https://stronazdrowia.pl
reklama

5 najzdrowszych dodatków do owsianki. Wzbogacą jej smak, wspomogą odchudzanie. Dodaj to do płatków owsianych, aby były smaczne i sycące

Monika Góralska
Wypróbuj najzdrowsze dodatki do owsianki. Zobacz w galerii, które wybrać i jak urozmaicić płatki owsiane, aby codziennie smakowały inaczej.
Wypróbuj najzdrowsze dodatki do owsianki. Zobacz w galerii, które wybrać i jak urozmaicić płatki owsiane, aby codziennie smakowały inaczej. fot. serezniy/123rf.com
Owsianka to zdrowe i pożywne śniadanie, przekąska, a nawet kolacja. Jednak nie każdy lubi jej smak. Na szczęście w łatwy sposób możesz go wzbogacić dodając do owsianki nie tylko smaczne, ale też zdrowe składniki. Wypróbuj te dodatki i ciesz się codziennie innym smakiem płatków owsianych oraz cennymi dla zdrowia wartościami tego dania.

Spis treści

Owsianka to zdrowe i pożywne danie. Tak urozmaicisz jej smak

Owsianka to proste danie złożone tylko z 2 składników: płatków owsianych i wody lub mleka. Płatki wystarczy namoczyć lub ugotować używając do tego niedużej ilości wody czy mleka.

Sprawdź: Jak przygotować płatki owsiane w najzdrowszy sposób?

Jednak tak przygotowane nie są zbyt smaczne, a ich jedzenie niekoniecznie będzie dla nas przyjemne. Na szczęście do owsianki wystarczy dodać jeden lub kilka składników, aby urozmaicić jej smak. Dzięki dodatkom do owsianki danie to nabiera wyrazistości i wartości odżywczych. Za każdym razem może również smakować inaczej.

Zdrowa owsianka nie musi być nudna! Wypróbuj te smaczne i wartościowe dodatki do owsianki.

Jak zrobić owsiankę?

Podstawą owsianki są płatki owsiane, które występują w różnych wersjach, a różnią się sposobem przetwarzania:

  • płatki owsiane cięte – ziarno owsa jest jedynie cięte na kaszę, dzięki czemu płatki te są najbardziej naturalne. Jednak z tego względu wymagają one najdłuższego gotowania,
  • płatki owsiane zwykłe – ziarna owsa poddaje się działaniu pary wodnej i zgniata na duże, płaskie płatki,
  • płatki owsiane górskie – to ziarna walcowane (miażdżone) i częściowo rozdrobnione,
  • płatki owsiane błyskawiczne – to najbardziej przetworzone ziarna, które oprócz parowania i zgniatania są również nawadniane. W najkrótszym czasie chłoną wodę i nie wymagają podgrzewania.

Najszybszym sposobem na przygotowanie owsianki jest użycie płatków błyskawicznych, które wystarczy zalać gorącą lub zimną wodą, a także mlekiem i poczekać aż wchłoną płyn. Jednak taki sposób przetwarzania płatków pozbawia je największej ilości składników odżywczych. Dlatego lepiej jest używać płatków ciętych.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czytaj też: Na dobry sen, nastrój i pamięć oraz chęć do nauki. 8 składników diety ucznia dla lepszej pracy mózgu twojego dziecka

Z każdego rodzaju płatków owsianych można przygotować pełnowartościową owsiankę w łatwy sposób. Można je tradycyjnie ugotować, ale niezbyt długo i dodać inne składniki pod koniec gotowania. Można także przygotować nocną owsiankę, czyli zalać płatki płynem dodać inne składniki i umieścić w słoiku lub miseczce w lodówce na całą noc. Rano mamy gotowe śniadanie, które można jeść na zimno lub lekko podgrzać przed spożyciem.

Właściwości płatków owsianych

Wszystkie płatki owsiane są bogate w błonnik pokarmowy oraz węglowodany, które dostarczają energii i dają uczucie sytości na dłużej. Płatki owsiane zawierają także witaminy Dzięki temu owsianka:

  • wspomaga odchudzanie – dzięki zawartości beta-glukanu, który jest frakcją rozpuszczalnego w wodzie błonnika owsianka spowalnia opróżnianie żołądka po jedzeniu i daje uczucie sytości na dłużej. Dzięki temu po zjedzeniu owsianki przez dłuższy czas nie czujemy głodu. Zapobiega to podjadaniu między posiłkami, co wpływa na redukcję masy ciała i utrzymanie szczupłej sylwetki,
  • reguluje poziom cukru we krwi – owsianka ma niski indeks glikemiczny, więc zjedzenie jej nie powoduje skoku poziomu cukru we krwi,
  • obniża poziom cholesterolu – owsianka pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca,
  • poprawia trawienie i zapobiega zaparciom – płatki owsiane działają przeciwzapalnie, łagodzą stany zapalne jelit oraz wspomagają rozwój korzystnej mikroflory jelitowej. Regulują także trawienie i zapobiegają zaparciom. Dzięki temu, że nie zawierają glutenu mogą być również spożywane przez osoby chorujące na celiakię,
  • zwiększa odporność – płatki owsiane zawierają prebiotyki, czyli substancje, którymi żywią się bakterie jelitowe. Dzięki temu owsianka wspiera rozwój flory bakteryjnej jelit, a te chronią cały organizm przed patogenami.

Należy jednak pamiętać, że dodatki mogą zmienić właściwości owsianki. Aby zrobić najbardziej wartościowe danie dodaj do płatków owsianych po jednym składniku z wymienionych w galerii grup.

Oto najzdrowsze dodatki do owsianki. Dzięki nim owsianka będzie smaczna, sycąca i pożywna!

Zadbaj o optymalne trawienie
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia