także, że sen jest lepszej jakości, a fazy snu głębokiego trwają dłużej.
Zobacz także: Rozgrzewająca nalewka z gałki muszkatołowej na przeziębienie, ból stawów i bezsenność
Gałka działa także psychoaktywnie, zwiększa wydzielanie serotoniny i dopaminy, dzięki czemu łagodzi stres i poprawia nastrój. Właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że przyprawa zwalcza także stres oksydacyjny wywoływany przez aktywność wolnych rodników. Dzięki temu wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci oraz opóźnia procesy starzenia. Badania wykazały, że może ona zapobiegać także rozwojowi oraz wspomóc leczenie alzheimera czy parkinsona.
Olejek muszkatołowy wcierany w skórę działa rozgrzewająco, odkażająco i przeciwreumatycznie, wykazuje aktywność przeciwbólową silniejszą niż diklofenak czy ketoprofen.
Gałka muszkatołowa w kuchni
Gałka muszkatołowa ma lekko ostry i słodki smak oraz korzenny zapach. Jednak jej aromat szybko wietrzeje, dlatego najlepiej kupować ją w postaci orzechów i ścierać bezpośrednio przed podaniem dania. Stosuje się ją zarówno do potraw mięsnych i warzywnych, jak i słodkich dań i wypieków. Najbardziej znana jest jako składnik sosu beszamelowego, ale dodaje się ją także do kotletów mielonych, zup, pasztetów, bigosu, serów, dań z pomidorów, ziemniaków, szpinaku czy brokułów. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do budyniów, kremów, ciast, pierników, napojów mlecznych, win i grzańców.
Czy gałka muszkatołowa to narkotyk?
Ze względu na zawartość mirystycyny gałka muszkatołowa w nadmiernych ilościach ma działanie psychoaktywne. Spożyta w ilości od 6 do 30 gramów działa toksycznie i halucynogennie. Duże dawki mogą wywołać niebezpieczne objawy takie jak konwulsje, palpitacje, nudności, w niektórych przypadkach odwodnienie i ból. Pojawiają się również halucynacje i stany lękowe oraz uczucie oszołomienia.
Ciężkie zatrucie spowodowane przyjęciem dawki ok. 60 g (12 łyżeczek) sproszkowanej gałki muszkatołowej powoduje wysuszenie jamy ustnej, tachykardię, zaczerwienienie twarzy, bóle głowy, pocenie się, apatię.
Przeciwwskazania do spożycia gałki muszkatołowej
Gałka w dużych dawkach, zbliżonych do śmiertelnych, wykorzystywana była głównie w XIX wieku jako środek poronny na wczesnym etapie ciąży. Z tego względu kobiety w ciąży powinny stosować ją ostrożnie.
Przyprawa może także wywoływać alergię, szczególnie u osób uczulonych na pyłki roślin zielnych. Nadmierne spożycie może także doprowadzić do zapalenia jelita cienkiego.