Spis treści
Latem uzupełnij niedobór tych dwóch witamin
Latem o wiele łatwiej dbać o zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy. Mamy w tym czasie łatwy dostęp do świeżych, sezonowych owoców i warzyw, które dojrzewają właśnie teraz. Co chwila pojawiają się nowe, więc na nudę też nie da się narzekać tak jak np. zimą.
Jednak latem, gdy często wyjeżdżamy na wakacje, przebywamy na słońcu i opalamy się zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na witaminę A oraz witaminę E. Składniki te dbają o dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci, które są bardziej narażone na uszkodzenia, przesuszenie, a także oparzenia słoneczne.
Jakie funkcje witaminy A i E pełnią w organizmie?
Witaminy A i E regenerują i odżywiają skórę oraz chronią ją od środka przed uszkodzeniami i wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych takich jak promieniowanie UV. Witamina A (retinol) wspomaga odporność, odpowiada za prawidłowe widzenie po zmroku, ponieważ wchodzi w skład siatkówki oka. Działa również antyoksydacyjnie, więc opóźnia procesy starzenia się skóry oraz przeciwzapalnie, co sprawia, że zmniejsza ryzyko infekcji np. częstych latem infekcji dróg moczowych czy infekcji intymnych.
Z kolei witamina E nazywana witaminą młodości również działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki, zapobiega występowaniu stresu oksydacyjnego. Odmładza organizm, regeneruje skórę i wygładza zmarszczki. Chroni także przed rozwojem chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy nadciśnienie. Witamina E zapobiega też utlenianiu „złego” cholesterolu LDL chroniąc przed miażdżycą. Wspomaga pracę serca i układu krążenia i działa przeciwzakrzepowo.
Aby uzupełnić niedobór witamin nie musisz sięgać od razu po suplementy. Ważne jest, żeby zwrócić uwagę na objawy niedoboru witaminy A czy E i uzupełnić je w naturalny sposób za pomocą diety.
Jakie są objawy niedoboru witaminy A oraz witaminy E?
Niedobór witaminy A rozpoznasz m.in. po osłabieniu wzroku, szczególnie widzenia o zmroku. Objawem niedoboru witaminy A jest także sucha, łuszcząca się i czasem swędząca skóra oraz łamliwe włosy i paznokcie. Może pojawić się także trądzik i wypryski, problemy z zajściem w ciążę, osłabienie odporności i częstsze infekcje.
Natomiast niedobór witaminy E objawia się odczuwaniem zmęczenia i wyczerpania, zaburzeniami pamięci i koncentracji oraz osłabieniem siły mięśni. Mogą pojawić się także problemy z płodnością oraz podatność na infekcje.
W ten sposób uzupełnisz niedobór witaminy A i witaminy E
Źródła witaminy A to wątróbka, jaja, makrela, masło, tłusty twaróg, dojrzewające sery. Roślinne źródła witaminy A, a szczególnie beta-karotenu, który jest jedną z jej form, występują w warzywach i owocach koloru pomarańczowego: w marchewce, dyni, pomarańczowej i czerwonej papryce, melonach, brzoskwiniach, mango.
Witamina E w dużych ilościach występuje m.in. w oleju słonecznikowym, rzepakowym, z winogron czy oliwie z oliwek oraz w migdałach, orzechach, pomidorach, brokułach, szpinaku czy czarnej porzeczce.
Latem sięgaj więc po te produkty i miej też na uwadze fakt, że zarówno witamina A, jak i E są rozpuszczalne w tłuszczach. Oznacza to, że w ich prawidłowym przyswojeniu pomaga połączenie produktów bogatych w te witaminy z tłuszczami takimi jak oleje, orzechy czy masło.