Spis treści
Jakie są objawy niedoboru witaminy K? Co powinno zaniepokoić?
Pierwsze objawy niedoboru tej witaminy bywają niespecyficzne, dlatego często są bagatelizowane. Co więcej, zbyt niski poziom witaminy K widać również na skórze! Podpowiadamy, na jakie dolegliwości warto zwrócić uwagę.
Masz te objawy? To może być niedobór witaminy K!
Właściwości i rola witaminy K w organizmie
Witamina K to związek, który bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego do lepszego wchłaniania konieczny jest dodatek tłuszczy roślinnych lub zwierzęcych. Witamina ta występuje w dwóch formach:
- K1 – fitochinon, który naturalnie występuje w produktach roślinnych,
- K2 – menachinon, który naturalnie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, a także powstaje w wyniku fermentacji mlekowej. Ten rodzaj dodatkowo produkowany jest w organizmie przez bakterie jelitowe.
Istnieje również forma K3 (menadion), jednak jest to syntetycznie produkowana witamina, która rozpuszcza się zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie.
Czytaj też: Co robić, gdy dziecko ma krwotok z nosa? Tego nie rób, bo zaszkodzisz zamiast pomóc
Prawidłowe stężenie witaminy K we krwi powinno wynosić od 50 do 100 μg/dl.
Jakie funkcje w organizmie pełni witamina K? Do jej najważniejszych działań należą:
- produkcja czynników krzepnięcia krwi,
- metabolizm wapnia i produkcja tkanki kostnej – zwiększa przyswajanie wapnia z produktów spożywczych,
- regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej,
- wzmacnianie układu sercowo-naczyniowego – zapobiega zwapnieniu i pękaniu naczyń krwionośnych,
- wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne, przeciwzapalne i lekko przeciwbólowe,
- według najnowszych badań, witamina K2 może zmniejszać również ryzyko rozwoju raka płuc.
Główne źródła witaminy K i dobowe zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K zależy przede wszystkim od wieku i płci. Według najnowszych danych wraz z żywnością powinno się dostarczać określone dawki tego składnika, które wynoszą:
- niemowlęta poniżej 1. roku życia – 5-10 µg,
- dzieci 1-3 rok życia –15 µg,
- dzieci 4-6 lat – 20 µg,
- dzieci 7-9 lat – 25 µg,
- młodzież w wieku w wieku 10-12 lat – 40 µg,
- młodzież w wieku 13-15 lat – 50 µg,
- chłopcy 16-18 lat – 65 µg,
- dziewczęta 16-18 lat – 55 µg,
- mężczyźni – 65 µg,
- kobiety – 55 µg,
- kobiety ciężarne i karmiące piersią – 55 µg.
Witamina K powszechnie występuje w żywności, zarówno w produktach roślinnych i pochodzenia zwierzęcego. Do głównych źródeł witaminy K1 należą przede wszystkim produkty roślinne, takie jak:
- natka pietruszki – 1640 μg,
- boćwina – 830 μg,
- jarmuż – 704.8 μg,
- szpinak – 560 μg,
- brokuły – 141,1 μg,
- ogórki kiszone – 72,1 μg,
- olej kukurydziany – 50 μg,
- szparagi – 41,6 μg.
Natomiast witamina K2 występuje powszechnie w produktach odzwierzęcych, a najbardziej obfitują w nią:
- sery podpuszczkowe – 43,5 μg,
- tofu – 2,8 μg,
- żółtka jaj – 0,72 μg,
- maślanka – 0,38 μg,
- jogurt – 0,1 μg,
- kefir – 0,1 μg.