Chcesz szybko poprawić formę i sylwetkę? Oto 7 najlepszych produktów dla ćwiczących. Dodaj do diety, by wesprzeć efekty biegania i treningów

Anna Rokicka-Żuk
Odpowiednie odżywianie zwiększa efekty aktywności fizycznej. Włącz do diety 7 popularnych superproduktów, które ułatwiają poprawę kondycji i figury. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Odpowiednie odżywianie zwiększa efekty aktywności fizycznej. Włącz do diety 7 popularnych superproduktów, które ułatwiają poprawę kondycji i figury. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Ćwiczysz regularnie lub planujesz to robić? Wyciągnij więcej z treningu i diety, sięgając po produkty poprawiające wydolność i metabolizm. Twoja aktywność stanie się łatwiejsza i bardziej skuteczna! Zobacz, co jeść, gdy się ćwiczy lub biega. Wzbogać dietę w te 7 popularnych superproduktów, by uzyskać superefekty!

Spis treści

Najlepsze produkty dla aktywnych

Trenując, warto sięgać po produkty wspomagające organizm podczas ruchu: poprawiające krążenie krwi, wspierające usuwanie produktów przemiany materii i toksyn, przyspieszające metabolizm.

Zobacz: Późne jedzenie może być korzystne, ale tylko w tym przypadku

Większość naturalnych produktów ma korzystny wpływ na wydolność i regenerację organizmu, jednak dla osób uczęszczających na treningi i biegaczy szczególnie pomocne są te opisane poniżej. Dodaj je do diety, by poprawić kondycję, ułatwić spalanie tłuszczu i zmniejszyć „zakwasy” w mięśniach, stan zapalny i ból po intensywnym wysiłku.

Co jeść gdy się ćwiczy? Trzy ważne zasady diety

Osoby ćwiczące powinny szczególnie dbać o dietę, bo mają dodatkowe zapotrzebowanie na energię, ale też na pewne składniki. W przeciwnym wypadku mogą nie osiągać oczekiwanych efektów, borykać się ze zmęczeniem i złym samopoczuciem, a także narażać na kontuzje.

Dieta aktywnych i biegaczy powinna być zbilansowana zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia, uwzględniając zwiększone ilości zwłaszcza trzech grup produktów:

  1. warzywa i owoce – jako źródło witamin, składników mineralnych, antyoksydantów,
  2. ziarna i nasiona – z uwagi na wysoką zawartość skrobi i przeciwutleniaczy,
  3. produkty białkowe – jako źródło aminokwasów budujących mięśnie i tkanki.

Zobacz: Dlaczego kobiety powinny ćwiczyć rano?

Najlepszy naturalny suplement dla aktywnych

W produktach polecanych osobom biegającym i trenującym znajduje się m.in. aminokwas L-arginina. Związek ten jest niezbędny do produkcji tlenku azotu – gazu powodującego rozkurczanie mięśni gładkich, co wspomaga krążenie krwi i jej dopływ do narządów wewnętrznych. Odkrycie roli, jaką pełni ten związek w organizmie, pod koniec lat 1990. przysporzyło zajmującym się nim naukowcom Nagrody Nobla.

L-arginina pomaga zapobiegać rozwojowi nadciśnienia i działa przeciwzakrzepowo, chroniąc serce i mózg. Pełni także rolę w transporcie, magazynowaniu i wydalaniu azotu, przez co przyczynia się do sprawnego metabolizmu mięśni, m.in. jest niezbędna do syntezy fosforanu kreatyny.

Aminokwas ten wspomaga też odtruwanie organizmu, produkcję hormonu wzrostu, który umożliwia regenerację organizmu, a także glukagonu – hormonu stymulującego uwalnianie zapasów energii z glikogenu zgromadzonego w mięśniach i wątrobie. To rezerwa uruchamiana przy dłuższym wysiłku.

Gdzie występuje L-arginina?

L-arginina występuje w produktach takich jak orzechy włoskie, ziemne, brazylijskie, laskowe i nerkowe, migdały, soja, sezam, siemię lniane i kasza gryczana, ale także makrela i czerwone mięso. Stanowi też składnik suplementów diety, często razem z innym aminokwasem, wspomagającym korzystne działanie, w postaci L-cytruliny.

Suplementacja diety L-argininą jest zalecana zwłaszcza dla sportowców i osób po 30. roku życia, ale powinna być krótkoterminowa, bo przyjmowanie pojedynczego aminokwasu może zaburzać równowagę tych związków w organizmie. Nie jest jednak zalecana dla dla kobiet w ciąży i karmiących, osób z niewydolnością nerek lub wątroby oraz schizofrenią; przy zażywaniu leków obniżających ciśnienie krwi, w schorzeniach serca i opryszcze.

Poziom tlenku azotu w organizmie podnoszą też m.in. produkty obfitujące w ważny elektrolit – potas; to m.in. pomidory oraz ich przetwory bez soli, a także dynia, awokado, ziemniaki, brokuły, nasiona roślin strączkowych, tłuste ryby.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Przygotuj się na wyprawę w góry

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia