Pierwsze objawy niedoboru witaminy K widać na skórze. Wśród nich siniaki i pękające naczynka. Na jakie dolegliwości warto zwrócić uwagę?

Agata Siemiaszko
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególną rolę odgrywa w procesie krzepnięcia krwi. Jej niedobór często daje niespecyficzne objawy, które łatwo pomylić z przemęczeniem. Podpowiadamy, jakie objawy mogą świadczyć, że cierpisz na niedobór witaminy K.
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególną rolę odgrywa w procesie krzepnięcia krwi. Jej niedobór często daje niespecyficzne objawy, które łatwo pomylić z przemęczeniem. Podpowiadamy, jakie objawy mogą świadczyć, że cierpisz na niedobór witaminy K. Andrea Piacquadio/Pexels
Witamina K odgrywa wiele ważnych ról w organizmie, a przede wszystkim odpowiedzialna jest za prawidłową pracę układu krążenia i proces krzepnięcia krwi. Gdy jej stężenie w organizmie jest niewystarczające, może pojawić się wiele nieprzyjemnych dolegliwości, w tym utrudnione gojenie się ran. Niestety, pierwsze objawy zbyt niskiego stężenia tego składnika w organizmie często nie dają specyficznych objawów, dlatego łatwo je przeoczyć. Podpowiadamy, jakie objawy mogą świadczyć o niedoborze witaminy K w organizmie.

Spis treści

Jakie są objawy niedoboru witaminy K? Co powinno zaniepokoić?

Pierwsze objawy niedoboru tej witaminy bywają niespecyficzne, dlatego często są bagatelizowane. Co więcej, zbyt niski poziom witaminy K widać również na skórze! Podpowiadamy, na jakie dolegliwości warto zwrócić uwagę.

Masz te objawy? To może być niedobór witaminy K!

Właściwości i rola witaminy K w organizmie

Witamina K to związek, który bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego do lepszego wchłaniania konieczny jest dodatek tłuszczy roślinnych lub zwierzęcych. Witamina ta występuje w dwóch formach:

  • K1 – fitochinon, który naturalnie występuje w produktach roślinnych,
  • K2 – menachinon, który naturalnie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, a także powstaje w wyniku fermentacji mlekowej. Ten rodzaj dodatkowo produkowany jest w organizmie przez bakterie jelitowe.

Istnieje również forma K3 (menadion), jednak jest to syntetycznie produkowana witamina, która rozpuszcza się zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie.

Czytaj też: Co robić, gdy dziecko ma krwotok z nosa? Tego nie rób, bo zaszkodzisz zamiast pomóc

Prawidłowe stężenie witaminy K we krwi powinno wynosić od 50 do 100 μg/dl.

Jakie funkcje w organizmie pełni witamina K? Do jej najważniejszych działań należą:

  • produkcja czynników krzepnięcia krwi,
  • metabolizm wapnia i produkcja tkanki kostnej – zwiększa przyswajanie wapnia z produktów spożywczych,
  • regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej,
  • wzmacnianie układu sercowo-naczyniowego – zapobiega zwapnieniu i pękaniu naczyń krwionośnych,
  • wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne, przeciwzapalne i lekko przeciwbólowe,
  • według najnowszych badań, witamina K2 może zmniejszać również ryzyko rozwoju raka płuc.

Główne źródła witaminy K i dobowe zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K zależy przede wszystkim od wieku i płci. Według najnowszych danych wraz z żywnością powinno się dostarczać określone dawki tego składnika, które wynoszą:

  • niemowlęta poniżej 1. roku życia – 5-10 µg,
  • dzieci 1-3 rok życia –15 µg,
  • dzieci 4-6 lat – 20 µg,
  • dzieci 7-9 lat – 25 µg,
  • młodzież w wieku w wieku 10-12 lat – 40 µg,
  • młodzież w wieku 13-15 lat – 50 µg,
  • chłopcy 16-18 lat – 65 µg,
  • dziewczęta 16-18 lat – 55 µg,
  • mężczyźni – 65 µg,
  • kobiety – 55 µg,
  • kobiety ciężarne i karmiące piersią – 55 µg.

Witamina K powszechnie występuje w żywności, zarówno w produktach roślinnych i pochodzenia zwierzęcego. Do głównych źródeł witaminy K1 należą przede wszystkim produkty roślinne, takie jak:

  • natka pietruszki – 1640 μg,
  • boćwina – 830 μg,
  • jarmuż – 704.8 μg,
  • szpinak – 560 μg,
  • brokuły – 141,1 μg,
  • ogórki kiszone – 72,1 μg,
  • olej kukurydziany – 50 μg,
  • szparagi – 41,6 μg.

Natomiast witamina K2 występuje powszechnie w produktach odzwierzęcych, a najbardziej obfitują w nią:

  • sery podpuszczkowe – 43,5 μg,
  • tofu – 2,8 μg,
  • żółtka jaj – 0,72 μg,
  • maślanka – 0,38 μg,
  • jogurt – 0,1 μg,
  • kefir – 0,1 μg.
Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia