Domowe lody ochłodzą w upał. Wypróbuj najlepsze przepisy na zdrowe lody naturalne. Zobacz, jak zrobić owocowe i mleczne lody bez cukru

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Pyszne lody mogą być lekkie i zdrowe! Oto przepisy na domowe lody bez cukru lub z minimalnym jego dodatkiem – również w wersjach bez mleka. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. fot. freepik
Pyszne lody mogą być lekkie i zdrowe! Oto przepisy na domowe lody bez cukru lub z minimalnym jego dodatkiem – również w wersjach bez mleka. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. fot. freepik
Lody to chłodząca przekąska, która idealnie sprawdzi się w upał. Nie wszystkie są pełne cukru i kalorii – lekkie i zdrowe lody domowe możesz jeść nawet codziennie bez obaw o figurę i zdrowie. Zobacz, jak przygotować lody ze świeżych lub mrożonych owoców. Takie naturalne lody bez cukru są nie tylko lżejsze od deserów sklepowych, ale też pełne witamin, antyoksydantów i składników mineralnych. Domowe lody na patyku i w kulkach zrobić nawet bez maszyny do lodów. Sprawdź nasze przepisy!

Spis treści

Jak zrobić lody? Przygotujesz je w domu bez cukru, także w wersji wegańskiej

Domowe lody można przygotować w łatwy sposób. Jeśli chcesz, by były lekkie i w pełni naturalne, zrób je z owoców! Dzięki temu zamiast nadmiaru cukru, tłuszczu, emulgatorów i innych dodatków do żywności będą źródłem cennych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów.

Choć w recepturach na domowe lody często występują składniki takie jak mleko czy jogurt, nie ma problemu, by zastąpić te produkty wegańskimi zamiennikami, by otrzymany deser był w 100 procentach roślinny.

Sprawdź: Kto nie powinien jeść lodów? Czy lody są zdrowe na gardło i pomagają na anginę?

Do przygotowania mrożonego deseru w domu nie potrzeba specjalnej maszyny do lodów, przydadzą się za to dedykowane foremki do lodów na patyku o pojemności min. 100 ml, wyposażone w patyczki w pokrywce albo bez nich – wtedy warto używać szpatułek lub łyżeczek drewnianych, i wkładać je do lodów po częściowym stężeniu.

Lody można też zamrażać w podłużnych foremkach do pieczenia wyłożonych pergaminem po napowietrzeniu masy w maszynie lub zmiksowaniu blenderem, a potem mieszaniu w trakcie zastygania. Wtedy gotowy deser można kroić na plasterki jak lodowe ciasto.

Przepis na lody domowe. Są naturalne, zdrowe i lekkie

Lody domowe najlepiej przyrządzać z sezonowych owoców, można też dodawać gotowe soki (stuprocentowe, a najlepiej tłoczone) i przeciery owocowe, a także warzywne. Ich smak i wygląd urozmaici także dodatek świeżych ziół czy jadalnych kwiatów.

Warto wybierać przepisy na lody, które tak jak polecane przez nas receptury nie uwzględniają dodatku cukru i tylko w przypadku kwaśnych owoców przewidują dodanie syropu z agawy lub miodu. Jeśli jednak masa na lody okaże się za mało słodka, zawsze można ją dosmaczyć.

Zobacz także:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

To przyda się w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia