Co jeść jesienią, aby wzmocnić odporność? Wybieraj odżywcze i rozgrzewające dania. Postaw na sezonowe warzywa. Nie zapomnij o kiszonkach!

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Jesień to moment, w którym nasza odporność zostaje wystawiona na próbę. Mniejszy dostęp do światła słonecznego, uboższa dieta, długie godziny spędzane w pomieszczeniach nie sprzyjają prawidłowej pracy układu immunologicznego. Oprócz dbania o aktywność fizyczną, właściwy poziom witamin D i odpowiednie nawodnienie organizmu, możemy wspomóc swoją odporność dostarczając jej wsparcia ze spożywanego jedzenia. Zobacz, po co sięgać, aby przygotować swoje ciało do walki z wirusami.

Spis treści

Warzywa na stole
Dieta ma ogromny wpływ na naszą odporność. Wybierając odpowiednie produkty mamy realny wpływ na to, jak pracuje nasz układ immunologiczny. Freepik

Te produkty jedz jesienią, aby budować swoją odporność

Jesień to czas ostatnich zbiorów – sezonowe warzywa, które możemy teraz jeść mają wysoką wartość odżywczą, są świeże i przeważnie tanie. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, a nawet zbudować na nich swój jesienny jadłospis.

Można wykorzystać je zarówno do przygotowania dań obiadowych, zup, surówek, jak i deserów – jabłka w cieśnie i placek ze śliwkami, będą smakowały teraz najlepiej. W naszej galerii przedstawiamy warzywa i owoce, po które warto sięgać w październiku, aby wzmocnić swoją odporność.

Nie zapomnij o kiszonkach!

Kiszonki to element, którego nie powinno zabraknąć w naszym jesiennym menu. Popularna kiszona kapusta czy kiszone ogórki to naturalne probiotyki. W kiszonkach znajdziemy przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, które są wytwarzane podczas fermentacji. Ich rolą jest wspieranie prawidłowej pracy układu pokarmowego, co w sposób pośredni wpływa na naszą odporność, stymulując znajdujące się w jelitach komórki odpornościowe.

Czytaj także: Jak się rozgrzać zimą? Dodaj do posiłku lub napoju te przyprawy

Więcej o naturalnych probiotykach przeczytasz w artykule Anny Rokickiej-Żuk: Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny

Przyszła jesień, to oznacza porę na zupy

Kiedy za oknem coraz chłodniej, nasze organizmy domagają się ciepłych dań. Odpowiednio doprawiane, rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw dostarczą do naszego organizmu substancji aktywnych niezbędnych do walki z infekcjami. Jeśli dodamy do nich działające przeciwzapalnie czosnek, cebulę czy imbir, dodatkowo wesprzemy nasz układ odpornościowy.

– Zupy to idealna propozycja na jesień – te w formie kremu możemy dodatkowo posypać pestkami lub orzechami, które są źródłem zdrowych tłuszczów i zwiększają wchłanianie się witamin z warzyw. To alternatywa dla groszku ptysiowego, który choć smaczny, nie jest bogaty we właściwości odżywcze, dlatego sięgajmy po niego sporadycznie. Oprócz zup, o tej porze roku warto postawić na rozgrzewające potrawy jak chociażby gulasz, kaszotto czy curry – radzi Natalia Chmielewska, dietetyk kliniczny i ekspertka sieci POLOmarket.

Przepis na rozgrzewającą zupę dyniową z imbirem i mlekiem kokosowym znajdziesz na Stronie Kuchni: Poznaj przepis dodający energii na jesienne dni. To danie zrobisz w 30 minut

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kirk hammet
Wegetarianizm wzmacnia organizm !!! *** zostanwege.pl
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia