Spis treści
Co na odporność? Najlepsze antywirusowe zioła i warzywa
Infekcje wirusowe są znacznie częstsze jesienią i zimą, jednak o profilaktyce warto pamiętać cały rok. Jednym z jej elementów jest dieta bogata w ochronne przeciwutleniacze. By łatwo uzupełnić ich poziom, dobrze jest nie tylko jeść więcej owoców i warzyw, ale też sięgać po rośliny znane także z działania przeciwwirusowego i hamującego aktywność innych drobnoustrojów.
Czytaj też: Co powinna zawierać antywirusowa dieta?
Oprócz typowych roślin leczniczych, stosowanych w tradycyjnym polskim ziołolecznictwie czy np. Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze działanie ma wiele popularnych roślin spożywczych. Tego rodzaju zioła, przyprawy i warzywa większość z nas ma w swojej kuchni. Wiele z tych produktów zapewnia składniki, które wspomagają organizm w walce infekcjami grypopodobnymi i przeziębieniami również na inne sposoby. Działają m.in. oczyszczająco, wzmacniają organizm i mobilizują układ odpornościowy do walki.
Sprawdź w galerii 11 najbardziej popularnych antywirusowych roślin, po które warto sięgać każdego dnia, by chronić się przed zakażeniami
Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu
Produkty antywirusowe i wzmacniające odporność organizmu warto spożywać na różne sposoby, co pozwoli maksymalnie zwiększyć ich ilość w diecie. Ochronnych roślin i ich przetworów dobrze jest używać:
- jako dodatek do potraw – tak najłatwiej spożyć jadalne zioła i przyprawy, by zapewnić sobie ich korzystne działanie zwłaszcza na układ trawienny,
- w gotowych herbatkach albo naparach i odwarach z samodzielnie przygotowanych mieszanek – w takiej postaci poleca się stosować zwłaszcza korę, kłącza i korzenie roślin, choć jest to również szybki i wygodny sposób przygotowania napojów z ziela, kwiatów czy owoców,
- z wodą lub mlekiem – sproszkowane przyprawy można przyjmować, mieszając je z wodą lub gotując z mlekiem,
- w postaci soku – gotowe soki tzw. 100-procentowe można znaleźć w sklepach, ale są to produkty pasteryzowane, a więc podgrzewane; w miarę możliwości warto wyciskać je samodzielnie ze świeżych surowców,
- jako wyciągi – ekstrakty z ziół i przypraw są szeroko dostępne jako suplementy diety, pojedynczo lub w mieszankach przygotowanych pod kątem konkretnych problemów; może to być proszek pakowany luzem lub kapsułkowany, a także tabletki prasowane, natomiast te glazurowane najczęściej zawierają nadmiar dodatkowych składników wypełniających,
- do aromaterapii – wdychanie lotnych związków roślinnych to sposób, by dostarczyć je bezpośrednio do układu oddechowego, a stamtąd do krwi. Antywirusową aromaterapię prowadzi się z użyciem olejków eterycznych najlepiej w okresach osłabienia formy i odporności organizmu.