Spis treści
Kto nie powinien jeść cebuli? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie
Cebula to warzywo o wielu zastosowaniach, i to nie tylko kulinarnych. Ze względu na bogactwo składników aktywnych, wykorzystywana jest w medycynie naturalnej do wspomagania leczenia przeziębień, oparzeń i ukąszeń oraz… na blizny i porost włosów.
Badania pokazują, że cebula jest pomocna w obniżaniu poziomu glukozy we krwi, a także stężenia „złego” cholesterolu LDL. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, głównie flawonoidów takich jak kwercetyna, ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Naukowcy dopatrują się też związku między jej spożywaniem a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory. Zawarty w niej selen dodatkowo zmniejsza stan zapalny w organizmie i stymuluje jego funkcje obronne.
Najbardziej znanym mankamentem cebuli jest przykry zapach, który utrzymuje się na ciele na długo po jej zjedzeniu. Po rozpadzie związków siarki w organizmie wydzielany jest wraz z oddechem i potem. Jednak część osób może po zjedzeniu cebuli odczuwać zdecydowanie cięższe skutki uboczne. Sprawdź w naszej galerii, czy jesteś w grupie osób, które nie powinny jeść cebuli lub muszą ograniczyć jej obecność w swojej diecie.
Te osoby powinny ograniczyć jedzenie cebuli!
Należy pamiętać, że najbardziej drażniąco działa na układ pokarmowy cebula surowa i smażona. Osoby, które powinny uważać z jedzeniem tego warzywa, mogą sprawdzić, jak zareagują na cebulę gotowaną lub duszoną.
Poznaj także: 10 produktów, które powodują wzdęcia i gazy.
Dlaczego płaczemy podczas krojenia cebuli?
Większość ludzi podczas krojenia cebuli doświadcza podrażnienia i łzawienia oczu. Z czego to wynika? Z uwalniania się do powietrza czynnika łzawiącego, czyli związków siarki, które powodują pieczenie oczu, a następnie nadmierną produkcję łez. W ten sposób bronią się one przed ich działaniem.
Jak uniknąć płakania przy krojeniu cebuli? Jedną z metod jest szatkowanie jej pod bieżącą wodą, co blokuje rozpuszczanie gazu w powietrzu. Inny sposób polega na nienaruszaniu końca korzenia, co może zmniejszyć ilość wydzielanej substancji, której jest więcej w podstawie warzywa. Znaleźć można także porady mówiące o wcześniejszym schłodzeniu cebuli oraz zakładaniu do jej krojenia... gogli narciarskich lub okularów pływackich.
Zapach cebuli lub czosnku nie musi być problemem. Zobacz nowe odkrycie
Sezon na infekcje to czas, gdy dobrze jest sięgać po czosnek i cebulę. To naturalne antybiotyki, które z jednej strony zwalczają wirusy i bakterie, a z drugiej – wzmacniają układ odpornościowy. Co jed...