https://stronazdrowia.pl
reklama

Eksperci radzą jeść te 5 produktów dla zdrowej skóry

Marta Siesicka-Osiak
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Promienna skóra to nie tylko zasługa kosmetyków. Naukowcy podkreślają, że kluczem do jej zdrowego wyglądu jest dieta bogata w witaminy, minerały i składniki wspierające produkcję kolagenu. To, co jesz, widać na twojej twarzy.

Spis treści

Skóra prawdę ci powie

Każdy marzy o promiennej i zdrowo wyglądającej skórze, która może być także świetnym wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia.

Skóra potrafi zdradzić, czy spędzamy zbyt dużo czasu na słońcu, jesteśmy odwodnieni lub nie się wysypiamy. Sucha lub zapadnięta cera sygnalizuje dermatologom niedostateczne nawodnienie organizmu, a ciemne, podkrążone oczy mogą świadczyć o chronicznym braku snu.

– Na podstawie wyglądu skóry można się dowiedzieć o człowieku naprawdę wiele – mówi dr Bruce Brod, dermatolog z Uniwersytetu Pensylwanii, w oświadczeniu.

Niektóre składniki odżywcze potrafią zdziałać dla skóry więcej niż drogie kremy.
Niektóre składniki odżywcze potrafią zdziałać dla skóry więcej niż drogie kremy.
pvproductions/Freepik

Eksperci przekonują, że skutecznym sposobem na przeciwdziałanie tym objawom jest dieta bogata w witaminy i minerały. Dobre odżywianie pomaga także w walce z trądzikiem, który według Amerykańskiej Akademii Dermatologii dotyczy około 50 milionów Amerykanów.

Dieta może zdziałać cuda!

– Jeśli będziesz regularnie sięgać po zalecane produkty, poczujesz się lepiej – a twoja skóra to odzwierciedli – zapewnia dietetyczka Nicole Hopsecger w rozmowie z Cleveland Clinic.

  1. Łosoś

    Łosoś jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 – tzw. „zdrowych” tłuszczów, które pomagają zachować kolagen w skórze i utrzymać jej jędrność.

    Projektantka mody i była członkini Spice Girls, Victoria Beckham, przyznaje, że codziennie jada łososia, by walczyć ze „skłonną do problemów” cerą – donosi Vogue.

    Kolagen jest najobficiej występującym białkiem w ludzkim ciele, odpowiadającym za strukturę kości, mięśni i stawów – podaje U.C. Davis Health.

    Z wiekiem jednak naturalny poziom kolagenu spada, co wpływa na elastyczność skóry. Eksperci twierdzą, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą stymulować jego produkcję.

    „Omega-3 pomagają utrzymać barierę lipidową skóry, co jest kluczowe dla jej odpowiedniego nawilżenia oraz ochrony przed szkodliwym wpływem środowiska” – wyjaśnia dietetyczka Holiday Durham na łamach Real Simple.

    Łosoś dostarcza także gotowej formy kolagenu – 2,9 grama kolagenu na każdy kilogram ryby.

  2. Awokado

    To lubiane zielone owoce są bogate w antyoksydanty, takie jak regulująca ciśnienie krwi witamina K, odpornościowa witamina C i chroniąca wzrok witamina E. Udowodniono, że codzienne jedzenie awokado zwiększa jędrność skóry.

    „W szerokim ujęciu skóra jest częścią organizmu – nie wystarczy tylko pielęgnacja zewnętrzna, aby utrzymać ją w doskonałym zdrowiu” – zaznacza dr Zhaoping Li, szefowa działu żywienia klinicznego na UCLA, w oświadczeniu.

    Olej z awokado doskonale sprawdza się też jako naturalny nawilżacz skóry – potwierdza marka Kiehl’s.

    „Badania pokazują, że olej z awokado wnika w naturalną barierę wilgoci skóry skuteczniej niż wiele innych popularnych olejów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek czy olej migdałowy” – czytamy na stronie marki.

  3. Papryka

    Papryka jest uznawana za warzywo wspomagające promienny wygląd skóry. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości witaminy C – jedna papryka może mieć dwu- lub nawet trzykrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza.

    Kilka badań klinicznych udowodniło, że witamina C pomaga zmniejszyć przebarwienia i zmarszczki – informuje Harvard Medical School.

    „Witamina C występuje we wszystkich warstwach skóry i jest niezbędna do produkcji kolagenu” – podkreślają eksperci z kliniki Houston Skin, zaznaczając, że to żółta papryka zawiera jej najwięcej.

    „Karotenoidy, takie jak beta-karoten, obecne w papryce, dodatkowo chronią przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, sprawiając, że skóra wygląda zdrowiej i bardziej promiennie” – dodaje dietetyczka Carolina Schneider w Real Simple.

  4. Szczaw i szpinak

    Popeye miał rację. Szpinak i inne liściaste warzywa nie tylko wzmacniają, ale także odmładzają skórę. Szpinak również zawiera witaminę C – choć mniej niż papryka – a także witaminę K i ważne dla zdrowia żelazo.

    Według specjalisty chirurgii plastycznej, dr. Bradforda Patta, żelazo ze szpinaku wspomaga proces dotleniania skóry.

    „Niewystarczająca ilość tlenu sprawia, że skóra traci blask i wygląda na bardziej zmęczoną” – podaje Houston Center for Facial Plastic Surgery.

    Chlorofil, charakterystyczny zielony barwnik szpinaku, jarmużu i boćwiny, także pobudza produkcję kolagenu. Wystarczy filiżanka dziennie.

    „Z badań wynika, że spożywanie chlorofilu zwiększa stężenie prekursora kolagenu w skórze” – mówi dietetyczka Carrie Gabriel dla Healthline.

  5. Truskawki

    Truskawki to kolejne doskonałe źródło witaminy C – niemal na poziomie papryki. Jedna filiżanka dostarcza niemal 150% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, podaje Cleveland Clinic.

    „Truskawki są pełne witaminy C i antyoksydantów, takich jak antocyjany. Wspomagają zdrowie serca, regulację poziomu cukru we krwi, kondycję skóry oraz wykazują działanie przeciwzapalne” – mówi dietetyczka Eliza Whitaker w Real Simple.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

© Independent Digital News & Media Ltd / Polska Press Grupa

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia