Zdrowe lody domowe – 10 przepisów na lekkie i orzeźwiające mrożone desery bez dodatku cukru

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wraz z temperaturą rośnie ochota na lody. Nie pozwól jednak, by chłodzący deser stał się źródłem dodatkowych kalorii, które szkodzą figurze! Zrób go w domu ze świeżych owoców, by cieszyć się ich orzeźwiającym smakiem i właściwościami zdrowotnymi.Sprawdź 10 przepisów na domowe lody bez cukru lub z minimalnym jego dodatkiem – również w wersjach bezmlecznych! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. svetazarzamora/123RF
Lody mogą być zdrowe! Wystarczy, że przygotujesz je w domu ze świeżych sezonowych owoców. Będą nie tylko lżejsze od tych sklepowych i wolne od sztucznych dodatków, ale też pełne smaku, witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Nie potrzebujesz przy tym maszyny do lodów – wystarczą zwykłe kuchenne sprzęty. Wypróbuj 10 prostych przepisów na naturalne lody domowe!

Czas na zdrowe lody! Jeśli chcesz, by były lekkie i w pełni naturalne, przygotuj je z owoców! Dzięki temu zamiast nadmiaru cukru, tłuszczu, emulgatorów i innych dodatków do żywności będą źródłem cennych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów.

Do przygotowania domowych lodów nie potrzeba specjalnej maszyny, przydadzą się za to dedykowane foremki do lodów na patyku o pojemności min. 100 ml, wyposażone w patyczki w pokrywce albo bez nich – wtedy warto używać szpatułek lub łyżeczek drewnianych, i wkładać je do lodów po częściowym stężeniu.

Polecane przez nas przepisy nie uwzględniają dodatku cukru i tylko w przypadku kwaśnych owoców przewidują dodanie syropu z agawy lub miodu. Jeśli jednak masa na lody okaże się za mało słodka, zawsze można ją dosmaczyć.

W recepturach występują składniki takie jak mleko czy jogurt, ale podajemy też wegańskie zamienniki produktów mlecznych, by otrzymany deser był w 100 procentach roślinny.

Wypróbuj 10 prostych przepisów na naturalne lody domowe!

Zobacz także:

ZOBACZ: Jak zrobić domowe lody waniliowe, miętowe z czekoladą i o smaku gumy balonowej oraz sorbet malinowy i cytrynowy? Ekspert: Bartek Boratyn, kucharz

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie