Jak wzmocnić odporność i nie chorować? Te sposoby pomogą uniknąć przeziębienia, kataru i kaszlu

Monika Góralska
Monika Góralska
Organizm nabywa odporności a układ immunologiczny w styczności z patogenami uczy się z nimi walczyć i wytwarza przeciwciała chroniące przed ich atakami.
Organizm nabywa odporności a układ immunologiczny w styczności z patogenami uczy się z nimi walczyć i wytwarza przeciwciała chroniące przed ich atakami. estradaanton/123rf.com
Udostępnij:
W sezonie jesienno-zimowym częściej chorujemy, a obecnie oprócz przeziębienia, kaszlu, kataru czy grypy, grozi nam również COVID-19. Aby uniknąć zakażenia i infekcji, warto zadbać o wzmocnienie odporności. W jej kształtowaniu pomoże zmiana codziennych nawyków i zadbanie o kilka ważnych kwestii. Sprawdź, jak działa układ immunologiczny i jak wzmacniać odporność każdego dnia.

Czym jest odporność i jak działa układ odpornościowy?

Układ odpornościowy, inaczej immunologiczny, chroni nas przed szkodliwym działaniem patogenów, takich jak: wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty czy pierwotniaki. Nie jest to konkretny narząd, a składają się na niego naczynia chłonne, narządy limfatyczne, przeciwciała, flora bakteryjna jelit, a nawet skóra, która mechanicznie chroni ciało przed wniknięciem do niego drobnoustrojów.

Odporność organizmu dzieli się na nieswoistą (wrodzoną) i swoistą (nabytą). Odporność wrodzona to zalążek odporności, która wraz z rozwojem młodego człowieka rozrasta się, przeobrażając w odporność dojrzałą, czyli nabytą. Odporność organizmu można więc kształtować i rozbudowywać, aby skuteczniej chroniła nas przed chorobotwórczymi mikroorganizmami. Jak ją wzmocnić, żeby nie chorować? Oto najlepsze sposoby!

Zobacz także:

Warzywa, owoce i kiszonki budują odporność

Jesienią i zimą mamy mniejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, niemniej jednak te produkty powinny być podstawą naszej codziennej diety. Według zaleceń polskiego Instytutu Żywności i Żywienia znajdują się one u podstaw piramidy żywieniowej i powinny przeważać w naszym menu. Dostępne przez cały rok, a więc również w okresie jesienno-zimowym warzywa takie jak marchewka, pietruszka, papryka, buraki, pomidory i kapusta oraz owoce: jabłka, banany, gruszki zawierają duże ilości witamin i mikroelementów, wpływających na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Do zimowej diety warto wprowadzić większe ilości czosnku, który nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Dobrze jest stosować go profilaktycznie, ale sprawdzi się również w trakcie infekcji, gdyż skróci jej czas i złagodzi objawy. Przeciwbakteryjnie i antywirusowo działają także m.in. cebula, imbir, miód, goździki, bazylia, oregano.

Do swojego menu dodaj także kiszonki takie jak kiszone ogórki, kapustę czy kefiry i jogurty zawierające żywe kultury bakterii probiotycznych, głównie z rodzajów Lactobacillus (np. L. acidophilus, L. casei, L. reuteri, L. rhamnosus) i Bifidobacterium (np. B. animalis). Zasiedlają one jelita i bronią organizm przed patogenami, skutecznie zwalczając infekcje wirusowe, biegunki czy zespół jelita drażliwego.

Warto przeczytać:

Poza tym ważne jest, aby dieta była urozmaicona i zawierała również produkty takie jak oleje roślinne i orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby, jaja, nabiał i chude mięso.

Sen – nie za krótki, ale też niezbyt długi

Żyjemy w ciągłym pośpiechu i braku czasu nawet na sen i odpoczynek. Organizm nie ma więc możliwości prawidłowo się zregenerować. Gdy jesteśmy przemęczeni, szybciej łapiemy infekcje, bo nasz układ odpornościowy jest osłabiony. Natomiast, gdy nie odpoczywamy w czasie przeziębienia, trwa ono dużo dłużej i mogą grozić nam także niebezpieczne powikłania, takie jak bakteryjne zapalenie zatok czy zapalenie oskrzeli.

Odpowiednia dawka snu regeneruje organizm, wzmacnia układ odpornościowy, odpręża i obniża poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, który także zaburza funkcjonowanie układu immunologicznego. Według najnowszych badań przeprowadzonych przez ekspertów z Washington University Sleep Medicine Center optymalna dawka snu to 7,5 godziny. W tym czasie następuje poprawa wydolności organizmu oraz funkcji poznawczych mózgu. Zdaniem badaczy zbyt długi sen, tak samo jak zbyt krótki nie jest dobry dla naszego zdrowia i zaburza przede wszystkim pracę mózgu, który natomiast kontroluje większość procesów w organizmie, w tym również funkcjonowanie układu odpornościowego.

Zobacz także:

Ćwiczenia na zdrowie

Regularne ćwiczenia zwiększają wydolność organizmu i siłę mięśni, usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego i przepływ krwi, wspomagają odprowadzanie limfy, a także zwiększają liczbę i aktywność makrofagów i limfocytów T (komórek odpornościowych zwalczających patogeny). Chodzi oczywiście o umiarkowany sport, taki jak aerobik, pływanie czy jogging, które praktykowane chociaż 2-3 razy w tygodniu przez 30 minut wpływają korzystnie nie tylko na kondycję organizmu i wygląd sylwetki, ale też zwiększają odporność na infekcje. Jednak z ćwiczeniami nie należy przesadzać, bo zbyt intensywny wysiłek prowadzi do przeciążenia organizmu i spadku odporności.

Ubranie dostosowane do pogody

Wyjście z ogrzewanego pomieszczenia na kilkustopniowy mróz, jazda w ogrzewanym samochodzie czy autobusie w grubej, zimowej kurtce czy stanie w bezruchu na przystanku autobusowym w mroźny poranek nie służą naszemu zdrowiu. Jesienią i zimą jesteśmy narażeni na duże wahania temperatur, a tego nie lubi nasz organizm. Nasz układ termoregulacji działa na wysokich obrotach, aby utrzymać stałą temperaturę ciała, co znacznie obciąża układ odpornościowy.

Aby go wspomóc, najlepiej ubierać się warstwowo, „na cebulkę”. Wtedy w razie potrzeby można zdjąć którąś warstwę ubrania np. wchodząc do samochodu czy sklepu. Przegrzanie jest bowiem tak samo niekorzystne dla zdrowia jak wyziębienie. Nie zapominaj też o czapce i szaliku, aby osłaniać przed wiatrem i chłodem głowę, uszy i szyję, bo najczęstsze infekcje dotyczą górnych dróg oddechowych lub się w nich rozpoczynają.

Do obrony przed wirusami mogą przyczynić się nie tylko działania profilaktyczne, o których słyszymy w mediach, ale także odpowiednia dieta – przede wszystkim oparta na produktach roślinnych.Sprawdź 10 naturalnych produktów o silnym działaniu przeciwko wirusom! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Dieta antywirusowa – 10 naturalnych produktów, które warto j...

Zioła na odporność

Herbatki i napary ziołowe można pić zamiast tradycyjnej herbaty. We wspomaganiu odporności i zapobieganiu infekcjom sprawdzą się zioła takie jak:

  • jeżówka (Echinacea),
  • nagietek,
  • rumianek,
  • dzika róża,
  • kwiat lipy.

Mniej stresu, więcej relaksu

Wytwarzane w czasie długotrwałego stresu hormony takie jak adrenalina i kortyzol zaburzają pracę układu immunologicznego, co zwiększa podatność organizmu na infekcje. Aby ograniczyć to szkodliwe działanie, warto zadbać o równowagę psychiczną i znaleźć odpowiednie dla siebie techniki relaksacyjne, takie jak: sport, joga, taniec, medytacja, a także masaż, kąpiel, spotkanie ze znajomymi czy ulubiona lektura.

Natomiast w stresowej sytuacji z pewnością pomoże zatrzymanie się na chwilę i wzięcie kilku głębokich oddechów. Zwolnienie tempa pomoże również, gdy czujemy, że zaczyna rozkładać nas przeziębienie, a nie mamy jeszcze objawów choroby. Warto wtedy wyjść wcześniej z pracy, odpocząć i położyć się wcześniej spać, a do kolacji zjeść kilka ząbków czosnku i wypić ciepły napar ziołowy.

ZOBACZ: 4 sposoby na naturalne wzmocnienie odporności

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie