Spis treści
Co jeść na diecie zamiast chleba?
Dieta bez chleba wielu osobom wydaje się nierealna i niesmaczna, tymczasem może być całkiem inaczej. Pieczywo można łatwo zastąpić innymi produktami, które są smaczne, lekkie i zdrowe.
Zobacz w naszej galerii, czym zastąpić pieczywo w diecie. Przy każdej propozycji zamienników chleba i bułek podajemy także ich kaloryczność i zawartość węglowodanów.
Sprawdź też: Keto czy niskocukrowa? Która dieta lepiej działa na metabolizm?
Czy warto odstawić pieczywo?
Pieczywo jest często wykluczane w kuracjach odchudzających, jak również w leczniczych dietach eliminacyjnych. Dlatego, że stanowi główne źródło węglowodanów, a więc energii. Ograniczanie ich spożycia ułatwia utratę nadwagi zwłaszcza wtedy, gdy dieta jest niskowęglowodanowa i/lub niskoglikemiczna (Dieta IG). Takie menu pomaga normować poziom glukozy we krwi, co pozwala spalać więcej tłuszczu.
Niezależnie od powodu, dla którego chcemy unikać pieczywa, wciąż należy spożywać pewne ilości węglowodanów. Warto więc pamiętać o sięganiu po inne ich źródła, które zapewniają je w skromniejszych ilościach, takie jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, oleiste i pestki. Wciąż można przy tym jeść posiłki, które są podobne do tych z wyrobami mącznymi.
Kto nie może jeść pieczywa?
Zamienniki pieczywa poszukiwane są z wielu powodów. Chleb i bułki produkowane są głównie z mąk pszennych i żytnich, stanowią źródło glutenu. Białko to, obecne w wielu rodzimych zbożach, u sporej grupy osób wywołuje reakcje nietolerancji lub nadwrażliwości. Jest absolutnie zakazane dla chorych z celiakią.
Sprawdź: Najgorsze dodatki do kanapki
Powodem do rezygnacji ze spożywania pieczywa jest też obecność w większości wyrobów dostępnych na rynku drożdży piekarniczych, które nie są wskazane dla wielu osób ze względów zdrowotnych. Mogą m.in. powodować reakcje nadwrażliwości u osób z nietolerancją drożdży, a często także z nietolerancją glutenu.
Zarówno w diecie bezglutenowej, jak i diecie bezdrożdżowej, można spożywać wypieki przygotowane na zakwasie oraz dania z ziaren innych niż pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. A także zastąpić je warzywnymi alternatywami dla chleba!
Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów (zwykle 14-18 g przy dawce ok. 100 kcal w kromce 40 g) tradycyjny chleb znajduje się też na liście produktów wykluczanych lub ograniczanych w jadłospisach niskowęglowodanowych, takich jak:
- dieta wysokobiałkowa,
- dieta wysokotłuszczowa,
- dieta ketogeniczna, którą stosuje się m.in. w leczeniu padaczki lekoopornej,
- dieta paleolityczna, w której nie występują ziarna zbóż.
Chleb i bułki to dla wielu osób podstawa jadłospisu. Można zastąpić je innymi produktami, które przedstawiamy w galerii.