Spis treści
Herbata zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
Cukrzyca jest uznawana za chorobę cywilizacyjną i jest obecnie jedną z najczęściej występujących przewlekłych chorób metabolicznych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) choruje na nią już 422 miliony osób na całym świecie, a ich liczba cały czas rośnie.
Najczęstszym rodzajem jest cukrzyca typu 2, która polega na tym, że organizm nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej ilości insuliny lub komórki stają się na nią oporne. W konsekwencji wzrasta poziom cukru we krwi, ponieważ insulina odpowiada za jego transport do komórek, w których glukoza zamieniana jest na energię.
Utrzymujący się zbyt wysoki poziom cukru we krwi zaburza funkcjonowanie całego organizmu i prowadzi do uszkodzenia serca, naczyń krwionośnych, oczu, nerek i nerwów. Taki stan może skutkować wystąpieniem powikłań cukrzycowych i doprowadzi do przedwczesnej śmierci.
Przyczyną rozwoju cukrzycy typu 2 jest głównie niezdrowy styl życia, czyli niewłaściwa dieta i brak ruchu, które prowadzą do rozwoju nadwagi i otyłości oraz nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej zaburzającej wytwarzanie insuliny.
Zobacz również: Herbata na zdrowe serce. Regularne spożywanie czarnej herbaty może uchronić przed miażdżycą, udarem i zawałem serca. Ile dziennie pić?
Dieta ma więc znaczący wpływ na rozwój cukrzycy. Wcześniejsze badania wykazały wpływ herbaty na obniżenie ryzyka śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny oraz redukcję ryzyka cukrzycy typu 2. Naukowcy przeprowadzili metaanalizę 19 badań, aby ocenić wpływ rodzaju i ilości wypijanej herbaty na ryzyko wystąpienia cukrzycy. Uzyskane dane mogą pomóc w opracowaniu odpowiednich metod profilaktyki tej choroby.
Jaką herbatę pić i w jakiej ilości, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2?
Początkowo naukowcy przeanalizowali dane z ankiet od 5199 dorosłych osób, które na początku badania nie miały cukrzycy. Uczestników obserwowano przez 12 lat. Ponad 45 proc. z nich zgłosiło picie herbaty, a 10 proc. badanych zachorowało na cukrzycę typu 2 w okresie badania. Jednak na podstawie tych obserwacji naukowcy po uwzględnieniu innych czynników, takich jak wiek, płeć i styl życia ocenili, że zarówno osoby pijące, jak i nie pijące herbaty mają podobne ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Dopiero wnikliwsze analizy, które opierały się na przeglądzie 19 badań z udziałem 1 076 311 uczestników z ośmiu krajów ukazały znaczący wpływ herbaty na redukcję ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. W badaniach tych uwzględniono rodzaj herbaty, częstotliwość jej picia, wiek badanych oraz miejsce zamieszkania. U osób pijących 1-3 filiżanki herbaty dziennie zaobserwowano nieznaczne, bo zaledwie o 4 proc. niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Jednak osoby pijące co najmniej cztery filiżanki herbaty czarnej, zielonej lub oolong miały aż o 17 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż osoby, które nie piły herbaty.
Badacze zauważyli również, że wynik był taki sam niezależnie od rodzaju herbaty, płci badanej osoby i jej miejsca zamieszkania. Oznacza to, że największy wpływ na redukcję ryzyka zachorowania na cukrzycę miała ilość wypijanej herbaty.
Herbata obniża poziom glukozy we krwi i hamuje rozwój otyłości
Herbata chińska (Camellia sinensis), z której, ze względu na sposób wytwarzania, powstaje herbata zielona, czarna lub oolong, a także biała, żółta czy pu-erh zawiera korzystne dla zdrowia polifenole, w tym katechiny, teaflawiny i tearubiginy. Związki te są silnymi antyoksydantami, które zmniejszają oporność komórek na insulinę, dzięki czemu obniżają poziom glukozy we krwi i tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Dodatkowo teaflawiny zawarte w czarnej herbacie, które nadają jej czerwonawy kolor naśladują działanie insuliny, dzięki czemu pomagają w transporcie cukru do komórek. Wykazują także działanie przeciwzapalne. Badania wykazały również, że herbata może hamować rozwój otyłości, która może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Zawarte w herbacie katechiny biorą udział w przemianie białego tłuszczu trzewnego w tłuszcz brunatny. W przeciwieństwie do białej tkanki, która jedynie gromadzi tłuszcz, a jej nadmiar obciąża organizm i jest niewskazany, tkanka tłuszczowa brunatna jest bardziej aktywna i przetwarza zapasy tłuszczu na energię. Brunatna tkanka tłuszczowa pełni także istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapobiega insulinooporności.
Badanie z 2021 roku obejmujące ponad 500 tys. uczestników wykazało również, że codzienne spożywanie zielonej herbaty wiązało się z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 i niższym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny u pacjentów z cukrzycą. Badania udowadniają więc, że codzienne spożywanie herbaty może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Przeczytaj także: Herbata na odchudzanie – jaka wspomaga spalanie tłuszczu? Działanie prozdrowotne herbaty sprawi, że chętniej po nią sięgniesz
Źródła:- Drinking 4 cups of tea daily may reduce type 2 diabetes risk Medical News Today
- Oolong, black and pu-erh tea suppresses adiposity in mice via activation of AMP-activated protein kinase PubMed
- Tea consumption and long-term risk of type 2 diabetes and diabetic complications: a cohort study of 0.5 million Chinese adults The American Journal of Clinical Nutrition