Jej niedobór może działać ci na nerwy. Zwiększa ryzyko rozwoju depresji i demencji. Jak rozpoznać niski poziom witaminy B3? Zauważ te objawy

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Witamina B3 to jeden z niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niacyna odpowiada za prawidłową produkcję insuliny oraz hormonów płciowych i hormonów tarczycy. Prawidłowy poziom witaminy PP zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera. Podpowiadamy, jakie są najlepsze źródła niacyny oraz podajemy, po czym poznać niedobór witaminy B3 w organizmie.

Spis treści

Jakie są objawy niedoboru witaminy B3?

Zbyt niskie stężenie witaminy B3 w organizmie może powodować nie tylko pogorszenie nastroju, ale również szereg innych dolegliwości zdrowotnych. Sprawdź,
Zbyt niskie stężenie witaminy B3 w organizmie może powodować nie tylko pogorszenie nastroju, ale również szereg innych dolegliwości zdrowotnych. Sprawdź, po czym poznać, że cierpisz na niedobór niacyny. lightfieldstudios/123RF

Witamina B3, inaczej nazywana niacyną lub witaminą PP, to składnik dobrze rozpuszczalny w wodzie. Gdy jego stężenie w organizmie spada poniżej normy, zaczynają pojawiać się nieprzyjemne dolegliwości, związane szczególnie z układem nerwowym.

Sprawdź w galerii, po czym poznać niedobór witaminy PP. Zwróć uwagę na te objawy

Właściwości i rola niacyny w organizmie

Niacyna, czyli witamina B3 powszechnie występuje w żywności, a do jej niedoborów dochodzi stosunkowo rzadko. Najczęściej zbyt niski poziom dotyczy osób starszych, a także pacjentów z zaburzeniem wchłaniania lub przewlekłymi biegunkami.

Czytaj także: Odmładza, rozświetla, likwiduje zmarszczki i niedoskonałości. Ten uniwersalny kosmetyk sprawdzi się do każdego rodzaju cery

Jaka rolę pełni witamina B3 w organizmie?

  • stanowi składnik osłonek mielinowych mózgu, dzięki czemu chroni komórki przed uszkodzeniem,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju groźnych chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Parkinsona i choroby Alzheimera,
  • wspiera leczenie chorób ośrodkowego układu nerwowego,
  • wpływa na produkcję koenzymów biorących udział w oddychaniu komórkowym i metabolizmie glukozy,
  • przyspiesza metabolizm i usuwanie cholesterolu z organizmu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy,
  • jest niezbędna do produkcji hormonów płciowych, głównie estrogenu, progesteronu i testosteronu,
  • uczestnicy w procesie wytwarzania i dojrzewania czerwonych krwinek,
  • zwiększa wchłanianie koenzymu Q10 z produktów żywnościowych,
  • odpowiada za prawidłowe wydzielanie insuliny, dzięki czemu wspiera regulację poziomu cukru we krwi,
  • reguluje pracę tarczycy poprzez produkcję tyroksyny,
  • poprawia pracę układu krążenia i wzmacnia serce.

Zobacz: Witamina B3 miała chronić serce, a może mu szkodzić

Dodatkowo niacyna wzmacnia strukturę błony śluzowej przewodu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych np. aft i pleśniawek oraz zapalenia przełyku.

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B3

Według najnowszych norm ustalonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH), dobowe zapotrzebowanie na niacynę w poszczególnych grupach wiekowych wynosi:

  • dzieci od 1. do 3. roku życia – 6 mg,
  • dzieci od 4. do 6. roku życia – 8 mg,
  • dzieci od 7. do 9. roku życia – 12 mg,
  • dziewczęta od 10. do 12. roku życia – 12 mg,
  • chłopcy od 10. do 12. roku życia – 12 mg,
  • dziewczęta od 13. do 18. roku życia – 14 mg,
  • chłopcy od 13. do 18. roku życia – 16 mg,
  • mężczyźni – 16 mg,
  • kobiety – 14 mg,
  • kobiety ciężarne – 18 mg,
  • kobiety karmiące piersią – 17 mg.

Gdzie znajdziemy witaminę B3? Najlepsze źródła niacyny

Niacyna powszechnie występuje w żywności, a jej najlepszymi źródłami są przede wszystkim mięso, orzechy i niektóre produkty zbożowe. Gdzie zatem znajdziemy witaminę B3? Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość witaminy PP:

  • pierś kurczaka – 14,78 mg,
  • wątróbka wieprzowa – 16,7 mg,
  • orzechy arachidowe i masło orzechowe – 12,01 mg,
  • wątróbka drobiowa – 9,72 mg,
  • makrela – 9,1 mg,
  • udziec indyka – 9,04 mg,
  • łosoś – 8,67 mg,
  • zarodki pszenne – 6,81 mg,
  • udko z kurczaka – 6,05 mg,
  • kasza manna – 5,99 mg,
  • kasza jęczmienna – 4,604 mg,
  • płatki owsiane – 3,03 mg,
  • dorsz – 2,51 mg,
  • fasola czerwona – 2,11 mg,
  • śledź – 1,8 mg,
  • ziemniaki – 1,43 mg,
  • ryż brązowy – 1,33 mg,
  • pomidory – 1 mg,
  • kasza gryczana – 0,94 mg,
  • otręby pszenne – 0,93 mg,
  • banany – 0,67 mg,
  • brukselka – 0,64 mg,
  • brokuły – 0,53 mg,
  • kalafior – 0,5 mg.

Jakie są objawy niedoboru witaminy B3?

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Piotr Jankowski
Wiadomo, warto pilnować zaleceń do stoswania witamin ale gdy choroba parkinsona jest już zaawansowana to niewiele może pomóc poza zabiegiem MRg FUS w szpitalu medicover
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia