Dlaczego warto jeść śliwki świeże i suszone? Wspierają leczenie miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Pomogą również w przypadku zaparć

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Zarówno surowe, jak i suszone śliwki zawierają wiele składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie, w szczególności pracę jelit. Zobacz na kolejnych slajdach, jak wpływa na organizm jedzenie śliwek, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Zarówno surowe, jak i suszone śliwki zawierają wiele składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie, w szczególności pracę jelit. Zobacz na kolejnych slajdach, jak wpływa na organizm jedzenie śliwek, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE congerdesign/Pixabay
Śliwki to owoce, których smakiem możemy się cieszyć od wczesnego lata do późnej jesieni. Cenione są nie tylko za smak, ale także za właściwości zdrowotne. Są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Zawierają także silne przeciwutleniacze, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Śliwki mogą być włączone do diety przez diabetyków, o ich obecność w codziennym menu powinni też zadbać sercowcy i osoby cierpiące na zaparcia. Sprawdź, kto i dlaczego nie powinien jeść tych owoców.

Spis treści

Jakie witaminy i składniki mineralne znajdują się w śliwkach? Ile mają kalorii?

Śliwki to owoce, które przy niewielkiej kaloryczności, dostarczają do organizmu duże ilości błonnika oraz składników odżywczych. W jednej, średniej wielkości śliwce znajdziemy:

  • 30 kcal,
  • 8 gramów węglowodanów,
  • 1 gram błonnika,
  • 7 gramów cukrów.

Ponadto pokryje ona zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze w następującym stopniu:

  • witamina A – 5 proc.,
  • witamina C – 10 proc.,
  • witamina K – 5 proc.,
  • potas – 3 proc.,
  • miedź – 2 proc.,
  • mangan – 2 proc.

Śliwki są także bogate w pektyny i kwasy m.in. jabłkowy, winowy i cytrynowy oraz liczne sole np. sodowe czy potasowe. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, karotenoidy i fenole oraz flawonoidy.

Śliwki suszone mają zawartość witamin i składników mineralnych podobną do owoców świeżych, jednak dostarczją zdecydowanie więcej kalorii – średnio ok. 267 kcal oraz węglowodanów – ok. 68,9 g.

Właściwości zdrowotne śliwek. Na co pomogą śliwki świeże, a na co suszone?

Jedzenie śliwek może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Są one nie tylko bogatym źródłem substancji aktywnych, ale mogą być pomocne w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia. Powinny sięgać po nie osoby cierpiące z powodu zaparć, a także te, w których codziennej diecie brakuje błonnika.

To się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz śliwki

Śliwki – przeciwskazania do spożycia. Kto powinien unikać jedzenia tych owoców?

Mimo swoich niepodważalnych zalet, śliwki są produktem, który nie może być spożywany przez wszystkich. Spożycie suszonych śliwek powinno być kontrolowane w szczególności osoby mające problemy z nadwagą oraz z poziomem glukozy we krwi.

Na świeże i suszone owoce powinny uważać także osoby cierpiące na alergię na śliwki, zespół jelita drażliwego oraz leczące się z powodu stanów zapalnych i wrzodów żołądka. Nadmierne spożywanie suszonych śliwek może prowadzić do biegunek, dlatego należy spożywać je z umiarem, ograniczając się do porcji nie większej niż 40-100 gramów dziennie.

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

W
Weronikka
Pamiętam jak moja babcia zawsze suszone śliwki jadła jak miała zaparcia, biorę z niej przykład i robię to samo. Używam też deski myjącej uspa, żeby szybciej ulgę poczuć i się nie męczyć.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie