2 z 15
Poprzednie
Następne
Dieta bez mleka to nie problem! Napoje roślinne są już wszędzie w wielu rodzajach. Zobacz, jakie zalety i wady mają różne mleczka roślinne
Mleczko sojowe
Jako jedyne mleczko roślinne ma skład zbliżony do tego krowiego, ponieważ jest produkowane w taki sposób, by zawierało podobne ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Białko sojowe ma wysoką jakość, a towarzyszące mu izoflawony wspomagają gospodarkę hormonalną w organizmie. Spożywana w umiarkowanej ilości soja jest korzystna dla osób zdrowych i nie zaleca się jej jedynie przy alergii na soję, zespole jelita drażliwego i zagrożeniu nowotworami hormonozależnymi. Bezpieczne spożycie dotyczy tylko nasion niemodyfikowanych genetycznie, czyli ekologicznych lub oznaczonych jako wolne od GMO. Wbrew pozorom dotyczy to większości mleczek dostępnych w Polsce.