Spis treści
Co jeść na diecie zamiast chleba?
Dieta bez chleba wielu osobom wydaje się nierealna i niesmaczna, tymczasem może być całkiem inaczej. Pieczywo można bowiem łatwo zastąpić innymi produktami, które są smaczne, lekkie i zdrowe.

Zobacz w naszej galerii, czym zastąpić pieczywo w diecie. Przy każdej propozycji zamienników chleba i bułek podajemy także ich kaloryczność i zawartość węglowodanów.
Pieczywo, takie jak chleb i bułki, są dla wielu osób podstawą jadłospisu. Jednocześnie to produkty często wykluczane w kuracjach odchudzających, jak również w leczniczych dietach eliminacyjnych. Stanowią bowiem główne źródło węglowodanów, których ograniczanie ułatwia utratę nadwagi.
Niezależnie od powodu, dla którego chcemy unikać pieczywa, wciąż należy spożywać pewne ilości węglowodanów. Warto więc pamiętać o sięganiu po inne ich źródła, które zapewniają je w skromniejszych ilościach, takie jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, oleiste i pestki. Wciąż można przy tym jeść posiłki, które są podobne do tych z wyrobami mącznymi.
Czytaj także: Biblijny chleb Ezechiela to najzdrowsze pieczywo świata
Kto nie może jeść pieczywa?
Zamienniki pieczywa poszukiwane są z wielu powodów. Chleb i bułki produkowane są głównie z mąk pszennych i żytnich, stanowią źródło glutenu. Białko to, obecne w wielu rodzimych zbożach, u sporej grupy osób wywołuje reakcje nietolerancji lub nadwrażliwości. Jest absolutnie zakazane dla chorych z celiakią.
Powodem do rezygnacji ze spożywania pieczywa jest też obecność w większości wyrobów dostępnych na rynku drożdży piekarniczych, które nie są wskazane dla wielu osób ze względów zdrowotnych. Mogą m.in. powodować reakcje nadwrażliwości u osób z nietolerancją drożdży, a często także z nietolerancją glutenu.
Zarówno w diecie bezglutenowej, jak i diecie bezdrożdżowej, można spożywać wypieki przygotowane na zakwasie oraz dania z ziaren innych niż pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. A także zastąpić je warzywnymi alternatywami dla chleba!
Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów (zwykle 14-18 g przy dawce ok. 100 kcal w kromce 40 g) tradycyjny chleb znajduje się też na liście produktów wykluczanych lub ograniczanych w jadłospisach niskowęglowodanowych, takich jak:
- dieta wysokobiałkowa,
- dieta wysokotłuszczowa,
- dieta ketogeniczna, którą stosuje się m.in. w leczeniu padaczki lekoopornej,
- dieta paleolityczna, w której nie występują ziarna zbóż.
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?