Spis treści
Jak zrobić lody? Przygotujesz je w domu bez cukru, także w wersji wegańskiej
Domowe lody można przygotować w łatwy sposób. Jeśli chcesz, by były lekkie i w pełni naturalne, zrób je z owoców! Dzięki temu zamiast nadmiaru cukru, tłuszczu, emulgatorów i innych dodatków do żywności będą źródłem cennych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów.
Choć w recepturach na domowe lody często występują składniki takie jak mleko czy jogurt, nie ma problemu, by zastąpić te produkty wegańskimi zamiennikami, by otrzymany deser był w 100 procentach roślinny.
Sprawdź: Kto nie powinien jeść lodów? Czy lody są zdrowe na gardło i pomagają na anginę?
Do przygotowania mrożonego deseru w domu nie potrzeba specjalnej maszyny do lodów, przydadzą się za to dedykowane foremki do lodów na patyku o pojemności min. 100 ml, wyposażone w patyczki w pokrywce albo bez nich – wtedy warto używać szpatułek lub łyżeczek drewnianych, i wkładać je do lodów po częściowym stężeniu.
Lody można też zamrażać w podłużnych foremkach do pieczenia wyłożonych pergaminem po napowietrzeniu masy w maszynie lub zmiksowaniu blenderem, a potem mieszaniu w trakcie zastygania. Wtedy gotowy deser można kroić na plasterki jak lodowe ciasto.
Przepis na lody domowe. Są naturalne, zdrowe i lekkie
Lody domowe najlepiej przyrządzać z sezonowych owoców, można też dodawać gotowe soki (stuprocentowe, a najlepiej tłoczone) i przeciery owocowe, a także warzywne. Ich smak i wygląd urozmaici także dodatek świeżych ziół czy jadalnych kwiatów.
Warto wybierać przepisy na lody, które tak jak polecane przez nas receptury nie uwzględniają dodatku cukru i tylko w przypadku kwaśnych owoców przewidują dodanie syropu z agawy lub miodu. Jeśli jednak masa na lody okaże się za mało słodka, zawsze można ją dosmaczyć.
Zobacz w naszej galerii przepisy na pyszne, lekkie i zdrowe lody domowe.