7 powodów, dla których warto jeść kapustę pekińską. Surówka z jej dodatkiem wpłynie na kondycję oczu, serca i kości

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kapusta pekińska to niedrogie warzywo o wielu możliwościach przyrządzania. Nadaje się do jedzenia na surowo w postaci surówek, ale także jakoś składnik dań gotowanych i kiszonek. Warto sięgać po nią przez cały rok, ponieważ dostarcza do organizmu wielu składników aktywnych. Wspiera m.in. pracę serca, zapobiega chorobom oczu i kości. Bez obaw mogą sięgać po nią cukrzycy i osoby chore na dnę moczanową.

Spis treści

Kapusta pekińska – pochodzenie i zastosowanie

Istnieje ponad 30 różnych odmian kapusty pekińskiej, większość z nich spożywana jest w krajach azjatyckich. Pochodzą z Chin i wschodniej Azji, gdzie uprawiane są od V wieku. Odmiany, które od kilkudziesięciu lat zyskują coraz większą popularność na Zachodzie to: pak-choi i pe-tsai, nazywana także napa, a znana w Polsce jako kapusta pekińska.

Kapusta pekińska jest jednym z popularnych warzyw stosowanych w słynnym koreańskim sfermentowanym daniu – kimchi. Napa może być jedzona gotowana, surowa i marynowana. W Polsce najczęściej jest podawana w formie surówki.

Kupując kapustę, należy wybierać warzywa jędrne, o zielonych liściach bez zażółceń i dziur. Często konwencjonalnie uprawiana kapusta pekińska może być poddawana działaniu sprayów owadobójczych. Dlatego przed spożyciem należy ją dokładnie umyć w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczyć w słonej wodzie przez około 30 minut i ponownie spłukać zimną wodą.

Kapusta pekińska – właściwości i substancje aktywne

Kapusta pekińska jest bogatym źródłem witamin i minerałów oraz aktywnych związków. Znajdują się w niej m.in. karoteny, tiocyjaniany, indolo-3-karbinol, luteina, zeaksantyna, sulforafan i izotiocyjaniany. Jest bogatym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego.

Badania naukowe sugerują, że zawarte w niej związki pomagają chronić organizm przed rakiem piersi, okrężnicy i prostaty oraz pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Kapusta pekińska zawiera spore ilości witaminy K – jedna stugramowa porcja pokrywa 38 proc. dziennego zapotrzebowania na nią (RDC), witaminy C – 45 proc. RDC oraz witaminy A (34 proc. RDC). Jest jednym z warzyw zawierających najbardziej biodostępny wapń. Znajdziemy w niej także kwas foliowy, tiaminę i jod.

Wartość odżywcza odmian kapusty pekińskiej to:

  • białka – 1,2 g;
  • tłuszcze – 0,32 g;
  • węglowodany – 3,23 g.

Zawartość kalorii w kapuście pekińskiej wynosi jedynie 16 kcal w 100 g. Posiada niski indeks glikemiczny (15). Zaliczana jest do warzyw o niskim stężeniu kwasu moczowego (22 mg/100 g).

Na co pomaga kapusta pekińska? 7 powodów, dla których warto ją jeść

Ze względu na bogatą zwartość substancji aktywnych, kapusta pekińska polecana jest z wielu powodów.

  1. Na mocne kości i zęby – ze względu na dużą zawartość witaminy K oraz wapnia kapusta pekińska dobrze wpływa na kondycję kości i zębów. Jest to istotne zarówno w momencie ich rozwoju, jak i słabnięcia w okresie przekwitania. Może pomoc opóźnić rozwój osteoporozy.
  2. Na anemię – duża zawartość żelaza sprawia, że kapusta pekińska pomaga organizmowi w wytwarzaniu hemoglobiny we krwi. Obecna w niej witamina C dodatkowo ułatwia jego wchłanianie.
  3. Na nadciśnienie – jako bogate źródło wapnia i potasu, przy jednoczesnym niskim poziomie sodu, kapusta pekińska, jest idealnym warzywem w diecie osób z nadciśnieniem.
  4. Na odporność – zawarty w kapuście pekińskiej kwas askorbinowy działa wspomagająco na układ odpornościowy, pomagając zwalczać infekcje.
  5. Na oczy – beta-karoten, którego dostarcza kapusta pekińska, chroni oczy, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie.
  6. Na trawienie – ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego oraz dobroczynny wpływ na florę bakteryjną jelit, kapusta pekińska wpływa pozytywnie na procesy trawienne i reguluje wypróżnienia, niwelując zaparcia.
  7. Na bóle stawów – w medycynie naturalnej okłady z liści kapusty pekińskiej stosowane na zmniejszenie dolegliwości bólowych przy zwichnięciach i chorobach stawów.

Kto nie powinien jeść kapusty pekińskiej?

Ze względu na zawartość progoitryny – substancji antyodżywczej, zaburzającej wchłanianie jodu i należącej do związków wolotwórczych, jedzenie kapusty pekińskiej powinno być ograniczone przez osoby z niedoczynnością tarczycy i jej chorobami zapalnymi. Jako warzywo kapustne, nie jest wskazana do spożywania przez osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS).

Także osoby z zapaleniem trzustki oraz z przewlekłymi chorobami układu żołądkowo-jelitowego powinny zrezygnować z jedzenia warzyw kapustnych.

Dodaj firmę Autopromocja

Miej ciśnienie pod kontrolą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia