https://stronazdrowia.pl
reklama

Weź rozmaryn, gruszkę i imbir. Zalej wrzątkiem i zrób napar, który rozgrzewa od środka

Anna Daniluk
Na chłodne dni przyrządzam napar z rozmarynu, imbiru i gruszki.
Na chłodne dni przyrządzam napar z rozmarynu, imbiru i gruszki. fot. Liudmila Shabalovskaya/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Kiedy temperatura spada, dobrze jest mieć pod ręką sprawdzone, rozgrzewające napary. To prosty sposób, by podkreślić atmosferę rodzinnych spotkań i zadbać o komfort gości. Możesz przygotować je szybko, z ogólnodostępnych składników, a do tego łatwo dopasować intensywność smaku do własnych preferencji.

Spis treści

Jesienią i zimą lubię robić rozgrzewające napoje. Nie dość, że w domu zrobię je za ułamek ceny niż dostępny w popularnych restauracjach. Co więcej, taki napar przyjemnie pachnie i  pomoże stworzyć ciepły klimat przy stole. Napary to także mój sposób na poszerzenie listy codziennych napojów na jesień. Wykorzystuję w nich zioła, przyprawy i sezonowe owoce, takie jak jabłka i gruszki. Zazwyczaj przygotowuję j w dzbanku, aby podać domownikom jako napój po obiedzie. Podpowiadam przepis na mój ulubiony napar ziołowy.

Rozgrzewający napar z rozmarynu, gruszki i imbiru – przepis na napój

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 litr wody,

  • 1 dojrzała gruszka, pokrojona w cienkie plasterki,

  • 2–3 gałązki świeżego rozmarynu,

  • 3–4 plasterki świeżego imbiru,

  • 1–2 łyżeczki miodu,

  • 1 łyżka soku z cytryny.

Jak zrobić napar z rozmarynu, gruszki i imbiru?

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę i odstaw na minutę, aby lekko przestygła.

  2. Do dzbanka włóż plasterki gruszki, imbir i gałązki rozmarynu.

  3. Zalej składniki gorącą wodą.

  4. Odstaw na 10 minut pod przykryciem.

  5. Jeśli chcesz, dodaj miód lub sok z cytryny już po przelaniu naparu do kubków.

Sposób podania naparu

Podawaj napar w dużych kubkach, najlepiej z kilkoma plasterkami gruszki w środku. To wygodna propozycja na rodzinne popołudnie, szczególnie gdy potrzebujesz szybkiego, aromatycznego napoju, który ociepli atmosferę.

Jak komponować własne mieszanki?

Stawiaj na połączenia, które dają wyraźne ciepło, znakomicie smakują zestawione ze sobą i mają przyjemny aromat. Wśród nich są korzenie i przyprawy takie jak imbir, cynamon i goździki. Korzystaj z aromatycznych ziół takich jak tymianek. A do naparu dodawaj jabłka i pomarańcze.  Zestawiaj je tak, by napar był nie tylko rozgrzewający, ale też smaczny i lekko słodki bez nadmiaru cukru.

Jeśli wolisz intensywniejszy aromat, dodaj więcej imbiru lub przed wlaniem wody delikatnie ugnieć rozmaryn. Napar przygotowany w większej ilości możesz przechowywać w termosie do 2–3 godzin. Taki napar rozgrzewający z rozmarynem sprawdzi się również jako baza do rozgrzewającego ponczu bezalkoholowego. Nie zwlekaj i wypróbuj go już dziś.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia