Spis treści
- Czym jest czereśnia, czyli wiśnia ptasia
- Wiśnia a czereśnia to nie tylko różnice w wyglądzie
- Jak różni się wartość odżywcza czereśni i wiśni?
- Ile kalorii mają czereśnie i ile wynosi ich indeks glikemiczny (IG)?
- Jakie właściwości mają czereśnie?
- Alergia na czereśnie – typy i objawy
- Przetwory z czereśni – przepisy na konfiturę, sok, kompot, nalewkę i inne
- Konfitura z czereśni bez cukru
- Nalewka z czereśni z pestkami
- Czereśnie w syropie do serów i mięs
- Dżem z czereśni z miodem i nasionami chia
Czym jest czereśnia, czyli wiśnia ptasia
Czereśnia to owoc pestkowy drzewa z rodziny różowatych, rosnący w gronach zwykle po dwie sztuki. Nazywana jest też wiśnią ptasią lub dziką bądź trześnią (Prunus avium) i ma liczne łacińskie synonimy (m.in. Cerasus avium, Cerasus avium var. aspleniifoli, Prunus avium var. aspleniifolia, Prunus cerasus var. avium czy Prunus macrophylla), podczas gdy wiśnia to Prunus cerasus.
Nazwa czereśni pochodzi od łacińskiego słowa cerasum, które odnosi się do starożytnego regionu Grecji – Kerasous, znajdującego się w pobliżu tureckiego miasta Giresun. Uważa się, że właśnie stąd owoce były początkowo przywożone na północ Europy. Występują także w zachodniej części Azji i niektórych północnych rejonach Afryki, gdzie mogły być spożywane już w czasach prehistorycznych. Pierwsza wzmianka na temat uprawy drzewa pochodzi z I wieku przed naszą erą.
Dowiedz się więcej na temat:
Wiśnia a czereśnia to nie tylko różnice w wyglądzie
Właściwości czereśni i wiśni są często omawiane jednocześnie, choć owce te znacznie różnią się smakiem. Wiśnie i czereśnie należą do tego samego rodzaju śliwy (Prunus). Po angielsku oba owoce to po prostu cherries – słodkie (sweet), czyli czereśnie, oraz cierpkie (tart), czyli wiśnie.