https://stronazdrowia.pl
reklama

Nie daj im się zmarnować! Owoce, które rosną w naszych ogrodach, to witaminowy hit. Poznaj 5 korzyści z jedzenia mirabelek

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Te małe żółte lub czerwone śliwki, które można spotkać przy wiejskich drogach czy w przydomowych ogródkach, kojarzą się z dzieciństwem. Dojrzałe owoce nasze babcie zbierały i robiły z nich niesamowity kompot z mirabelek. Wiele owoców spada jednak na chodniki i ulice marnując się niepotrzebnie. Warto docenić mirabelki, ponieważ te niepozorne owoce są bardzo zdrowe i korzystnie działają na nasz wzrok, trawienie i krążenie. Sprawdź, 5 powodów, dla których warto jeść mirabelki.

Spis treści

Czy mirabelki są zdrowe? Doceń ich właściwości

Wiele osób zastanawia się, czy mirabelki są w ogóle jadalne. Otóż tak i nie tylko dobrze smakują, ale są też zdrowe, ponieważ zawierają wiele składników odżywczych. Mirabelka oraz jej odmiany uprawne śliwa mirabelka z Nancy czy Mirabelka Flotowa (łac. Prunus domestica subsp. syriaca albo Prunus domestica var. cereato) to odmiana śliwy domowej. Jest to niewielkie drzewo lub krzew o jadalnych, kulistych owocach pestkowych o średnicy 2-3 cm w kolorze żółtym lub czerwonym. Śliwa owocuje w pierwszej połowie sierpnia, śliwki mirabelki są w Polsce bardzo powszechne i często rosną dziko przy ulicach czy na polach.

Ręka zbiera z drzewa mirabelki
Te owoce mają w sobie wiele cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Zbynek Pospisil/GettyImages

Dojrzałe owoce są smaczne i słodkie, a miąższ mirabelki łatwo oddziela się od pestki. Często mirabelkami nazywana jest również śliwa ałycza (Prunus cerasifera), inaczej śliwa wiśniowa, która ma podobnej wielkości i koloru owoce, ale pestka owocu mocno przylega i nie daje się łatwo oddzielić od miąższu.

Przekonaj się, dlaczego warto jeść mirabelki. Oto 5 cennych dla zdrowia korzyści z jedzenia tych owoców!

Owoce mirabelki są słodkie i aromatyczne, a 100 gramów to ok. 46 kcal. Owoce mirabelki zawierają wiele cennych witamin, są źródłem błonnika, mają także spore ilości witaminy C oraz A w formie karotenoidów, a także witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę E i K. Śliwka mirabelka także składniki mineralne takie jak miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen i cynk oraz działające antyoksydacyjnie polifenole.

Nie tylko dżem i kompot z mirabelek. Co jeszcze można zrobić z tych owoców?

Dojrzałe i słodkie owoce mirabelki można jeść na surowo, a także dodawać do deserów na zimno lub ciepło, ciast, muffinek czy tartaletek. Co ciekawe, niedojrzałe, jeszcze lekko zielone owoce wykorzystuje się do sosów i dressingów, aby nadać potrawom lekko kwaśny i cierpki smak.

Głównie jednak śliwki wykorzystywane są do przygotowywania przetworów takich jak:

Na co pomaga mirabelka? Te śliwki mają wiele cennych właściwości

Mała, niepozorna śliwka mirabelka pomaga na wiele dolegliwości zdrowotnych i jest skarbnicą cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Główne korzyści z jedzenia mirabelek to:

  • Mirabelki wyostrzają wzrok – zawierają beta-karoten, zaeksantynę i flawonoidy, które działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, a także korzystnie na wzrok. Wspomagają one działanie plamki żółtej w oku, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się i wpływają na prawidłową ostrość widzenia.
  • Mirabelki na przeziębienie – owoce zawierają duże ilości witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem, co oznacza, że zwalcza stany zapalne oraz niweluje uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki. Witamina C pobudza także produkcję białych krwinek, które stoją na straży układu odpornościowego i chronią przed zakażeniami.
  • Mirabelki na nadciśnienie i układ krążenia – w mirabelkach znajduje się sporo potasu oraz magnezu, które korzystnie wpływają na układ krążenia i pracę mięśni, dlatego dbają także o serce. Ciemne odmiany mirabelek zawierają również resweratrol (obecny także w ciemnych winogronach i czerwonym winie). Ten przeciwutleniacz zwalcza stany zapalne, reguluje przepływ krwi, zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych w żyłach i tętnicach, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu we krwi i chroni przed rozwojem miażdżycy.
  • Mirabelki wspomagają trawienie – śliwki zawierają duże ilości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, czyli pektyn. Dzięki nim wspomagają one procesy trawienne i regulują rytm wypróżnień zapobiegając zaparciom. Dodatkowo w ich składzie znajdziemy sorbitol, który działa lekko przeczyszczająco.
  • Mirabelki odmładzają i działają przeciwzapalnie – ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i beta-karotenu, mirabelki wspomagają usuwanie z organizmu wolnych rodników i dzięki temu zmniejszają stres oksydacyjny. Wolne rodniki powodują uszkodzenia komórek oraz stany zapalne i przyspieszają procesy starzenia. Jedząc mirabelki dbasz więc nie tylko o zdrowie, ale też o urodę, ponieważ pomagają one opóźnić starzenie się, wpływają na elastyczność skóry, wygładzają ją oraz zmniejszają widoczność zmarszczek.

Dlaczego warto jeść mirabelki? Oto korzyści dla zdrowia z jedzenia tych smacznych śliwek

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Aletha Leta
I’m currently generating over $35,100 a month thanks to one small internet job, 7S6 therefore I really like your work! I am aware that with a beginning capital of $28,800, you are presently making a sizeable quantity of money online.

Just open the link——->> w­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
P
Pp
16 sierpnia, 16:00, Hmm:

Niesiołowski PO mirabelki już poszedł. Nawet podobno pisze książkę kucharską o nich.

Piedrolisz pisowski tłuku.

H
Hmm
Niesiołowski PO mirabelki już poszedł. Nawet podobno pisze książkę kucharską o nich.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia