Żurawina – właściwości lecznicze. Czy sok z żurawiny jest zdrowy i co daje żurawina w tabletkach?

Natalia FalarzZaktualizowano 
Żurawina charakteryzuje się wieloma drogocennymi właściwościami prozdrowotnymi. Jest szczególnie polecana w przypadku infekcji układu moczowego, w tym przy zapaleniu pęcherza.
Żurawina charakteryzuje się wieloma drogocennymi właściwościami prozdrowotnymi. Jest szczególnie polecana w przypadku infekcji układu moczowego, w tym przy zapaleniu pęcherza. pixabay.com
Żurawina wykazuje zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu moczowego. Oprócz tego regularne picie soku z żurawiny może zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi, a także zapobiec rozwojowi miażdżycy. Sprawdź, dlaczego warto jeść żurawinę!

Żurawina – właściwości lecznicze

Żurawina jest zimozieloną krzewinką, rosnącą przede wszystkim na bagiennych terenach. Jej zbiory trwają od połowy września do początku listopada. Owoc jest bogaty w proantocyjanidyny, czyli związki wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, że hamują one proces starzenia się organizmu. Dodatkowo związek ten wpływa na poprawę wzroku, zwiększa elastyczność stawów oraz obniża stężenie cholesterolu.

Proantocyjanidyny wykazują także działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Mało kto wie o tym, że żurawina ochrania także organizm ludzki przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Owoce żurawiny, zaraz obok czosnku, oregano i sosny, zalicza się do grupy naturalnych antybiotyków.
Skład żurawiny to:

  • Witamina A.
  • Witamina E.
  • witamina C.
  • Witaminy z grupy B
  • Antocyjany, czyli naturalne barwniki oddziałujące korzystnie na naczynia krwionośne.
  • Błonnik.
  • Karoten.
  • Minerały: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo, sód.

Żurawina jest również bogatym źródłem antyoksydantów:

  • Kwercytyna jest uważana za najsilniejszy spośród nich, umożliwiając pełne działanie witaminy C.
  • Mirycetyna występuje w największej grupie spośród polifenoli.
  • Peonidyna odpowiada za intensywny czerwony kolor żurawiny.
  • Kwas ursolowy wykazuje silne działanie przeciwzapalne.
  • Proantocyjanidyny typu A przeciwdziałają infekcjom układu moczowego.

Tak bogaty skład wskazuje, że warto spożywać żurawinę, zarówno świeżą, jak i jej suszone owoce. Warto zrobić zapasy tego owocu i zamrozić go. Później można dodawać suszoną żurawinę do owsianek, jogurtów lub wypieków. Najczęściej z żurawiny robi się: przetwory i soki albo środki farmaceutyczne zawierające koncentrat z suszonej żurawiny.

Żurawina bardzo często stosowana jest podczas infekcji dróg moczowych. Jeśli pojawi się infekcja bakteryjna to pH moczu rośnie. Owoce żurawiny wykazują kwaśny odczyn, dlatego, gdy będą stosowane w terapii dróg moczowych to obniżą pH, wskutek czego zmniejszy się ilość bakterii w moczu. Żurawina przeciwdziała również przyleganiu bakterii E.coli do ścian nabłonka pęcherza moczowego. Jako że infekcje dróg moczowych mają tendencję do powracania to pacjenci zmagający się z nimi, powinni pić sok z żurawiny lub przyjmować ją w innej postaci regularnie. Badania wykazują, że żurawina skutecznie ochrania organizm przed powtórnym pojawieniem się zakażenia.Żurawina działa również bakteriobójczo. Niweluje działanie bakterii odpowiadających za powstawanie wrzodów.

Warto przeczytać także:

Żurawina – jakie właściwości ma sok z żurawiny?

Żurawina, a właściwe sok z żurawiny poza dobroczynnym działaniem na drogi moczowe wykazuje również inne korzystne właściwości. Zapobiega on powstawaniu kamicy nerkowej. Może być również stosowany w przypadku profilaktyki próchnicy, ponieważ wykazuje działanie antybakteryjne. W żurawinie znajdują się kwaśne substancje tworzące na zębach ochronną powłokę, utrudniającą bakteriom przyleganie do dziąseł. Sok żurawinowy wspomaga obniżenie cholesterolu, co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.

Badania wskazują również na to, że osoby cewnikowane pijące sok z żurawiny są dodatkowo chronione przed infekcją. Podobnie może też na tę grupę pacjentów zadziałać żurawina w tabletkach. Obserwacje przeprowadzone w ostatnich latach pozwalają również wywnioskować, że substancje znajdujące się w owocach żurawiny działają jak probiotyk, czyli wspomagają rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej, niszcząc szkodliwe bakterie. Dlatego wystarczy wypijać jedną szklankę soku z żurawin dziennie, aby nie rozwijały się infekcje.

Sok z żurawin niszczy również bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne za pojawienie się choroby wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy. Dowiedziono, że kiedy podczas antybiotykoterapii pije się sok z żurawin to działanie antybiotyków jest silniejsze. Systematyczne picie soku z żurawin podwyższa poziom cholesterolu HDL oraz zmniejsza rozległość zawału. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku z żurawiny obniża ryzyko pojawienia się miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Wpływają na to bioflawnoidy, czyli kolejne dobroczynnie działające substancje występujące w żurawinie. Dzięki nim nie dochodzi do pojawienia się zakrzepów, a na dodatek rozszerzają się naczynia krwionośne.

Żurawina – przeciwwskazania. Czy można jeść żurawinę w ciąży?

Żurawina nie jest niestety wskazana dla wszystkich. Na pewno powinny jej unikać osoby chorujące na osteoporozę, a także pacjenci przyjmujący warfarynę, wykazującą działanie przeciwzakrzepowe. Niektórzy lekarze uważają, że sok z żurawiny silnie zakwasza mocz. Natomiast, należy mieć świadomość, że do takiej sytuacji doszłoby tylko wtedy, gdy dziennie spożywane byłyby duże ilości naturalnego soku z żurawiny – na przykład sześć szklanek.

Nie należy więc wypijać dużej ilości soku jednorazowo, gdyż doszłoby do nasilenia dolegliwości zamiast ich ustąpienia. Na zbyt duże ilości żurawiny powinny również uważać osoby chorujące na nerki, ze względu na to, że szczawiany utrudniają wchłanianie wapna w jelitach. Bezwzględnie żurawiny nie powinny przyjmować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Związki zawarte w owocu utrudniają wchłanianie warfaryny z organizmu i istnieje ryzyko pojawienia się krwotoku.

Można usłyszeć o tym, że żurawina źle działa na kobiety w ciąży. Nie jest to jednak prawdą. Mało tego, żurawinę wręcz zaleca się czasami kobietom ciężarnym, które narażone są na infekcje dróg moczowych. Żurawina okazuje się idealną alternatywą dla antybiotyków, na przykład podczas zapalenia pęcherza. Owoc zalecany jest także na zaparcia, często dokuczające kobietom ciężarnym. Spożywanie żurawiny w ciąży zaspokaja potrzeby żywieniowe matki i dziecka. Podobnie, żurawina jest bezpieczna dla kobiet karmiących piersią.

Zobacz też:

Suszona żurawina - właściwości

Suszona żurawina także wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Żeby samodzielnie ususzyć żurawinę, wystarczy użyć elektrycznej suszarki do warzyw i owoców albo piekarnika. Owoce należy najpierw dokładnie umyć i wysuszyć. Później trzeba je wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce na blaszce luźno się rozsypuje. Suszy się je w temperaturze 50 stopni Celsjusza, przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Co kwadrans owoce należy przesuwać przy użyciu drewnianej łyżki albo wyjąć blachę z piekarnika i delikatnie nią potrząsać. Owoce powinny być wysuszone po półtorej godziny. Suszoną żurawinę należy pozostawić do wystygnięcia, a następnie przesypać do papierowej torebki albo do słoika z podziurawionym wieczkiem. W takiej postaci można ją przechowywać nawet rok. Suszone owoce żurawiny mogą spożywać osoby, którym zależy na odchudzaniu. Owoc ten wykazuje działanie:

  • Odtruwające.
  • Regulujące przemianę materii.
  • Usuwające toksyny z organizmu.

Żeby oczyścić organizm, należy przez 3 dni postępować według następujących wytycznych:

  1. Po przebudzeniu wypić szklankę wody z cytryną, do jakiej można też dodać łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.
  2. Pół godziny przed każdym posiłkiem wypijać szklankę soku z żurawiny.
  3. Na śniadanie zjeść naleśniki z konfiturą żurawinową i wypić herbatę ziołową lub owocową.
  4. Przed południem wypić sok żurawinowy.
  5. Jako przekąskę zjeść pół sporego grejpfruta.
  6. Przed obiadem wypić sok żurawinowy.
  7. Na obiad zjeść 2 plastry wieprzowej polędwiczki, surówkę z białej kapusty, 2 łyżki kaszy pęczak, szklankę soku pomidorowego.
  8. Przed kolacją wypić sok żurawinowy.
  9. Na kolację wypić koktajl mleczno-żurawinowy z 2 łyżkami płatków owsianych lub otrębów pszennych z zieloną herbatą.
  10. Powyższą kurację należy stosować regularnie, powtarzając ją co 2 tygodnie aż do chwili, gdy poczujemy, że osiągnęliśmy oczekiwane rezultaty.

Probiotyki – jakie mają właściwości lecznicze?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3