Spis treści
Co zamiast mleka dla alergika i weganina?
Zamiast mleka krowiego poleca się ich alternatywy w postaci mleczek roślinnych, które są też nazywane napojami (ale nie mlekiem, bo oficjalnie określenie to jest zarezerwowane dla wydzieliny gruczołów mlecznych ssaków).
Mleczka roślinne powstają zwykle przez rozdrobnienie z wodą surowca, jakim są orzechy i nasiona, oraz oddzielenie jego nierozpuszczalnych składników od roztworu. Z tego powodu dostępne w sklepach napoje roślinne zawierają tylko część związków z produktu wyjściowego.
Zobacz w naszej galerii, czym zastąpić mleko krowie – polecamy najlepsze roślinne zamienniki.
Czy mleko roślinne jest zdrowe?
Mleko roślinne to źródło niewielkich ilości związków odżywczych, w tym również cukrów prostych. Wciąż jest to jednak zdrowszy zamiennik mleka krowiego, które obecnie nie jest uważane za produkt zdrowy m.in. z powodu działania sprzyjającemu rozwojowi chorób.
Zobacz: Napój, który zwiększa ryzyko rozwoju raka nawet o 80 proc. To mleko krowie
Konsumpcja mleka krowiego, zwłaszcza w nadmiarze, zwiększa zagrożenie rozwojem insulinooporności i cukrzycy typu 2, nasila objawy trądziku pospolitego i różowatego, zaburza gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie, łatwo powodując ujemny bilans wapnia i potasu, a w związku z zawartością szkodliwych substancji (m.in. hormonów krowich, pozostałości antybiotyków i innych leków, a także zanieczyszczeń) sprzyja niektórym rodzajom nowotworów, m.in. prostaty u mężczyzn i jajnika u kobiet.
Czy mleko roślinne zawiera białko?
Mleczka roślinne nie jest dobrym źródłem białka – chyba, że jest to napój przygotowany z dużej ilości migdałów, orzechów czy siemienia konopnego bez filtrowania płynu (wypijane razem ze zmielonymi nasionami).
Kaloryczność i wartość odżywcza mleka roślinnego zależą od ich składu, który jest inny u każdego producenta. Ponadto wpływa na nie tylko od zawartości surowca, ale także zastosowanych dodatków. Większość ma poniżej 0,5-1 proc. białka i śladowe ilości błonnika, a jeśli jest źródłem witamin A i D, są to składniki dodane. Najczęściej występują wraz z dodatkami do żywności, m.in. zagęstnikami, związkami słodzącymi oraz substancjami, które działają niekorzystnie na organizm, jak np. fosforany (warto więc wybierać napoje roślinne z możliwie krótkim składem).
Czytaj także: 5 najzdrowszych dodatków do owsianki
Czy warto pić mleko roślinne?
Mleko roślinne jest alternatywą dla osób, które muszą unikać w diecie mleka krowiego. Należą do nich zwłaszcza osoby uczulone na białko krowie i nietolerancji laktozy dieta. To także popularny produkt w diecie bezmlecznej, np. wegańskiej czy w stylu paleo, której zwolennicy jedzą tylko to, po co sięgali ponoć nasi przodkowie. Coraz więcej osób ma też świadomość warunków przemysłowej hodowli krów mlecznych, a także związanych z nią zagrożeń zdrowotnych i wad samego mleka.