Spis treści
Te produkty jedz jesienią, aby budować swoją odporność
Jesień to czas ostatnich zbiorów – sezonowe warzywa, które możemy teraz jeść mają wysoką wartość odżywczą, są świeże i przeważnie tanie. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, a nawet zbudować na nich swój jesienny jadłospis.
Można wykorzystać je zarówno do przygotowania dań obiadowych, zup, surówek, jak i deserów – jabłka w cieśnie i placek ze śliwkami, będą smakowały teraz najlepiej. W naszej galerii przedstawiamy warzywa i owoce, po które warto sięgać w październiku, aby wzmocnić swoją odporność.
Nie zapomnij o kiszonkach!
Kiszonki to element, którego nie powinno zabraknąć w naszym jesiennym menu. Popularna kiszona kapusta czy kiszone ogórki to naturalne probiotyki. W kiszonkach znajdziemy przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, które są wytwarzane podczas fermentacji. Ich rolą jest wspieranie prawidłowej pracy układu pokarmowego, co w sposób pośredni wpływa na naszą odporność, stymulując znajdujące się w jelitach komórki odpornościowe.
Czytaj także: Jak się rozgrzać zimą? Dodaj do posiłku lub napoju te przyprawy
Więcej o naturalnych probiotykach przeczytasz w artykule Anny Rokickiej-Żuk: Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny
Przyszła jesień, to oznacza porę na zupy
Kiedy za oknem coraz chłodniej, nasze organizmy domagają się ciepłych dań. Odpowiednio doprawiane, rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw dostarczą do naszego organizmu substancji aktywnych niezbędnych do walki z infekcjami. Jeśli dodamy do nich działające przeciwzapalnie czosnek, cebulę czy imbir, dodatkowo wesprzemy nasz układ odpornościowy.
Czytaj też: Alergie i nowotwory mogą być ich objawem. Pierwotne niedobory odporności trudno rozpoznać
– Zupy to idealna propozycja na jesień – te w formie kremu możemy dodatkowo posypać pestkami lub orzechami, które są źródłem zdrowych tłuszczów i zwiększają wchłanianie się witamin z warzyw. To alternatywa dla groszku ptysiowego, który choć smaczny, nie jest bogaty we właściwości odżywcze, dlatego sięgajmy po niego sporadycznie. Oprócz zup, o tej porze roku warto postawić na rozgrzewające potrawy jak chociażby gulasz, kaszotto czy curry – radzi Natalia Chmielewska, dietetyk kliniczny i ekspertka sieci POLOmarket.
Przepis na rozgrzewającą zupę dyniową z imbirem i mlekiem kokosowym znajdziesz na Stronie Kuchni: Poznaj przepis dodający energii na jesienne dni. To danie zrobisz w 30 minut