Spis treści
Czy cukrzyk może jeść owoce? Tak! Ale nie wszystkie
Panuje błędne przekonanie, że osoby chore na cukrzycę nie powinny jeść owoców. Nic bardziej mylnego. Są one podstawą zrównoważonej i zdrowej diety.
Badania pokazują, że jedzenie dużych ilości świeżych owoców wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę, a także może zmniejszyć liczbę powikłań u osób, u których choroba się już rozwinęła. Ze względu na dużą zawartość błonnika wiele owoców pomaga w naturalny sposób w regulowaniu poziomu cukry we krwi.
Sprawdź: Produkty o niskim IG. Najlepsze dla cukrzyków i na odchudzanie
Osoby chore na cukrzycę, wybierając owoce muszą wziąć pod uwagę nie tylko zawartość węglowodanów w owocach, ale również ich indeks glikemiczny (IG) oraz ładunek glikemiczny. Oto lista polskich, sezonowych owoców, o najniższym IG:
- agrest (15),
- wiśnie (22),
- śliwki (24),
- maliny i jeżyny (25),
- porzeczki (25),
- brzoskwinie (30),
- jabłka (34),
- truskawki (40).
Cukrzycy mogą sięgać także po importowane owoce, takiej jak grejpfrut (25), mandarynki (30) czy pomarańcze (40) oraz coraz popularniejsze w Polsce – awokado (40). Dobrym wyborem jest także kiwi, które mimo IG=50, ma niski ładunek glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Jak diabetyk powinien spożywać owoce? Co wpływa na ich indeks glikemiczny?
Wybierając owoce dla siebie cukrzycy powinni zwrócić szczególną uwagę na stan ich dojrzałości – im bardziej są dojrzałe, tym wyższy indeks glikemiczny mają. Także podając owoców obróbce termicznej (przez gotowanie, pieczenie czy smażenie) oraz przez ich rozdrabnianie np. w koktajlu podnosimy ich IG.
Dlatego najlepszym wyborem dla cukrzyka jest sięganie po owoce świeże, sezonowe i nieprzetworzone. Warto dodawać do owoców odrobinę cynamonu, który jest pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi oraz bogate w błonnik siemię lniane.
Ile owoców może zjeść dziennie chory na cukrzycę? Ogólne zalecenia dotyczące spożywanie owoców, mówią o dwóch do trzech porcji owoców dziennie. Obejmują one również osoby z cukrzycą. Zgodnie z zaleceniami WHO powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw dziennie, w proporcjach ¾ warzyw do ¼ owoców.
Tych owoców powinny unikać osoby z cukrzycą
Osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać owoców, które zawierają duże ilości naturalnych cukrów i mają wysoki indeks glikemiczny. Na liście owoców, których spożycie powinno zostać ograniczone przez cukrzyków, znajdują się przede wszystkim arbuz (72) i melon (65).
Także banan (52) i mango (51) to owoce, które powinny być jedzone w rozsądnych ilościach. Co ważne, osoby z cukrzycą powinny unikać owoców z puszki oraz większości owoców suszonych, ponieważ mają one dużą zawartość cukrów prostych.
Źródła:
- Owoce – same witaminy? Diabetyk
- The Worst Fruits for People With Diabetes (and the Best) All Recipes
- 8 Best Fruits for a Diabetes-Friendly Diet Every Day Health