Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1734 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
O TYM SIĘ MÓWI
Używasz takich plastikowych przyborów kuchni? GIS je wycofuje, bo są niebezpieczne!
Tej jesieni wycofano aż trzy różne produkty kuchenne w ciągu zaledwie kilku tygodni – wszystkie z tego samego powodu. Sytuacja będzie powtarzać się, bo GIS nie...
Ta jedna rzecz odmieni twoje ciało. To superhit treningu!
To ćwiczenie reklamujemy jako „2 w 1”, ale tak naprawdę wzmacnia nie tylko brzuch i plecy, ale całe ciało. Jeśli szukasz łatwego sposobu, aby kilkuminutowym...
Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”
Ten wirus „przeszedł” przez wiele osób, dlatego zmutował. O wykryciu groźnego patogenu w ściekach, który nie pochodzi ze szczepionek, tylko od osoby zakażonej,...
ROZMOWA
Po wsparcie do mamy i taty? Niestety, większość dzieci nie ma zaufania do rodziców
Przemoc wobec dzieci i młodzieży pozostawia trwałe ślady, zwiększając ryzyko największych tragedii. Mówią o tym liczby, które pokazują też smutną prawdę o braku...
Lepiej wiedzieć. Zobacz, dlaczego – i sprawdź, gdzie zrobić test na HIV za darmo
Co najmniej połowa osób z HIV w Polsce zaczyna leczenie zbyt późno, a 16 procent nie rozpoczyna go wcale. Zakażenie prowadzi do AIDS i jest śmiertelne, podczas...
Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie
Wiele osób sięga po ten produkt codziennie. Tymczasem u co drugiej osoby zwiększa ryzyko rozwoju choroby wieńcowej i zawału. Te wyniki powinny zaniepokoić i...
PILNEWycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym
Zatrucie tymi jajkami grozi wyjątkowo ciężką infekcją. Masz je w domu? Sprawdź szczegóły dotyczące wycofanego produktu, podane w komunikacie GIS.
O TYM SIĘ MÓWIKto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie
Grejpfrut to owoc, w przypadku którego jest zdecydowanie najwięcej przeciwwskazań. Jeść go nie powinny nie tylko osoby przyjmujące określone leki – a takich...
NOWE FAKTYMożesz rozpoznać demencję, zanim się ujawni. Zwróć uwagę na te wyniki badań
Tego boimy się z wiekiem coraz bardziej. Demencja w postaci choroby Alzheimera dotknie jednego na trzech seniorów, jak więc w porę wykryć jej objawy? Może...
HIT DNIAKawa na chandrę i zły humor. Pij ją koniecznie z tym dodatkiem
Z tą kawą zapomnisz o jesiennej chandrze. Dodaj do niej ten składnik, by chętnie witać każdy dzień, a oprócz nastroju podnieść libido. Zobacz przepis na...