Spis treści
Na co są zdrowe śliwki? Ile mają kalorii?
Śliwki to owoce, które przy niewielkiej kaloryczności, dostarczają do organizmu duże ilości błonnika oraz składników odżywczych. W jednej, średniej wielkości śliwce znajdziemy:
- 30 kcal,
- 8 gramów węglowodanów,
- 1 gram błonnika,
- 7 gramów cukrów.
Ponadto pokryje ona zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze w następującym stopniu:
- witamina A – 5 proc.,
- witamina C – 10 proc.,
- witamina K – 5 proc.,
- potas – 3 proc.,
- miedź – 2 proc.,
- mangan – 2 proc.
Śliwki są także bogate w pektyny i kwasy m.in. jabłkowy, winowy i cytrynowy oraz liczne sole np. sodowe czy potasowe. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, karotenoidy i fenole oraz flawonoidy.
Śliwki suszone mają zawartość witamin i składników mineralnych podobną do owoców świeżych, jednak dostarczają zdecydowanie więcej kalorii – średnio ok. 267 kcal oraz węglowodanów – ok. 68,9 g.
Właściwości zdrowotne śliwek. Kto powinien jeść śliwki, a kto ich unikać?
Jedzenie śliwek może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Są one nie tylko bogatym źródłem substancji aktywnych, ale mogą być pomocne w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia. Powinny sięgać po nie osoby cierpiące z powodu zaparć, a także te, w których codziennej diecie brakuje błonnika.
To się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz śliwki
Śliwki – przeciwskazania do spożycia. Kto powinien unikać jedzenia tych owoców?
Mimo swoich niepodważalnych zalet śliwki są produktem, który nie może być spożywany przez wszystkich. Spożycie suszonych śliwek powinno być kontrolowane w szczególności osoby mające problemy z nadwagą oraz z poziomem glukozy we krwi.
Na świeże i suszone owoce powinny uważać także osoby cierpiące na alergię na śliwki, zespół jelita drażliwego oraz leczące się z powodu stanów zapalnych i wrzodów żołądka. Nadmierne spożywanie suszonych śliwek może prowadzić do biegunek, dlatego należy spożywać je z umiarem, ograniczając się do porcji nie większej niż 40-100 gramów dziennie.
Źródła:
- Owoc śliwy – Fructus Pruni domesticae i Pruniol oraz przelot – Anthyllis w terapii Medycyna dawna i współczesna
- Functional foods-based diet as a novel dietary approach for management of type 2 diabetes and its complications: A review World Journal of Diabets
- 7 Health Benefits of Plums and Prunes Healthline