Spis treści
Zobacz: Te osoby nie powinny pić mleka
Jakie są rodzaje mleka? Wartości odżywcze i witaminy, które zawiera mleko
Mleko jest źródłem wielu składników odżywczych, w tym wapnia, białka i witaminy D. Przez wiele osób jest uznawane za niezbędny element zbilansowanej diety. Inni z kolei rezygnują ze spożywania mleka, przytaczając swoje argumenty.
Jest wiele rodzajów mleka, m.in.:
- krowie,
- kozie,
- owcze,
- wielbłądzie,
- bawole.
Na rynku dostępne są też roślinne alternatywy dla mleka, tzw. napoje roślinne:
- sojowe,
- migdałowe,
- owsiane,
- ryżowe,
- kokosowe,
- konopne,
- orzechowe i inne.
Skupimy się jednak na mleku krowim, które jest najpopularniejsze w naszej szerokości geograficznej.
Mleko jest bogate w składniki mineralne i witaminy. Znajdziemy w nim wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, sód czy selen. Mleko zawiera też wiele witamin, w tym witaminę D, witaminy z grupy B, witaminę A, E i K.
Sprawdź również:
Mleko to odżywczy napój. Czy jest zdrowe?
Mimo że w mleku znajdziemy wiele witamin i składników mineralnych, to nadmierne spożycie mleka może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Mleko pite w dużych ilościach:
- nasila objawy trądziku pospolitego i różowatego,
- zaburza gospodarkę kwasowo zasadową organizmu, co może powodować utratę wapnia z układu kostnego,
- może się przyczynić do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2,
- sprzyja rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów.
Mleko może też wywoływać alergię (nie mylić z nietolerancją). Może się ona objawiać reakcjami skórnymi jak np. egzema, dolegliwościami jelitowymi (biegunka, zaparcia, kolka) czy trudnościami z oddychaniem.
Niektórzy ludzie nie tolerują laktozy, a mleko krowie odznacza się tym, że ma jej więcej niż mleka innych zwierząt. W 2015 roku szacowano, że aż 65 do 70 proc. światowej populacji ma jakąś formę nietolerancji laktozy. Większość tych osób może bezpiecznie spożywać niewielkie ilości nabiału.
Nie wszyscy powinni pić mleko. Kto powinien go unikać?
Mleko zawiera wiele cennych składników, jednak są osoby, dla których spożywanie mleka może mieć szczególnie zgubne działanie na organizm. Kto nie powinien pić mleka? Sprawdź w naszej galerii.
Źródła:
- Lactase Non-persistence and Lactose Intolerance Current Gastroenterology Reports
- Diagnosis and management of non-IgE-mediated cow’s milk allergy in infancy - a UK primary care practical guide Clinical and Translational Allergy
- Diagnosis and Rationale for Action Against Cow's Milk Allergy (DRACMA): a summary report Journal of Allergy and Clinical Immunology
- Is Milk Bad for You? Here's What the Science Says Discover
- Health benefits and risks of consuming milk Medical News Today