Spis treści
- Zapotrzebowanie na wapń
- Produkty bogate w wapń – pochodzenia zwierzęcego
- Produkty bogate w wapń – tabela produktów odzwierzęcych (mg wapnia / 100 g prod.)
- Produkty bogate w wapń – pochodzenia roślinnego
- Produkty bogate w wapń – żywność wzbogacana
- Produkty bogate w wapń – przyswajalność wapnia
- Zobacz, dlaczego wapń w diecie jest taki ważny
Zapotrzebowanie na wapń
Dzienne zapotrzebowanie na wapń jest różne w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Zgodnie z zaleceniami Ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia, zalecane dzienne spożycie (RDA) jest następujące:
- dzieci 1-3 lata – 700 mg,
- dzieci 4-9 lat – 1000 mg,
- młodzież 10-18 lat – 1300 mg,
- dorośli 19-50 lat – 1000 mg,
- dorośli >51 lat – 1200 mg,
- kobiety w ciąży i podczas laktacji < 19 lat – 1300 mg,
- kobiety w ciąży i podczas laktacji >19 lat – 1000 mg.
Czytaj także: O tej porze wapń działa najlepiej, o innej może zwiększać ryzyko sercowe
Produkty bogate w wapń – pochodzenia zwierzęcego
Produkty bogate w wapń wymieniane, jako najbardziej wartościowe źródła tego składnika w diecie, to mleko i przetwory mleczne. Są to zarówno najbardziej popularne mleka krowie, ale wysoką zawartością wapnia odznacza się również mleko kozie i owcze.
Zobacz także: Te odpady to najtańszy naturalny suplement diety dla zdrowia kości i stawów. Skorupki jajek można jeść
Do przetworów mlecznych zaliczane są fermentowane produkty mleczne, czyli jogurt, serek homogenizowany, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, mleko acidofilne i napoje na bazie serwatki. A także wyśmienite w smaku sery podpuszczkowe długo dojrzewające, nielubiane przez każdego – a doceniane przez wąskie grono amatorów sery pleśniowe oraz ubogie w składniki odżywcze i niezalecane w „zdrowej diecie” serki topione. Również włoskie, miękkie sery jak mozzarella, ser ricotta oraz bardzo tłusty – mascarpone, grecka feta i zakopiański oscypek, czy bryndza.
Do grupy przetworów mlecznych klasyfikowane są szczególnie zasobne w pełnowartościowe białko – sery twarogowe i twarożki. Ponadto fermentowane śmietany o różnej zawartości tłuszczu, śmietanka o wysokiej zawartości tłuszczu do ubijania oraz mleko w proszku.
Produkty spożywcze zawierające wapń, zaliczanie do przetworów mlecznych zawartością tego składnika różnią się w znaczny sposób. Na ilość wapnia w danym produkcie wpływ mają:
- rodzaj produktu,
- zawartość wody,
- sposób produkcji,
- rodzaj składników pochodzących z mleka, które występują w największej ilości.
Najzasobniejszą w wapń częścią mleka jest serwatka. Produkty, których produkcja polega na wykorzystaniu serwatki (np. ser ricotta), są lepszym źródłem tego składnika w diecie niż produkty z innych składników mleka np. białka kazeinowego (sery twarogowe).
Wysoką zawartością wapnia odznaczają się mleczne przetwory o niskiej zawartości wody, takie jak mleko w proszku oraz twarde sery – parmezan, czy grana padano.
Produkty bogate w wapń – tabela produktów odzwierzęcych (mg wapnia / 100 g prod.)
- serek homogenizowany – 79 mg,
- serek ziarnisty – 80 mg,
- twaróg – 88-96 mg,
- śmietanka 36 proc. – 96 mg,
- śmietana 9-18 proc. – 99-110 mg,
- kefir – 103 mg,
- jogurt grecki – 110-115 mg,
- maślanka – 116 mg,
- mleko krowie – 113-120 mg,
- mleko kozie – 130 mg,
- odżywka białkowa – 135 mg,
- serek mascarpone – 143 mg,
- jogurt naturalny i owocowy – 120-170 mg,
- mleko owcze – 193 mg,
- ser ricotta – 207 mg,
- ser brie – 342 mg,
- ser topiony – 376 mg,
- ser camembert – 360-390 mg,
- ser typu feta – 500 mg,
- bryndza – 500-650 mg,
- mozzarella – 731 mg,
- ser edamski, gouda – 807-867 mg,
- mleko w proszku pełnotłuste – 1000 mg,
- parmezan – 1380 mg,
- mleko w proszku odtłuszczone – 1404 mg.
Należy wiedzieć, że produkty bogate w wapń to nie tylko przetwory mleczne to nie jedyne źródła tego składnika pochodzenia zwierzęcego. Wysoką zawartością wapnia odznaczają się ryby drobno-ościste:
- szproty – 800-1000 mg,
- sardynki – 382 mg,
- sardynki w oleju – 330 mg,
- sardynki w pomidorach – 250 mg,
- oraz jaja – 47 mg.
Zobacz również:
Produkty bogate w wapń – pochodzenia roślinnego
Produkty bogate w wapń pochodzenia roślinnego są niezbędne w diecie osób, które nie spożywają produktów mlecznych ze względów zdrowotnych lub etycznych. Na niedostateczną podaż tego składnika w diecie narażone są osoby na diecie wegańskiej, dzieci z alergią na białka mleka krowiego, osoby z nietolerancją laktozy oraz osoby starsze.
Świat produktów roślinnych na szczęście obfituje w rozmaite produkty bogate w wapń. Wystarczy zapoznać się z ich źródłami i włączyć je do codziennej diety, aby niedostateczna podaż wapnia nie stanowiła problemu.
Produkty bogate w wapń – tabela produktów roślinnych (mg wapnia / 100 g prod.) :
- maliny i pomarańcze – 33-35 mg,
- brokuły – 48 mg,
- płatki owsiane – 54 mg,
- chleb żytni razowy – 71 mg,
- kapusta włoska – 77 mg,
- rodzynki – 78 mg,
- orzechy włoskie – 87 mg,
- szpinak – 96 mg,
- boćwinka – 97 mg,
- kapusta pak-choi – 105 mg,
- sezam, nasiona – 114 mg,
- otręby pszenne – 119 mg,
- tofu – 125 mg,
- słonecznik, nasiona – 131 mg,
- pistacje – 135 mg,
- suszone morele – 139 mg,
- jarmuż – 157 mg,
- rukola – 160 mg,
- fasola sucha – 163 mg,
- orzechy laskowe – 186 mg,
- natka pietruszki – 194 mg,
- komosa ryżowa (quinoa) – 200 mg,
- suszone figi – 203 mg,
- migdały – 239 mg,
- soja, suche nasiona – 240 mg,
- amarantus – 248 mg,
- mak, nasiona – 1266 mg,
Produkty bogate w wapń – żywność wzbogacana
Produkty bogate w wapń zawierające ten składnik w wyniku dodania go przez producenta na etapie produkcji, to żywność wzbogacona lub inaczej fortyfikowana.[/b] Produktami żywnościowymi, które przodują na liście wzbogacanych w wapń są napoje roślinne, m.in.: mleczko sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe i kokosowe.
Zawartość wapnia w napojach roślinnych powinna być podobna, do ilości tego składnika w takiej samej porcji mleka krowiego. Stanowią one wówczas dobry substytut dla mleka krowiego, którego wykluczenie z diety może powodować niedostateczną podaż m.in. wapnia w codziennej diecie. Witamina B2, B12 i D oraz magnez to inne składniki odżywcze, które dodawane są do mleka roślinnego, w celu upodobnienia go do odzwierzęcego produktu bogatego w wymienione składniki.
Żywność wzbogacana w wapń przeznaczona jest dla osób, które nie są w stanie wypełnić zapotrzebowania na wymieniony składnik odżywczy, wraz z codzienną dietą bazującą na konwencjonalnych produktach. Napoje roślinne w alternatywie dla mleka i przetworów mlecznych powinny uwzględnić w swojej diecie osoby:
- z pierwotną i wtórną nietolerancją laktozy,
- będące na diecie wegańskiej i w niektórych przypadkach wegetariańskiej,
- z alergią na białka mleka krowiego.
Produkty bogate w wapń – przyswajalność wapnia
Produkty bogate w wapń spożywane przez osoby dorosłe w liczbie 2-3 porcji dziennie, a przez dzieci 3-4 porcji dziennie, pozwalają na pokrycie dziennego zapotrzebowania na wapń.
Za porcję uważa się taką ilość produktu, która dostarcza ok. 200-250 mg wapnia np.:
- 200 ml mleka, jogurtu, kefiru, maślanki lub napoju roślinnego,
- 200 g sera twarogowego lub 150 g tofu,
- 15 g parmezanu lub innego twardego sera,
- 100 g sera ricotta,
- 20 g sera gouda, edamskiego lub innego żółtego,
- 80-100 g amarantusa lub komosy ryżowej,
- 20 g nasion maku,
- 200 g brokułów i 70 g nasion fasoli,
Przyswajalność wapnia z tradycyjnej diety mieszanej waha się od 10 do 40 procent. Wpływ na wchłanianie wapnia ma wiele czynników, a przede wszystkim skład spożywanej diety i sposób komponowania posiłków.
Wchłanianie wapnia zwiększa:
- laktoza,
- witamina D,
- inulina,
- fruktooligosacharydy,
- aminokwasy lizyna i arginina.
Wchłanianie wapnia obniża obecność:
- kwasu szczawiowego i fitynowego,
- niektórych frakcji błonnika pokarmowego,
- dużej ilość soli, białka i fosforu w diecie,
- dużej ilości żelaza, cynku, magnezu w posiłku obfitującym w wapń.
Produkty mleczne stanowią lepsze źródło wapnia, w porównaniu do produktów roślinnych.
Warto również zwrócić uwagę na jakość wypijanej wody, ponieważ te wysoko zmineralizowane są dobrym źródłem wapnia w diecie. Zawartość tego składnika w litrze wody może wynosić od 41 mg wapnia w wodzie źródlanej do 228 mg w wodach wysoko zmineralizowanych.