Spis treści
Arbuz obniża ciśnienie krwi i odchudza. Ile kalorii ma arbuz?
Arbuz to smaczny i zdrowy owoc, który doskonale nawadnia, ponieważ aż w 92 proc. składa się z wody. Zawiera też wiele cennych składników odżywczych takich jak witamina C, A, potas i magnez. Jest przy tym niskokaloryczny, ponieważ 100 g owocu ma tylko 30 kcal.
Zobacz też: Naturalny lek na potencję działa jak Viagra, a zwykle ląduje w koszu. Nie wiesz, ile tracisz
W arbuzie znajdziemy także przeciwutleniacze, a wśród nich likopen i cytrulinę. To właśnie przeciwutleniacze korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i działają przeciwnowotworowo. Wcześniejsze badania wykazały, że suplementy i ekstrakty z arbuza obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Badania nad wpływem spożycia samych owoców arbuza wykazują natomiast, że wpływa on na redukcję masy ciała i obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty, płuc i piersi.
Zobacz również: Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa nawadnia, odmładza i wspomaga odchudzanie. Działa jak izotonik. Wypróbuj przepis na domowy napój
Dwa najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie naukowym Nutrients wykazały, że dzieci i dorośli, którzy jedli arbuza, mieli także dietę bogatszą w wartościowe składniki odżywcze, niż osoby, które nie jadły tych owoców. Równocześnie ich dieta zawierała mniej szkodliwych dla zdrowia składników takich jak cukry dodane i niezdrowe tłuszcze. Natomiast drugie badanie wykazało, że picie soku z arbuza chroni serce przed chorobami.
Chcesz jeść zdrowiej? Jedz arbuza
W dużym badaniu naukowcy przeanalizowali dane od 56 133 osób z badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Uczestnikami były dzieci od 2. roku życia oraz dorośli, którzy średnio jedli 125 g (dzieci) i 162 g (dorośli) arbuza dziennie.
Czytaj też: Kto nie powinien jeść arbuza? Tym osobom może zaszkodzić. Zobacz, czy do nich należysz
Badanie wykazało, że dzieci i dorośli, którzy jedli arbuza spożywali również ponad 5 proc. więcej błonnika pokarmowego, magnezu, potasu i witaminy A oraz więcej likopenu i innych karotenoidów niż osoby, które nie spożywały tego owocu. Okazało się również, że w porównaniu do osób nie spożywających arbuza jego konsumenci mieli ponad 5 proc. niższe spożycie dodanych cukrów i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Osoby, które jedzą arbuza i inne owoce, prawdopodobnie jedzą je, aby zaspokoić apetyt na słodycze. Jedząc owoce, spożywają mniej przetworzonych produktów, które często zawierają syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy – powiedziała dr Michelle Pearlman, współzałożycielka Prime Institute oraz dyplomowany gastroenterolog i dietetyk, która nie brała udziału w badaniu.
Arbuz dobry na serce? Chroni przed arytmią
W drugim badaniu opublikowanym w lutym 2023 r. naukowcy chcieli sprawdzić wpływ spożywania soku z arbuza na zdrowie serca i rozwój chorób kardiometabolicznych takich jak arytmia, cukrzyca czy insulinooporność. W badaniu wzięło udział 18 zdrowych, młodych osób dorosłych w wieku 18-40 lat z BMI między 18 a 29,9, o średniej wadze 66 kg, bez chorób metabolicznych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Uczestników podzielono na 2 grupy, spośród których przez 2 tygodnie, jedna codziennie spożywała 500 ml soku z arbuza, a druga otrzymywała podobnie wyglądający napój placebo. Po tym czasie wpływ spożycia soku z arbuza na zdrowie serca i metabolizm zmierzono za pomocą badania elektrograficznego (EKG) i krzywej cukrowej po obciążeniu glukozą na czczo.
Choroby kardiometaboliczne rozwijają się na skutek uszkodzenia nerwów autonomicznego układu nerwowego. Zaburzenie to można zmierzyć za pomocą czynnika zmienności rytmu serca (HRV - Heart Rate Variability), które wykrywa badanie EKG. Czynnik ten odnosi się do wahań w czasie pomiędzy kolejnymi uderzeniami serca, które mogą następować z różną częstotliwością. Oznacza to, że jeśli mamy tętno 60 ud/min. to nasze serce w stanie spoczynku powinno bić dokładnie co sekundę, ale nie zawsze tak się dzieje i poszczególne uderzenia serca nawet przy prawidłowym pulsie mogą następować w różnych odstępach czasu. Mamy wtedy do czynienia z arytmią, która jest niebezpieczna dla zdrowia.
Spożywanie dużych ilości cukru niekorzystnie wpływa na rytm serca, czynność naczyń i przepływ krwi. Uważa się, że efekty te są spowodowane zmniejszoną biodostępnością tlenku azotu. Aminokwas L-cytrulina obecny w arbuzach przekształca się w organizmie w L-argininę, która sprzyja powstawaniu tlenku azotu. Dlatego właśnie badacze sprawdzili, w jaki sposób spożywanie soku z arbuza wpływa na zmienności rytmu serca (HRV) po spożyciu glukozy. Dzięki temu odkryli, że picie soku z arbuza chroni przed zaburzeniami rytmu serca po wysokim spożyciu cukru.
Naukowcy dodają jednak, że badanie nie określa dokładnie związku między spożyciem soku z arbuza zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Z tego powodu potrzebne są dalsze badania, aby sprawdzić, czy odkrycia odnoszą się do innych grup wiekowych oraz osób z chorobami kardiometabolicznymi takimi jak otyłość czy choroby serca.
Dodaj arbuzy i inne owoce do swojej diety, a będziesz zdrowszy
Arbuz, tak jak inne owoce zawiera spore ilości cukrów, ale mimo to badacze przekonują, że cukry owocowe mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mają mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi niż cukry z innych źródeł. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika i wody w owocach zmniejsza wpływ fruktozy na poziom cukru we krwi.
Poza tym arbuz zawiera wiele związków bioaktywnych, które są dobre dla serca. Na przykład likopen ma właściwości przeciwutleniające i wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, takich jak choroba wieńcowa i udar. Wysoka zawartość potasu w arbuzie może pomóc w regulacji ciśnienia krwi. Wysoka zawartość wody zapewnia odpowiednie nawodnienie, które jest kluczem do pośredniego utrzymania lepkości krwi i zmniejszenia zakrzepicy. Witamina C wspiera zdrowie śródbłonka, utrzymując integralność naczyń krwionośnych. W arbuzie znajduje się wiele innych witamin i minerałów, które mogą zapewnić potencjalne korzyści sercowo-naczyniowe, w tym beta-karoten, witamina B6, magnez i kwas foliowy – wyjaśnia dla Medical News Today dr Rigved Tadwalkar, certyfikowanym kardiolog w Providence Saint John's Health Center w Santa Monica w Kalifornii, który nie był zaangażowany w badania.
Naukowcy podkreślają, że jedzenie owoców każdego dnia ma wiele korzyści zdrowotnych. Owoce ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, składników przeciwzapalnych, błonnika pokarmowego i wody mogą poprawić funkcje układu krążenia, mózgu, polepszyć wygląd skóry i zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
Owoce usprawniają również trawienie, dodają energii i poprawiają nastrój. Pamiętajcie więc o starym powiedzeniu „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”, ale zastosujcie to teraz do wszystkich owoców „kilka owoców dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” – powiedział dr John P. Higgins, kardiolog sportowy z McGovern Medical School w The University of Texas Health Science Center w Houston (UTHealth), który również nie był zaangażowany w te badania.
- Watermelon Intake Is Associated with Increased Nutrient Intake and Higher Diet Quality in Adults and Children, NHANES 2003–2018 Nutrients
- The Effect of Watermelon Juice Supplementation on Heart Rate Variability and Metabolic Response during an Oral Glucose Challenge: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Crossover Trial Nutrients