Kto nie powinien jeść cebuli? Wzdęcia i gazy to znak, że możesz jej nie tolerować. Niektórzy chorzy powinni wyeliminować ją ze swojej diety

Marta Siesicka-Osiak
Przykry zapach ciała to niejedyna przypadłość po zjedzeniu cebuli. Dla niektórych osób konsekwencje mogą być dużo bardziej nieprzyjemne. Sprawdź na kolejnych slajdach, kto powinien ograniczyć spożywanie cebuli.
Przykry zapach ciała to niejedyna przypadłość po zjedzeniu cebuli. Dla niektórych osób konsekwencje mogą być dużo bardziej nieprzyjemne. Sprawdź na kolejnych slajdach, kto powinien ograniczyć spożywanie cebuli. Zinkevych/GettyImages, Pixabay/Pexels (małe)
Cebula to niewątpliwe wyjątkowo zdrowe warzywo, bogate w liczne witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze. Jest polecana zwłaszcza w profilaktyce nowotworów i chorób serca, jednak nie każdy może cieszyć się jej dobroczynnym działaniem. Niektóre choroby wykluczają spożywanie cebuli, a nietolerancja pokarmowa i alergia na ten produkt mogą sprawiać, że po jego zjedzeniu poczujemy się naprawdę źle. Sprawdź, czy jesteś w grupie osób, które powinny ograniczyć jedzenie cebuli lub całkiem jej unikać.

Spis treści

Kto nie powinien jeść cebuli? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Cebula to warzywo o wielu zastosowaniach, i to nie tylko kulinarnych. Ze względu na bogactwo składników aktywnych, wykorzystywana jest w medycynie naturalnej do wspomagania leczenia przeziębień, oparzeń i ukąszeń oraz… na blizny i porost włosów.

Badania pokazują, że cebula jest pomocna w obniżaniu poziomu glukozy we krwi, a także stężenia „złego” cholesterolu LDL. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, głównie flawonoidów takich jak kwercetyna, ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Naukowcy dopatrują się też związku między jej spożywaniem a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory. Zawarty w niej selen dodatkowo zmniejsza stan zapalny w organizmie i stymuluje jego funkcje obronne.

Najbardziej znanym mankamentem cebuli jest przykry zapach, który utrzymuje się na ciele na długo po jej zjedzeniu. Po rozpadzie związków siarki w organizmie wydzielany jest wraz z oddechem i potem. Jednak część osób może po zjedzeniu cebuli odczuwać zdecydowanie cięższe skutki uboczne. Sprawdź w naszej galerii, czy jesteś w grupie osób, które nie powinny jeść cebuli lub muszą ograniczyć jej obecność w swojej diecie.

Te osoby powinny ograniczyć jedzenie cebuli!

Należy pamiętać, że najbardziej drażniąco działa na układ pokarmowy cebula surowa i smażona. Osoby, które powinny uważać z jedzeniem tego warzywa, mogą sprawdzić, jak zareagują na cebulę gotowaną lub duszoną.

Dlaczego płaczemy podczas krojenia cebuli?

Większość ludzi podczas krojenia cebuli doświadcza podrażnienia i łzawienia oczu. Z czego to wynika? Z uwalniania się do powietrza czynnika łzawiącego, czyli związków siarki, które powodują pieczenie oczu, a następnie nadmierną produkcję łez. W ten sposób bronią się one przed ich działaniem.

Jak uniknąć płakania przy krojeniu cebuli? Jedną z metod jest szatkowanie jej pod bieżącą wodą, co blokuje rozpuszczanie gazu w powietrzu. Inny sposób polega na nienaruszaniu końca korzenia, co może zmniejszyć ilość wydzielanej substancji, której jest więcej w podstawie warzywa. Znaleźć można także porady mówiące o wcześniejszym schłodzeniu cebuli oraz zakładaniu do jej krojenia... gogli narciarskich lub okularów pływackich.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia