Naturalne soki są bardziej skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów niż używane do ich przygotowania owoce i warzywa, co wynika z faktu, że 1 litr takiego napoju powstaje z 1,5-3 kg surowca.
Korzystne związki są łatwiej wchłaniane niż z całych owoców i warzyw, choć towarzyszy im zdecydowanie mniejsza ilość błonnika, który pozostaje w pulpie po wyciśnięciu soku. To jednak dotyczy soków wyciskanych ze świeżych produktów, które są najbardziej zalecanym rodzajem w diecie.
Jak przygotować sok z buraka, malin, wiśni czy marchwi, by miał atrakcyjny smak? Sprawdź nasze przepisy!
Po jakie soki najlepiej sięgać?
Picie świeżo wyciskanych soków nie zawsze jest możliwe. W takiej sytuacji warto wybierać produkty, które zawierają choć odrobinę więcej tego błonnika niż te klarowne – polecane są więc soki mętne, z cząstkami miąższu i zagęszczane częścią pulpy bądź przecierem.
Kupując sok w sklepie najlepiej szukać takiego, który ma oznaczenie „100%” – sygnalizuje ono, że w kartonie lub butelce znajdują się wyłącznie składniki danego owocu czy warzywa (lub ich mieszanki). Choć na liście może widnieć też zagęszczony sok czy aromat, proporcje związków zawartych w soku odpowiadają tym, jakie są typowe dla produktu wyjściowego.
Dobrze jest natomiast unikać soków dosładzanych (co nie zawsze oznaczone jest na froncie opakowania), choć niektóre ze względu na swój słodki smak wymagają dodatków słodzących, jak np. sok z czarnej porzeczki, aronii czy żurawiny. Zamiast cukru lub tym bardziej sztucznie otrzymanego syropu glukozowego często jako słodzik zawierają sok albo przecier jabłkowy. Taki napój jest o wiele słodszy niż standardowe soki, ale wciąż zawiera tylko naturalne składniki.
W sklepie warto szukać soków bezpośrednio wyciskanych (NFC – not from concentrate, czyli „nie z koncentratu”), najlepiej tylko lekko pasteryzowanych, jak to jest w przypadku tych kilkudniowych. Można je kupić w wielu sklepach, gdzie stoją w lodówkach. Najzdrowsze soki surowe są natomiast dostępne w wybranych punktach (np. gastronomicznych, gdzie są też wyciskane na miejscu) oraz w formie cateringu sokowego.
Soki najlepiej jednak przygotować je w domu za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki, która pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych owoców i warzyw, ew. w sokowirówce. Przygodę z sokami można też zacząć od łatwych koktajli, miksując je przy użyciu zwykłego blendera.
Soki i koktajle warto spożywać nie tylko w ramach diety sokowej, ale również na co dzień, niezależnie od rodzaju jadłospisu!
Sprawdź, jak przygotować smaczne soki we wszystkich kolorach tęczy!