Herbata może chronić przed rozwojem cukrzycy. Jak często należy po nią sięgać? Zobacz, jakie rodzaje herbaty zmniejszą poziom cukru we krwi

Monika Góralska
Herbata zawiera korzystne dla zdrowia polifenole, które obniżają poziom glukozy we krwi. Wypijanie codziennie określonej ilości tego napoju zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 aż o 17 proc.
Herbata zawiera korzystne dla zdrowia polifenole, które obniżają poziom glukozy we krwi. Wypijanie codziennie określonej ilości tego napoju zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 aż o 17 proc. ipopba/123rf.com
Na cukrzycę obecnie choruje coraz więcej osób, a do jej wystąpienia przyczynia się przede wszystkim niezdrowy styl życia oraz dieta. Okazuje się jednak, że niektóre produkty spożywcze mogą nas chronić przed jej rozwojem. Według najnowszych badań naukowych codzienne picie herbaty może znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Należy jednak regularnie wypijać określoną ilość herbaty. Badacze wzięli pod uwagę również konkretne rodzaje herbaty.

Spis treści

Herbata zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

Cukrzyca jest uznawana za chorobę cywilizacyjną i jest obecnie jedną z najczęściej występujących przewlekłych chorób metabolicznych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) choruje na nią już 422 miliony osób na całym świecie, a ich liczba cały czas rośnie.

Najczęstszym rodzajem jest cukrzyca typu 2, która polega na tym, że organizm nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej ilości insuliny lub komórki stają się na nią oporne. W konsekwencji wzrasta poziom cukru we krwi, ponieważ insulina odpowiada za jego transport do komórek, w których glukoza zamieniana jest na energię.

Utrzymujący się zbyt wysoki poziom cukru we krwi zaburza funkcjonowanie całego organizmu i prowadzi do uszkodzenia serca, naczyń krwionośnych, oczu, nerek i nerwów. Taki stan może skutkować wystąpieniem powikłań cukrzycowych i doprowadzi do przedwczesnej śmierci.

Przyczyną rozwoju cukrzycy typu 2 jest głównie niezdrowy styl życia, czyli niewłaściwa dieta i brak ruchu, które prowadzą do rozwoju nadwagi i otyłości oraz nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej zaburzającej wytwarzanie insuliny.

Zobacz również: Herbata na zdrowe serce. Regularne spożywanie czarnej herbaty może uchronić przed miażdżycą, udarem i zawałem serca. Ile dziennie pić?

Dieta ma więc znaczący wpływ na rozwój cukrzycy. Wcześniejsze badania wykazały wpływ herbaty na obniżenie ryzyka śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny oraz redukcję ryzyka cukrzycy typu 2. Naukowcy przeprowadzili metaanalizę 19 badań, aby ocenić wpływ rodzaju i ilości wypijanej herbaty na ryzyko wystąpienia cukrzycy. Uzyskane dane mogą pomóc w opracowaniu odpowiednich metod profilaktyki tej choroby.

Jaką herbatę pić i w jakiej ilości, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2?

Początkowo naukowcy przeanalizowali dane z ankiet od 5199 dorosłych osób, które na początku badania nie miały cukrzycy. Uczestników obserwowano przez 12 lat. Ponad 45 proc. z nich zgłosiło picie herbaty, a 10 proc. badanych zachorowało na cukrzycę typu 2 w okresie badania. Jednak na podstawie tych obserwacji naukowcy po uwzględnieniu innych czynników, takich jak wiek, płeć i styl życia ocenili, że zarówno osoby pijące, jak i nie pijące herbaty mają podobne ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Zobacz także: Post przerywany może odwrócić cukrzycę typu 2. Obniża poziom glukozy we krwi i pozwala schudnąć. Jaki rodzaj postu ułatwi walkę z cukrzycą?

Dopiero wnikliwsze analizy, które opierały się na przeglądzie 19 badań z udziałem 1 076 311 uczestników z ośmiu krajów ukazały znaczący wpływ herbaty na redukcję ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. W badaniach tych uwzględniono rodzaj herbaty, częstotliwość jej picia, wiek badanych oraz miejsce zamieszkania. U osób pijących 1-3 filiżanki herbaty dziennie zaobserwowano nieznaczne, bo zaledwie o 4 proc. niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Jednak osoby pijące co najmniej cztery filiżanki herbaty czarnej, zielonej lub oolong miały aż o 17 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż osoby, które nie piły herbaty.

Badacze zauważyli również, że wynik był taki sam niezależnie od rodzaju herbaty, płci badanej osoby i jej miejsca zamieszkania. Oznacza to, że największy wpływ na redukcję ryzyka zachorowania na cukrzycę miała ilość wypijanej herbaty.

Herbata obniża poziom glukozy we krwi i hamuje rozwój otyłości

Herbata chińska (Camellia sinensis), z której, ze względu na sposób wytwarzania, powstaje herbata zielona, czarna lub oolong, a także biała, żółta czy pu-erh zawiera korzystne dla zdrowia polifenole, w tym katechiny, teaflawiny i tearubiginy. Związki te są silnymi antyoksydantami, które zmniejszają oporność komórek na insulinę, dzięki czemu obniżają poziom glukozy we krwi i tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Dodatkowo teaflawiny zawarte w czarnej herbacie, które nadają jej czerwonawy kolor naśladują działanie insuliny, dzięki czemu pomagają w transporcie cukru do komórek. Wykazują także działanie przeciwzapalne. Badania wykazały również, że herbata może hamować rozwój otyłości, która może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Zawarte w herbacie katechiny biorą udział w przemianie białego tłuszczu trzewnego w tłuszcz brunatny. W przeciwieństwie do białej tkanki, która jedynie gromadzi tłuszcz, a jej nadmiar obciąża organizm i jest niewskazany, tkanka tłuszczowa brunatna jest bardziej aktywna i przetwarza zapasy tłuszczu na energię. Brunatna tkanka tłuszczowa pełni także istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapobiega insulinooporności.

Badanie z 2021 roku obejmujące ponad 500 tys. uczestników wykazało również, że codzienne spożywanie zielonej herbaty wiązało się z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 i niższym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny u pacjentów z cukrzycą. Badania udowadniają więc, że codzienne spożywanie herbaty może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Przeczytaj także: Herbata na odchudzanie – jaka wspomaga spalanie tłuszczu? Działanie prozdrowotne herbaty sprawi, że chętniej po nią sięgniesz

Źródła:

Cukier pod kontrolą

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Oo dobrze wiedzieć, herbata to mój ulubiony napój w sezonie jesienno- zimowym. Lubię zieloną, ale najczęściej piję earl grey Basilur oczywiście bez cukru. Organizm się momentalnie rozgrzewa, a pragnienie jest ugaszone :)
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia