Co się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz arbuza? To nie tylko dobre rzeczy! Niektórym może poważnie zaszkodzić

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Na co dobry jest arbuz? Ile ma kalorii? Jakie ma właściwości zdrowotne? Czy mogą jeść go cukrzycy? Arbuz to owoc, wokół którego mnożą się pytania. My na nie odpowiadamy i przestawiamy potwierdzone badaniami fakty dotyczące arbuza. Zobacz, kto może go jeść, a kto powinien unikać.

Spis treści

Z początkiem czerwca w Polsce rozpoczyna się sezon na arbuzy. Możemy cieszyć się ich smakiem przez całe łato, są wtedy najbardziej soczyste i słodki
Z początkiem czerwca w Polsce rozpoczyna się sezon na arbuzy. Możemy cieszyć się ich smakiem przez całe łato, są wtedy najbardziej soczyste i słodkie. Harbucks/GettyImages

Tego nie wiesz o arbuzie! Poznaj zaskakujące fakty

Mimo że po arbuza sięgamy często i chętnie często brak nam świadomości, jak jego jedzenie może wpływać na nasz organizm. Spożywanie jego niewielkich ilości jest bezpieczne nawet dla niemowląt po 9 miesiącu życia, ale są osoby, które powinny szczególnie uważać. Sprawdź w galerii, komu i na co może zaszkodzić albo pomóc jedzenie arbuza.

Ile kalorii ma arbuz? Sprawdź, właściwości odżywcze owocu

Arbuz aż w 92 proc. składa się z wody. To sprawia, że jest niskokaloryczną przekąska, która świetnie gasi pragnienie i nawadnia organizm. W 100 g owocu znajdziemy zaledwie 30 kcal. Arbuz dostarcza także witaminę A i witaminę C oraz mniejsze ilości witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, potas, miedź i mangan.

Zobacz też: Naturalny lek na potencję działa jak Viagra, a zwykle ląduje w koszu. Nie wiesz, ile tracisz

Ale ceniony jest przede wszystkim za obecność przeciwutleniaczy, w szczególności likopenu, który wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

Zobacz także: Pozwoli schudnąć i zadba o serce. Zamiast przekąski sięgnij po arbuza, a będziesz zdrowszy. Może pomóc uniknąć cukrzycy i arytmii

Arbuz zawiera również cytrulinę, aminokwas, który wykazuje m.in. działanie przyspieszjące proces regeneracji mięśni. Owoc jedzony po wzmożonym wysiłku fizycznym (np. treningu siłowym), może pomóc w szybszym pozbyciu się zespołu opóźnionego bólu mięśniowego (DOMS), zwanego potocznie zakwasami.

Sprawdź także: Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa nawadnia, odmładza i wspomaga odchudzanie. Działa jak izotonik. Wypróbuj przepis na domowy napój

Potwierdzono naukowo, że jedzenie arbuza powoduje uczucie sytości. Nie należy jednak przesadzać z wielkością porcji, bo każdy produkt jedzony w nadmiarze może być szkodliwy.

Dowiedz się więcej:

Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

w
werka
Uwielbiam arbuza w trackie wakacji ciągle bym mogła go jeść. Czasami jak są duże upały to w ciągu dnia jem tylko jego i popijam też mineralną cisowianke, żeby się nie odwodnić.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia