5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomogą nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Śliwki to owoce, które cieszą nas swoim smakiem od początku lata aż do późnej jesieni. Są cenione nie tylko za swoje walory kulinarne, ale także za właściwości zdrowotne. Stanowią bogate źródło antyoksydantów, witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Mogą być włączone do diety diabetyków. Powinny być spożywane przez osoby z problemami sercowymi i cierpiące na zaparcia. Sprawdź, kto i dlaczego powinien unikać jedzenia śliwek.

Spis treści

Na co są zdrowe śliwki? Ile mają kalorii?

Śliwki to owoce, które przy niewielkiej kaloryczności, dostarczają do organizmu duże ilości błonnika oraz składników odżywczych. W jednej, średniej wielkości śliwce znajdziemy:

  • 30 kcal,
  • 8 gramów węglowodanów,
  • 1 gram błonnika,
  • 7 gramów cukrów.
Śliwki to owoce, które łatwo włączyć do codziennej diety. Zarówno surowe, jak i suszone mogą być dodatkiem do koktajli, sałatek i ciast. Mogą być także
Śliwki to owoce, które łatwo włączyć do codziennej diety. Zarówno surowe, jak i suszone mogą być dodatkiem do koktajli, sałatek i ciast. Mogą być także spożywane jako samodzielna przekąska. congerdesign/Pixabay

Ponadto pokryje ona zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze w następującym stopniu:

  • witamina A – 5 proc.,
  • witamina C – 10 proc.,
  • witamina K – 5 proc.,
  • potas – 3 proc.,
  • miedź – 2 proc.,
  • mangan – 2 proc.

Śliwki są także bogate w pektyny i kwasy m.in. jabłkowy, winowy i cytrynowy oraz liczne sole np. sodowe czy potasowe. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, karotenoidy i fenole oraz flawonoidy.

Śliwki suszone mają zawartość witamin i składników mineralnych podobną do owoców świeżych, jednak dostarczają zdecydowanie więcej kalorii – średnio ok. 267 kcal oraz węglowodanów – ok. 68,9 g.

Właściwości zdrowotne śliwek. Kto powinien jeść śliwki, a kto ich unikać?

Jedzenie śliwek może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Są one nie tylko bogatym źródłem substancji aktywnych, ale mogą być pomocne w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia. Powinny sięgać po nie osoby cierpiące z powodu zaparć, a także te, w których codziennej diecie brakuje błonnika.

To się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz śliwki

Śliwki – przeciwskazania do spożycia. Kto powinien unikać jedzenia tych owoców?

Mimo swoich niepodważalnych zalet śliwki są produktem, który nie może być spożywany przez wszystkich. Spożycie suszonych śliwek powinno być kontrolowane w szczególności osoby mające problemy z nadwagą oraz z poziomem glukozy we krwi.

Na świeże i suszone owoce powinny uważać także osoby cierpiące na alergię na śliwki, zespół jelita drażliwego oraz leczące się z powodu stanów zapalnych i wrzodów żołądka. Nadmierne spożywanie suszonych śliwek może prowadzić do biegunek, dlatego należy spożywać je z umiarem, ograniczając się do porcji nie większej niż 40-100 gramów dziennie.

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

W
Weronikka
Pamiętam jak moja babcia zawsze suszone śliwki jadła jak miała zaparcia, biorę z niej przykład i robię to samo. Używam też deski myjącej uspa, żeby szybciej ulgę poczuć i się nie męczyć.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia